tatil-sepeti

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan ve Türkiye’nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı’nın 6 türbininden ilki, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda hizmete alındı. Kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin dördüncü büyüğü konumunda olan Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali tam kapasite devreye girdiğinde, yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretecek.

TAM KAPASİTE

Mardin ve Şırnak arasında Dicle Nehri üzerinde inşa edilen, toplam kurulu gücü 1200 megavat olan santral tam kapasite ile devreye girdiğinde, sadece enerji üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sağlayacak. Bu üretim rakamıyla 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilecek.

Her biri 200 megavat gücünde 6 türbinden her ay bir tanesi hizmete alınacak. Barajın yıl sonuna kadar tam kapasiteyle üretime geçmesi hedefleniyor.

MALİYETİ 18 MİLYAR TL

Barajın ekonomiye yıllık 2.8 milyar lira katkı sağlaması bekleniyor. Proje sayesinde bölgede 500 bin dekarlık alandaki toprak da sulanarak can bulacak.

Ilısu Barajı’nın maliyeti; yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması, inşaatı ve diğer harcamalarıyla birlikte yaklaşık 18 milyar lira olarak gerçekleşti.
Ilısu Barajı, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde, dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer alıyor.

Tesis, temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine, 10.6 milyar metreküp su depolama hacmine ve bin 820 metre kret uzunluğuna sahip. 2006’da başlatılan çalışmaların ardından 2008’de dev proje için düğmeye basıldı. Projeye özel olarak Devlet Su İşleri (DSİ) 16’ncı Bölge Müdürlüğü kuruldu.

HİDROELEKTRİKTE AVRUPA İKİNCİSİYİZ

Türkiye, hidroelektrik kurulu gücü bakımından dünyada dokuzuncu, Avrupa’da ikinci sırada yer alıyor. Toplam hidroelektrik kurulu gücü 28 bin 713 megavata ulaşmış durumda. Bu rakam, yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı toplam kurulu gücün yüzde 50’sine denk geliyor. Son 5 yılda devreye alınan toplam kurulu gücün yaklaşık yüzde 70’i yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluştu. 2019 yılında yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ise yüzde 62 seviyesine ulaştı.

Hidroelektrik santrallerin bu üretimdeki toplam payı yüzde 47.3 oldu. 2019’da santraller 88 bin 886 GWh ile tüm zamanların en yüksek hidroelektrik üretimini gerçekleştirdi.

04 Haziran 2020 Perşembe

Etiketler : Gündem