KOBİ’lerin yurt dışına açılma konusunda yaşadığı tereddütler, Avrupa İşletmeler Ağı (EEN) ile çözüme ulaşıyor. Dünyanın farklı noktalarında yüzlerce ortak kuruluşla ilgili ülkedeki KOBİ’lere destek sunan EEN ile 2008 yılından bu yana 3 milyona yakın KOBİ’nin gelişimine katkı sağlandı.

HABER:SÜMEYRA YARIŞ TOPAL 

 

Türkiye girişimci pastasında yüzde 99.7’lik bir orana sahip olan KOBİ’ler zaman zaman çeşitli nedenlerle 

yurt dışı pazarlara açılma konusunda tereddüt yaşıyor. 

 

KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara açılmadaki sorunları, 2008 yılından bu yana Avrupa İşletmeler Ağı (EEN) ile çözüme kavuşturuluyor. Avrupa Konseyi’nin bir kuruluşu olan EEN, dünyanın 60 bölgesinde, ilgili ülkelerdeki ortak kuruluşlarla KOBİ’lerin yurt dışı pazarlarda daha aktif olması için çalışıyor.

 

 

15 MİLYAR EURO’LUK FON 

 

Türkiye de 2008 yılından beri EEN’e dahil. EEN’in Türkiye’de 10 bölge temsilciliği bulunuyor. 

EEN, İstanbul’da projelerini İstanbul Sanayi Odası, KOSGEB ve Sabancı Üniversitesi işbirliği kuruluşları ile gerçekleştiriyor.

 

EEN, 2021 ile 2027 yılları arasında KOBİ’ler için yaklaşık 15 milyar Euro’luk proje fonu açtığını duyurmuştu.

 

EEN’in projeler için ayırdığı kaynaklardan şu ana kadar 3 milyona yakın KOBİ istifade etti. 

 

 

KAYIT OLMAK GEREKİYOR 

 

EEN’in KOBİ’lere sunduğu imkanlardan faydalanmak için işbirliği kuruluşları vesilesiyle EEN altyapı sistemine dahil olmak gerekiyor. 

 

Bu konu ve EEN’in projelerinden nasıl faydalanılacağı başlığı, İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen webinarda ele alındı. 

 

Avrupa İşletmeler Ağı AB Fon Programları Bilgilendirme Etkinliği’nin açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan gerçekleştirdi. 

 

EKONOMİNİN MERKEZİ 

 

 

Avrupa Birliği’nin sağladığı kaynakların belirli bir kısmını da müzakere sürecindeki ülkelere açtığını hatırlatan Atılgan, 

projeler vesilesiyle bu kaynaklardan faydalanmanın KOBİ’ler için önemli olduğunu ifade etti.

 

Atılgan, “Avrupa Birliği, KOBİ’leri, sahip olduğu enerji ve esneklik nedeniyle ekonominin merkezine koyuyor. 

 

Dolayısıyla sağladıkları istihdam ve yenilikçi yaklaşımlarını geliştirecek yatırımlara büyük önem veriyor. 

 

Bu noktada, Türkiye ekonomisinin de bel kemiği olan KOBİ’lerimiz için AB fonları, oldukça geniş bir kaynak olma karakteri taşıyor” diye konuştu. 

 

ARACI OLUYOR 

 

Toplantıda, Sabancı Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi İş Geliştirme Müdürü Abdurrahman Türk bir sunum gerçekleştirerek, KOBİ’lere bu ağdan faydalanma çağrısı yaptı. 

 

Türk, “Bu sistemin amacı, başta KOBİ’ler olmak üzere çeşitli ölçekteki firmaların Ar-Ge işbirliği, eğitim programları, seminerler, eğitimler, ikili görüşmeler gibi çeşitli vesilelerle gelişimine katkı sunmak. 

 

EEN ile farklı başlıklarda desteklerden faydalanmak mümkün. Destekler için EEN sistemine kayıt olmak gerekiyor” diye konuştu. 

Toplantıda Sabancı Üniversitesi’nden proje uzmanları Deniz Kavrar Ürk ve Süheyla Türkyılmaz da birer sunum gerçekleştirdi.

 

EEN’in KOBİ’lere sunduğu hizmetler 

 

Firmalar arası ticari işbirliği eşleştirmeleri

Firmalar arası ikili görüşmeler 

Eğitim programları 

Ülke günleri

Atölye çalışmaları 

Seminerler 

Çeşitli duyurular 

Soru-cevap hizmeti 

10 Ekim 2024 Perşembe