Japonya’nın Yokohama kentinde, tamamı ahşap malzemeden oluşan 11 katlı 44 metre yüksekliğinde bina inşa ediliyor.

Bina, özellikle dekarbonizasyon farkındalığının önem kazandığı günümüzde bu açıdan çelik ve betonarme yapılara karşı avantaj sağlıyor. En büyük eksiklik ise bu alanda yetenekli usta ve mühendisin bulunmayışı. 

 

HABER: NECMİ UYSAL

 

Dekarbonizasyon farkındalığının gittikçe arttığı günümüzde çelik ve betonarme yapılara alternatif olarak çok katlı ahşap binalar öne çıkıyor. Ahşabın en büyük zaafı olan yangına karşı da dayanaklılığı ile dikkat çeken bu yapılar, çelik konstrüksiyona göre yüzde 40 daha maliyetli olsa da özellikle günümüzde sıkça dile getirilen ‘karbondioksit emisyonu’ konusunda da farkındalık oluşturuyor.

 

11 KATLI 44 METRE YÜKSEKLİĞİNDE

 

Japonya’nın Yokohama kentinde 11 katlı 44 metre yüksekliğindeki Port Plus binası en yüksek yangın standartlarına sahip.  Kolon ve kirişler dâhil tamamen ahşap malzemeden yapılmış. Binanın yapımında 1990 metreküp ahşap kullanılmış ve bunun yüzde 60 ile 70’i Japonya’da üretilmiş.

 

Dekarbonizasyon farkındalığının gittikçe arttığı günümüzde, bu açıdan çelik ve betonarme yapılara karşı ahşap yapılar önemli bir avantaja sahip. Ancak maliyet unsuru önemli bir sorun. Port Plus binasının karbondioksit emisyonunun ön gerilmeli betonun dörtte biri, çelik iskelet binanın ise yarısı kadar olduğu dile getiriliyor.

 

Sismik dayanımı yüksek olan binalarda kullanılan kiriş ve kolonlarda kullanılan ahşap malzemeler özel işlemlerden geçiriliyor. Yangına karşı dayanıklılığı artırmak üzere binanın sahibi Obayashi firması, yangına karşı üç saat dayanabilen ahşap kolonlar geliştirdi. 

 

USTAYA İHTİYAÇ VAR

 

Henüz hacimli üretimin olmaması, çelik konstrüksiyona göre mevcut teknolojilerle yüzde 30-40 daha fazla maliyetli. Diğer bir eksiklik de bu tür binaları imal edecek yetenekli usta ve mühendislere ihtiyaç duyulması.

 

Diğer taraftan kısa vadede AQ Grup firması maliyet sorununu, maksimum 5 katlı binalar yaparak çözmüş bulunuyor.

 

Ahşap binaları dekarbonizasyona olumlu katkısı dolayısıyla Japon hükümeti, inşaat ve ahşap maliyetini düşürmek amacıyla sektöre verdiği destekleri artırıyor. Ayrıca, yaşlanmış olan ağaçların karbon tutma kapasitelerinin azaldığı ve yerine dikilecek genç ağaçların karbon tutma kapasitelerinin çok daha yüksek olacağı da bir diğer önemli nokta. Kesilerek ev inşasında kullanılacak yaşlı ağaçların bünyelerinde bulunan karbondioksitin korunacağı ve doğaya salınmayacağı da bir diğer yaklaşım.

06 Nisan 2023 Perşembe