tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul; yeni buluşlar, yeni projeler ve ürünlerle Türkiye’nin gündemini değiştiren firmaların bir araya geldiği dev bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Üniversiteler, araştırma enstitüleri, Ar-Ge laboratuvarları ile beslenen Teknopark İstanbul, Türkiye’de yapılmaz denileni yapan genç girişimcilerin, bilim insanlarının omuzlarında yükseliyor.

120 BİN ADAY ARASINDAN

120 bin firma arasından Startup Turkey’e katılmaya hak kazanan Smartzone Technology de bu firmalardan biri. Smartzone, akıllı alanlar oluşturarak bu alanlarda katılım ve kullanım oranlarını ölçen ve raporlayan bir iOT platformu. Birçok sektöre hitap eden Smartzone, aslında üniversitelerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için geliştirildi. Firmayı kuran genç girişimciler, markalarını dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor. Bu haftaki konuğumuz Smartzone Technology firmasının kurucularından Akın Kaya, başarı öykülerini İstanbul Ticaret’e anlattı.

ÜNİVERSİTE SORUNLARI

Smartzone hangi ihtiyaç için kuruldu?

Smartzone’u 2019’da ben ve arkadaşım Arda Aksaray kurduk. Öncesinde 2 yıla yakın bir Ar-Ge süreci geçirdik. Ben yaklaşık 18 yıl Bilgi Üniversitesi’nde bilişim teknolojileri alanında yöneticilik yaptım. Bu görevleri yürütürken üniversitelerde ölçülemeyen verilerin olduğunu ve bu verilerin aslında istatistiksel olarak oldukça değerli veriler olduğunu farkettim. Arda ile beraber bu verileri toplayan ve anlamlı raporlara dönüştüren iOT ve yapay zeka algoritmaları üzerinde çalışarak, bu işi yapmaya karar verdik.

ÖĞRENCİ YOKLAMASI

Üniversitelerin sorunları neydi?

Üniversitede akademisyenlerin 100 kişiyi aşan sınıflarda yoklama almaları zahmetli. Var olan sistemde hâlâ kağıda imza atılıyor. Bu yöntem hem zaman kaybına neden oluyor hem de suistimale elverişli. Bu ilkel yöntemden öğrenci de akademisyen de yönetim de memnun değil. Üniversitelerin, derslerin işlenip işlenmediğini öğrenebildikleri bir platform yok. Derslerin işlenmediği çoğu zaman öğrenci şikayetleri ile farkediliyor. Biz de bu sorunları optimize edip bilişim sistemleri teknolojileri ile ortadan kaldırmak için yola çıktık. Özel üniversitelerin daha farklı sorunları var.

FİNANSAL PROGRAM ZORLUĞU

Özel üniversitelerdeki sorun farklı mı?

Özel üniversiteler finansal planlamalarını, öğrencilerin 5 yıl boyunca okulda kalacağını hesaplayarak yapıyor. İstatistiksel verilere göre her yıl kayıt yaptıran 100 öğrencinin 10’u okulu bırakıyor. Okulu bırakan ya da donduran öğrencilerin sayısı arttıkça üniversite yönetimi finansal programları tekrar hesaplamak zorunda kalıyor. Üstelik finansal kaybın önüne geçebilmek için bir sonraki yıl kontenjanları artırmak zorunda kalıyor. Tabii zamanla bu bir kısır döngüye dönüşüyor.

Smartzone ne fayda sağlıyor?

Smartzone, üniversitelerin kaynaklarını optimum kullanabilmeleri için elde ettiği veriyi değerli raporlara dönüştürüyor. Dersin işlenip işlenmediğini, hangi akademisyenin işlediğini, hangi sınıfın ne kadar kullandığını ve kayıtlı öğrencilerin derse katılım oranlarını anlık olarak görüntüleyip düzenli raporlar oluşturabiliyor. Öğrencilerin derse katılım verilerinden kendi geliştirdiği bir algoritma ile hangi öğrencinin okulu dondurma veya bırakma olasılığı olduğunu hesaplıyor ve bu listeyi istenilen periyotta yönetime veya ilgili kişiye raporluyor. Raporlanan öğrencilere verilecek rehberlik hizmeti ile eğitim hayatının korunabileceğini düşünüyoruz.

5 ÜNİVERSİTE İLE TANITIM

Önümüzdeki günlerde Acıbadem, Beykoz, Dumlupınar, Yeditepe ve Okan üniversitelerinde tanıtımlarımız devam edecek. Beykoz Üniversitesi, öğrencilerinin devamlılıklarının takip edilmesini kabul etti.

BLUETOOTH SENSÖR

Nasıl çalışıyor?

Nesnelerin internetini kullanarak katılım oranını ölçebilen sistemi kurguladık. Dersliklerde bluetooth sensörler kullanarak ölçülebilir hale getirdik. Daha sonra öğrenci ve akademisyenlerin kullanacağı bir mobil uygulama geliştirdik. Mobil uygulama hiçbir müdahaleye ihtiyaç duymadan arka planda otonom olarak çalışıyor. Mobil uygulama sadece kampüs içinde çalışıyor ve dersliklerden topladığı verileri bulut sisteme gönderiyor. Bulut sisteme eğitim kurumları tarafından giriş yapılarak istenilen periyotlarda anlık ve geçmişe dönük raporlar alınabiliyor. Hangi periyotlarda ve hangi kırılımlarda rapor istendiği belirlenebiliyor.

BAŞARI BURSUNA AKILLI TAKİP

Sistem ile vakıfların, üniversitelerde başarı bursu için ayırdığı fonları, Smartzone üzerinden öğrencilerin katılım oranına göre dağıtılması da sağlanabiliyor. Çünkü Smartzone önceden alınan bursun devam etmesi için öğrencinin görev vesorumluluklarına gösterdiği özeni sergileyecek önemli bir kriter sunacak.

HER SEKTÖR KULLANABİLİR

Akın Kaya, iş merkezleri, öğrenci yurtları, üniversiteler, personel sayısı yüksek işyerleri, Ar-Ge merkezleri ve kamu kurumlarının da Smartzone’u rahatlıkla kullanabileceğini söyledi. Kaya, “İş ve süreç verimliliğine dayalı performans ölçümlerinde oldukça tercih edileceğini düşünüyoruz” dedi.

KAMPÜSLERİ DİJİTALLEŞTİRECEK

  • Akademisyenleri ders yoklamasından kurtaracak.
  • Suistimal edilemeyen bir yoklama sistemi sunacak.
  • Dersliklerin ne kadar verimli kullanıldığını gösterecek.
  • Derslere gösterilen ilgiyi ölçebilecek.
  • Yönetime karar alma noktasında istatiksel veri sunacak.
  • Öğrenci ve akademisyenlerin memnuniyeti ölçülebilecek.
  • Öğrenci ve akademisyenlere ders saati ve derslik bilgisi hatırlatması yapacak.
  • Öğrenci kaybı oluşmadan önce tespit edebilecek.
  • Kampüs, ders ve eğitim programı ile ilgili anlık veri sunacak.

29 Nisan 2019 Pazartesi

Etiketler : Sektörel