Cumartesi, 23 Kasım, 2024
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, satış sonrası hizmetlere ilişkin tüketicilere yeni haklar tanıyor. Kanunla, tüketicilerin sahte servislerle ilgili mağduriyet yaşamasını önlemek için tüm yetkili servis istasyonlarının Ticaret Bakanlığı sistemine kaydedilmesi zorunlu kılındı. Yetkili olmayanlar ise tanıtımlarında, ‘özel servis’ ifadesini kullanacak. Kanun ile üretici ve ithalatçılara, tüm yetkili servis istasyonlarına ilişkin bilgilerini Bakanlıkça kurulan sisteme kaydetme zorunluluğu da getirildi.
BAKIM ZORUNLU OLACAK
Yapılan düzenlemeyle tüketiciler, üretici ve ithalatçılardan Bakanlıkça belirlenen kullanım ömrü süresince mala ilişkin satış sonrası hizmetin sağlanmaması durumunda zararının tazmin edilmesini talep edebilecek. Kanuna göre, üretici veya ithalatçılar, ürettikleri veya ithal ettikleri mallar için belirlenen kullanım ömrü süresince satış sonrası bakım ve onarım hizmetlerini sağlamak zorunda olacak.
İDARİ PARA CEZASI
Buna aykırı davranan üretici ve ithalatçılar hakkında, satış sonrası hizmet yeterlilik belgesinin alınmaması durumunda 315 bin lira, satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alındıktan sonra asgari servis istasyonu sayısının sağlanamadığı durumlarda eksik kalan her bir servis istasyonu için 35 bin lira idari para cezası uygulanacak. Servis istasyonlarında tespit edilen eksiklik ve aykırılıklarla ilgili olarak her bir servis istasyonu için ceza bedeli 5 bin lira olacak.
45 BİN SERVİS KAYITLI
Üretici ve ithalatçıların tüketicilere satış sonrası hizmet sundukları yetkili servis istasyonlarına ilişkin bilgilere doğru ve kolay şekilde erişim sağlanmasını temin etmek amacıyla Bakanlıkça hazırlanan ‘Servis Bilgi Sistemi’, hem firmalar hem de tüketiciler tarafından kullanılabiliyor. Sistemde 2021 sonu itibarıyla 2 bin 528 firmanın toplam 45 bin 105 yetkili servis istasyonu bilgileri yer alıyor. Bakanlık denetim elemanlarınca 2021 yılında 61 firmaya 4 milyon 500 bin 244 lira idari para cezası uygulandı.
SERVİS BİLGİ SİSTEMİ
Tüketiciler, Bakanlığın kurduğu ’www.servis.gov.tr’ adresindeki Servis Bilgi Sistemi’ne girerek, bulundukları yere en yakın yetkili servisi öğrenebilecek. Tüketici yetkili olmayan bir servise denk geldiğinde ise bu işletmeleri Bakanlığa şikayet edebilecek. Tüketicinin bilinçli ve dikkatli olması, ayrıca servis seçimlerini siteden yapması öneriliyor.
GERÇEK FİRMALAR SERVİS REKLAMI YAPMAZ
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, servis istasyonları konusunda çok fazla mağduriyet yaşandığını belirterek, internet arama motorlarında yapılan aramada bu tür servislerin en üstte yer aldığına işaret etti. Ağaoğlu, “Bunlar bir ücret karşılığı arama motorlarında en üstte görünüyor. Tüketiciler dikkatli olmalı. X marka servis diye aratsanız da bunlar ilk sırada görünüyor. Tüketiciler en üstte çıkan ve altında ‘reklam’ yazan servisleri değil, onların altında görülen servisleri aramalı. Firmalar gerçek servislerinin reklamını yapmaz” diye konuştu.
11 Nisan 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi