tatil-sepeti

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Türkiye’de 3.5 milyon KOBİ bulunuyor ve şirketlerin yüzde 99.8’i KOBİ statüsünde. Toplam istihdamın yüzde 74’ü KOBİ’lerden sağlanıyor.

İhracatın yüzde 63’ü, maaş ve ücretlerin yüzde 54’ü, üretilen GSMH’nın yüzde 62’si KOBİ’ler tarafından sağlanıyor ve yaklaşık 12.5 milyon kişi istihdam ediliyor.

KOBİ’lerin 401 bini (yüzde 12,4’ü) doğrudan imalat yapıyor. 2020 verilerine göre imalat sektöründe çalışan sayısı 3 milyon civarında. Türkiye'de her gün yüz binlerce kamyon yük alıyor. Günde ortalama 450 bin kamyonun yük aldığı ülkemizde, yollardaki kamyonların 2/3'ü KOBİ’lerden yükleme yapıyor. Türkiye’deki yüklerin çoğu OSB'lerden ve liman bölgelerinden çıkıyor.

Türkiye’de 81 ilde toplamda 352 organize sanayi bölgesi bulunuyor. OSB’lerde aktif üretim yapan 67 bin KOBİ bulunuyor. Bu KOBİ’lerde 2 milyon 170 bin kişi doğrudan istihdam ediliyor.

KOBİ’lerin toplam üretim içindeki payı yüzde 35’lere geldi. İhracat yapan 84 bin girişimin yüzde 60,8’i mikro ölçekli, yüzde 27,1’i küçük ölçekli ve yüzde 9,5’i orta ölçekli şirketlerden oluşuyor.

2020’de Türkiye genelinde toplam ihracatın yüzde 43,7’sini büyük ölçekli şirketler gerçekleştirmiştir. KOBİ’lerin ihracattaki oranı 2021’de artı. 2021 üçüncü çeyreği sonu itibariyle 181,8 milyar dolarla tarihin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşan Türkiye’de ihracatta KOBİ’lerin payı da artmaya devam ediyor. Ülkemizin bel kemiği olan KOBİ’lerin toplam ihracattaki payı yüzde 60’ı geçti.

KOBİ’lere lojistiği teknoloji ile yönetme imkanı sunuluyor

Lojistik teknoloji şirketi Tırport’un Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Kale, şunları söyledi: “KOBİ seviyesindeki üreticilerin işleri genelde zor. Kıt kaynaklarla üretim yaparlar. Üretim planı olarak çoğu zaman iki ay sonrasını öngöremezler. Çoğunlukla FTL olarak tanımladığımız ‘tam kamyon yük’ü olmaz. Birkaç palet, bir-iki kapak gönderebilmek de isterler. Lojistik firmalarıyla kontratlı çalışmaları zordur çünkü taşıma için kesin tarihi de çoğu zaman veremeyebilirler. Siparişle üretim yaparlar ve bitince müşterilerine göndermek isterler. Kamyon ihtiyaçlarını bildikleri geleneksel kanallardan yaparlar. Güvenilir, uygun yeterlilikte ve müsait kamyonlara anında ulaşabilmek, yoldaki yükü dijital olarak izleyebilmek, boşaltma süreçlerinde canlı rapor almak onlar için adeta hayaldir. Kamyoncuya her iki tarafın da tercih edeceği bir yöntemle güvenli ödeme yapabilmek, onaylı fatura ve irsaliyeye dijital olarak cepten ulaşabilmek ise adeta hayal ötesidir. Nitekim artık işletmeler, Tırport platformu sayesinde lojistiği uçtan uca ülkemizde ve yurtdışında teknoloji ile yönetiyor. Dünyada lojistik teknolojisi sunan şirketler arasında Avrupa’da Tırport, Sennder, Ontruck, Shippeo, Saloodo ve Instrafeight ön plana çıkıyor. ABD’de Uber Freight, Convoy, Coyote, Fourkites, Flock Freight gibi lojistik platformları hızla büyürken, Çin’de Full Truck Alliance (FTA), Hindistan’da Rivigo, Blackbuck, Delhivery yer alıyor.”

02 Aralık 2021 Perşembe

Etiketler : Sektörel