tatil-sepeti
tatil-sepeti

Yılsonu küresel kamu borcu 71.3 trilyon dolara ulaşacak

Giriş: 04.05.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tahminlerine göre, küresel kamuborcu 2018 sonunda 71 trilyon 325.4 milyar dolar, dünya milli geliri ise 86 trilyon 802.1 milyar dolar olacak. Böylece küresel kamu brüt borcu, yılsonunda dünya milli gelirinin yüzde 82.2’sine karşılık gelecek.

IMF’nin milli gelir ve kamu borcunun milli gelire oranı verilerine ilişkin tahminde bulunduğu 181 ülkeden ABD çıkarıldığında, dünya ülkelerinin milli gelir toplamının 2018’de 66.8 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor.

JAPONYA İLK SIRADA

Öte yandan yılsonunda dünya ülkelerinin kamu borç miktarında ulaşacağı öngörülen 71.3 trilyon doların, 181 ülkenin milli geliri toplamından daha fazla olması ise durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.2018 sonu tahminlerine kamu borcunun milli gelire oranı açısından bakıldığında da listenin başını yüzde 236’yla Japonya çekiyor. Bu ülkeyi yüzde 191.3’le Yunanistan takip ederken, Sudan yüzde 176.5’le üçüncü sırada yer alıyor.

Kamu borcu milli gelirini aşması beklenen diğer ülkeler arasında Venezuela, Lübnan, İtalya, Eritre, Barbados, Yemen, Yeşil Burun Adaları, Portekiz, Gambiya, Kongo Cumhuriyeti, Singapur, Mozambik, ABD, Belçika ve Butanbulunuyor.

TÜRKİYE DİKKAT ÇEKİYOR

Böylece yılsonunda 18 ülkenin kamu borcunun milli gelirinden fazla olacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan Türkiye’de kamu borcunun milli gelire oranının 2018 sonunda yüzde 27.8 olması bekleniyor. Türkiye’nin, bu oranla 181 ülke arasında 26.sırada yer alarak birçok ülkeyi geride bıraktığı görülüyor. Bu yılın sonunda Türkiye’nin kamu borcunun 252.9 milyar dolar, milli gelirinin ise 909.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

KAMU BORCUNDA ABD ZİRVEDE

IMF’nin 181 ülkedeki tahminleri, 2018 sonunda 11 ülkenin kamu borcunun 1 trilyon doları aşacağını ortaya koydu. Kamu borcu büyüklüğü açısından listenin başını 22.1 trilyon dolarla ABD çekerken, ABD’yi 12.2 trilyon dolarla Japonya ve 7.2 trilyon dolarla Çin takip etti.

Söz konusu listede, İtalya ve Fransa 2.8 trilyon dolarlık, Almanya ve İngiltere 2.5 trilyon dolarlık, Hindistan 2 trilyon dolarlık, Brezilya 1.9 trilyon dolarlık, Kanada 1.6 trilyon dolarlık ve İspanya ise 1.5 trilyon dolarlık kamu borcuyla öne çıkan ülkeler arasında yer aldı.

Bu 11 ülkenin toplam kamu borcunun 2018 sonunda 59 trilyon doları aşması beklenirken, bu rakam küresel kamu borcunun yüzde 82.7’sine denk geldi.

EN ÇOK ABD’DE ARTTI

Kamu borcunda, 2008 küresel ekonomik krizin ardından en fazla artış yaşanan ülke 11.2 trilyon dolarla ABD olarak kayıtlara geçti.ABD’nin ardından 10 yıllık süreçte kamu borç miktarının en fazla 6 trilyon dolarla Çin’de artması bekleniyor. 2008’de 1.2 trilyon düzeyinde olan Çin’in kamu borç miktarının, 2018 sonunda 7.2 trilyon çıkacağı tahmin ediliyor.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE

IMF, yolsuzlukla mücadeleyi güçlendirmek amacıylatüm üyelerin yolsuzluk açısından denetlenmesini ve bu alandaki sorunların giderilmesinin borç verme kriterlerinden biri haline gelmesini öngören düzenlemeyi onayladı. IMF’den yapılan açıklamada, yolsuzluğun sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyüme kapasitesini baltaladığına işaret edilerek, araştırmaların yolsuzluğun düşük büyüme, yatırım ve gelir vergisi ile ilişkili olduğunu ortaya koyduğu vurgulandı.

AB İLE MEKSİKA GÜMRÜKSÜZ TİCARET YAPACAK

Avrupa Birliği (AB) ve Meksika arasında yapılan serbest ticaret anlaşması güncelleme müzakerelerinde mutabakat sağlandı. AB Komisyonu, Meksika’yla ticaret anlaşması güncellenmesine yönelik müzakerelerde ‘ilke mutabakatına’ varıldığını açıkladı. Buna göre, AB ile Meksika arasındaki tüm mal ve ürün ticareti, tarım sektörü de dahil olmak üzere gümrüksüz yapılacak. Makine, nakliye ekipmanı, eczacılık gibi çeşitli sektörlere uygulanan gümrük prosedürleri basitleştirilecek. Peynir, süt tozu, makarna, çikolata gibi tarım ürünlerinde piyasalara erişim hakkı sağlanacak.Finans, ulaşım ve telekomünikasyon gibi hizmetlerin ticaretine izin verilecek. AB ve Meksika şirketleri karşılıklı olarak kamu ihalelerine erişim hakkı kazanacak.

Müzakereciler yıl sonuna kadar yasal metni ve teknik detayları tamamlamak için çalışmalarını sürdürecek.

DÜNYA BANKASI’NA 13 MİLYAR DOLARLIK SERMAYE ARTIRIMI

Dünya Bankası Grubu üyeleri, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD)ile Uluslararası Finans Kurumu’na toplamda 13 milyar dolarlık sermaye sağlanmasını onayladı. Dünya Bankası’nın yoksullukla mücadelesini güçlendirecek yeni kararlar arasında IBRD’ye 7.5 milyar dolar ve IFC’ye 5.5 milyar dolar olmak üzere toplamda 13 milyar dolar ödenmiş sermaye paketinin onaylanması öne çıktı. Bu sermaye artırımıyla birlikte, Dünya Bankası Grubu altında faaliyet gösteren kuruluşların toplam finansman kapasitesinin 2019 ve 2020 mali yıllarında yıllık 100 milyar dolara yükselmesinin beklendiği ifade edildi.