SosyalGüvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç, yeni dönemde SGK’nın yurt dışından ilaç getirmeye başlayacağını açıkladı. Koç, Türk Eczacıları Birliği’nin yürüttüğü yurt dışından ilaç getirme uygulamasını, SGK’nın devralacağını bildirdi.
TEB’in yetkisinin devam edebileceğini, ancak SGK’nın hedefinin yüzde 90’lara kadar payı üstlenmek olacağını söyleyen Koç, inceleme safhasındaki yeni ilaçlara erken erişim için araştırmaya katılım uygulamasının da hızlanacağını dile getirdi.
HIZLI RUHSAT SÜRECİ
SGK ile anlaşması olmayan özel sigortaların olduğunu aktaran Koç, “Onların ihtiyaçlarını da karşılamak için TEB çalışabilir. Biz SGK olarak volümü daha yüksek, daha çok erişimi sağlanması gereken ilaçlar üzerine yoğunlaşmak istiyoruz. Süreç içinde biz yurt dışından alınan ilaçların yüzde 90’ına yakınını getirmeyi sağlayacağız” dedi.
İlaç ruhsatlandırma süreçlerinin daha da hızlandırılacağına dikkati çeken Koç, yurt dışından getirilen ilaçların sayısının azalacağını, bu ilaçların toplam ilaç giderinin yüzde 7’sini oluşturduğunu, SGK’nın alternatif geri ödeme modelini Hepatit C ilaçları için başlatacağını söyledi.
İSTANBUL VE ANKARA’DA İKİ MERKEZ
Yurt dışından ilaç getirilmesi için İstanbul ve Ankara’da iki merkez kurduklarını bildiren Orhan Koç, “Ankara’daki Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi ve İstanbul’da da birim kurarak ilaçların getirilmesi için çalışmaları başlattık” dedi.
1.4 MİLYAR LİRALIK İLAÇ ALINDI
SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, yurt dışından getirilen ilaçların son 10 yılda çok ciddi bir ciroya yükseldiğini belirterek, “Geçen yıl 1.4 milyar liralık ilaç alındı. Toplam ilaç bütçemizin yaklaşık yüzde 7’sini yurt dışından gelen ilaçlar oluşturuyor. Bunlar da kanser hastaları ve nadir hastalıklar dediğimiz hastalıklar için alınan ilaçlar” dedi.