Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU
Türk dizileri, son yıllarda ivme kazanan yapım sayısı ve dış pazarlardaki başarısıyla ihracatta ABD’den sonra ikinci sıraya yerleşti. Türk filmleri için ise henüz aynı şey söylenemiyor. Ancak geçtiğimiz hafta açılışı yapılan İstanbul Sinema Müzesi, Türk sinemasının dünyaya tanıtımı ve açılımı için yeni bir başlangıcın kapısını açacak. Çünkü bu müze, Karaköy’deki Galataport’tan başlayıp Taksim’de son bulacak olan Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nin en önemli duraklarından biri olacak.
KRUVAZİYER ZİYARETÇİ
Yaklaşık iki yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını yerli ve yabancı ziyaretçilere açan tarihi Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, geçmişten bugüne Türk sinema tarihine ışık tutuyor. Türkiye’nin ilk sinema müzesi olan mekan, Yeşilçam’da çekilen filmlerle bir devrin sembolü olan ve ustalarla özdeşleşmiş filmlerin de sahnesi olacak. Merkezin sinemasında gala ve prömiyer gösterimleri ile sinema sanatının en nadide eserleri seyircisiyle buluşabilecek.
Özel koleksiyonlara da yer verilen müzede, Türk sinemasından baş yapıtlar da sinemaseverler için sergileniyor. Geçmişten geleceğe bağlantıyı da canlı tutan müze, kruvaziyer gemilerle Karaköy’e gelen turistlerin İstanbul turu güzergahında yer alıyor.
KÜLTÜR YOLUNDA
Covid-19’a karşı başlatılan aşılama turizmde olumlu beklentileri artırdı. Bu açıdan Galataport’ta da ayrı bir heyecan yaşanıyor. Nisan ayında açılması beklenen Galataport, 7 milyon turist ve 1.5 milyon gemi yolcusu potansiyeliyle dünya çapında bir proje olduğunu sergilemeye hazırlanıyor. Toplam 25 milyon ziyaretçi potansiyeli olan Galataport’taki heyecanı bütünüyle Beyoğlu Kültür Yolu güzergahında hissetmek mümkün. Müze bu yönden sinema sektörü için stratejik bir anlam da ifade ediyor. Çünkü büyük bölümü ABD ve AB ülkelerinden gelen kruvaziyer turistler, hem yüksek turistik harcama bakımından hem de global tanıtım için avantaj kazandırıyor.
MUAZZAM BİLGİ HAVUZU
Dünyada bir sinema müzesinde ilk kez kullanılmakta olan dijital hafıza havuzu uygulamasıyla 8 bin 406 film ile oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve sinema emekçisinden oluşan 31 bin 106 kişiyi içeren muazzam bir bilgi havuzu ziyaretçilere sunuluyor. İstanbul Sinema Müzesi, aynı zamanda sinemanın ilk ayak izleri olan optik oyuncaklardan, Lumiere Kardeşler’in 1890 tarihli sinematografına, Buster Keaton’ın ‘Kameraman’ filmiyle özdeşleşmiş prevost kamerasından 1. Dünya Savaşı’nın dramatik görüntülerini kayıt altına almış olan efsanevi kameraya kadar sinema tarihinin en önemli cihazlarını koleksiyonunda barındırıyor.
ATLAS SİNEMASI YERİNDE YAŞAYACAK
Taksim’de 1948 yılından beri İstanbullulara hizmet veren Atlas Sineması da sahnesinden koltuğuna, ses sisteminden fuayesine kadar her şeyiyle yenilendi. Tarihi geçmişi ve modern alt yapısıyla yaşayan bir müze konumundaki Atlas Sineması, Türk sinema tarihinin tüm bilgilerini içeren dijital hafıza havuzunu da bünyesinde barındırıyor. Teknolojisi, koleksiyonu ve kurumsal yapısıyla Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, “Ağırlayan, eğlendiren ve eğiten istisnai bir sanat merkezi” olarak tanımlanıyor.
08 Mart 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı