tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

Türkiye’de yayın gelirlerinin arttığı Süper Lig’de bu yıl, kulüpler kalıcı kaynakların sayısını çoğaltmak için dev anlaşmalara imza atıyor. Bu alanda ilk sırada sponsorluk geliyor. Yeni sezon maçlarının 100’e yakın ülkede yayınlanacak olmasının da etkisiyle sponsorlar futbola olan ilgiyi artırmaya başladı. Birkaç sezon öncesine kadar sponsor bulamayan kulüplerin formalarında adeta yer kalmadı. Sponsorluklardan aslan payını dört büyükler kaparken, Anadolu kulüpleri de önemli anlaşmalara imza atıyor.

GÖĞÜS, SIRT VE İSİM

Bu alanda kulüplerin ilk tercih ettiği forma göğüs, forma sırt ve takım isimlerine sponsor bulmak oldu. Dört büyük kulüp bu alanda isim sponsorluğunu tercih etmezken, forma sırt, forma göğüs ve stat sponsorluklarından önemli bir kaynak elde etmeye başladı. 100 milyon dolarlık kaynağın yüzde 50’ye yakınını dört büyükler tek başına elde ederken, Anadolu takımları isim sponsorluklarıyla bu geliri artırmaya başladı. Sivasspor, Malatyaspor, Alanyaspor, Karabükspor ve Konyaspor isim sponsorluklarından önemli gelir elde etmeyi başardı. Bu üç alan kulüplerin en pahalıya sattıkları sponsorluklar olarak değerlendiriliyor.

HAVACILIK ÖNDE

Bugün Süper Lig’de neredeyse sponsorsuz kulüp kalmadı. Hemen hemen her kulübün ortalama 25 sponsoru bulunuyor. Bu sponsorlukların çoğu tedarikçi olarak gösteriliyor. Bu alanda da en çok havayolu şirketleri kulüplere sponsor oluyor. Ulaşım alanında sponsorluklara imza atan kulüpler, böylece deplasman maliyetlerini de minimuma indirmiş oluyor. Havayolu şirketleri de bu alanda önemli çalışmalara imza atıyor. Kulüplerle yapılan bu anlaşmalar tanıtıma da büyük katkı sağlıyor.

Türkiye’deki kulüplere 200’e yakın şirketin sponsor olduğu tahmin ediliyor. Bu şirketler en çok inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. İnşaat sektörünü sağlık ve otomotiv izliyor. Sigorta, iletişim, gıda, perakende, tekstil ve teknoloji de bu sektörleri takip ediyor. Süper Lig’de en fazla sponsoru olan kulüp Sivasspor oluyor. Takımın toplam 30 sponsoru bulunuyor.

AVRUPA’DAN ÇOK FARKLI

Türkiye’deki sponsorlukların Avrupa’ya göre bazı farklılıklar barındırdığını anlatan yetkililer, şunları söyledi: “Türkiye’de birçok şirket sponsorluk yapmak istiyor. Ancak sponsorluk sonrası iletişim çalışmaları da yapılmalı. Bunu yapan şirket sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Böyle olunca da sponsorluklar çok kısa sürüyor. Avrupa’da ise bu durum çok farklı. Bir şirket sponsor olduğu zaman en az beş yıllık anlaşma yapıyor ve ödediği rakam da bir önceki anlaşmanın iki katını aşıyor. Bu alanda İngiltere, İspanya ve Almanya önemli çalışmalar yapıyor. Hem kulüpler hem de şirketler yapılan sponsorluk anlaşmalarından çok memnun.”

13 Eylül 2017 Çarşamba

Etiketler : Gündem