Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Son yıllarda uluslararası festivallerde aldığı ödüllerle adından söz ettiren Yeşilçam; Hollywood, Bollywood gibi markalaşmayı hedefliyor.
Dizi sektöründe dünyada bir marka haline gelen Türk film endüstrisi, aynı başarıyı sinema alanında da gösterebilmek için çözüm arıyor. Sektör temsilcileri, Türk sinema endüstrisinin bilinilirliğinin artması için ortak yapımlara daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini söylüyor.
İstanbul Ticaret Odası, Türkiye’de Film Endüstrisi isimli çalışma ile 2016-2020 yılları arasındaki sektör yansımalarını masaya yatırdı.
DESTEK FONLARI
İTO’nun yaptığı çalışmanın çıktılarına göre, Türk sinemasının küresel pazarda varlığını perçinleyebilmesi için kurum ve kuruluşlar tarafından bir destek mekanizması oluşturulması gerekiyor. Sektör temsilcileri, sanatsal açıdan zengin filmlerin festivallerde ödül aldığını, ancak yurt dışı sinemalarında gişe başarısı elde edemediğini de belirterek, “Marka bilinilirliği için gişe başarısı da önemsenmeli” görüşünü paylaşıyor.
KAHRAMANLIK HİKAYELERİ
Konunun uzmanları, Türkiye’nin sinemada ilk etapta yakın coğrafyaları markajına alması gerektiğini ifade ediyor. Türk dizilerine benzeyen dramatik ve sanat filmi formlarının dünya markası olma adımına katkı sağlamaya-cağını belirten konunun tarafları, “Türk sineması, kahramanlık hikayelerine ağırlık vermeli” diyor.
DİJİTAL İMKANLAR
Günümüzde Amerikan filmlerini marka haline getiren yapımların başında Matrix, Star Wars gibi eserler yer alıyor. Bu projelerdeki dijital uygulamalar da dikkat çekiyor. Türkiye’de Film Endüstrisi’nin çıktılarına göre, Türk sineması da dijital uygulamalara ağırlık vermeli. Türk sinemasının kendine özgü kahramanlık hikayelerini dijital imkanlarla birleştirerek, öncelikle Türk Cumhuriyetleri’ne ve yakın coğrafyalara markasını pazarlaması gerekiyor.
ASIRLIK BİR TARİH
Birinci Dünya Savaşı ile kurumsallaşma adımları atan Türk sinema sektörü, uluslararası arenada varlığını ilk defa 1964 yılında gösterdi. Metin Erksan’ın yönetmenliğini gerçekleştirdiği Susuz Yaz filmi, 1964 yılında Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü’nü kazandı.
YENİ TREND NOLLYWOOD
Son dönemde markalaşma yönünde adım atan bir diğer ülke ise Nijerya. Nijerya, 2009 yılından bu yana, yılda üretilen film sayısı bakımından dünyanın en büyük ikinci sinematografik gücü haline geldi. Bollywood’dan sonra ancak Hollywood’un önünde olan Nijerya, her yıl tahmini maliyeti 20 milyon Euro’yu geçmeyen 2 bin video film çekiyor. Sinema salonları az olduğu için video çekimleri ile film üreten Nijerya, zaman içinde dev film stüdyoları kurdu. Nijerya filmlerinin düzenli izleyicisinin 150 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.
26 Eylül 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar