Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Uluslararası ticarette ve tüm resmi yazışmalarda Made in Turkey yerine Made in Türkiye ibaresi kullanılmasına dair genelge, geçtiğimiz yıl aralık ayında Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgenin ardından uluslararası alanda da ‘Turkey’ yerine ‘Türkiye’nin kullanılması için atılan adımlarda hedefe ulaşıldı. Birleşmiş Milletler, Ankara’nın talebinin ardından yabancı dillerdeki ‘Turkey’i, ‘Türkiye’ olarak değiştirdi.
Küresel arenada Türkiye’nin gururu olan ürünleri Türkiye markası ile bütünleştirecek karar sonrası marka analistleri ve ekonomistler, Türkiye’nin ileri adım atma noktasında stratejik bir karar eşiğinde olduğu konusunda hemfikir. Konunun uzmanları, Türkiye markasının döngüsel ekonomi dinamikleri ile yeniden konumlandırılması halinde tutunmanın o kadar köklü olabileceğini ifade ediyor.
MARKA SEFERBERLİĞİ
Türkiye algısını kökten değiştirecek karar sonrası markanın yeniden konumlandırılması konusunda hangi adımların izleneceği yeniden belirleniyor. İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen ‘Made In Türkiye: Yeniden Konumlandırma ve KOBİ’lerin Stratejik Önemi’ başlıklı webinarda, konu masaya yatırıldı. Webinarda bir sunum yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Figen Yıldırım, bunun bir seferberlik olduğunu dile getirdi. Yıldırım, dünyadaki değişimin çok önemli olduğunu belirterek, “Bu markayı yeniden nasıl konumlandıracağımız stratejik bir karar eşiği. Döngüsel ekonomi, bizim uluslararası ticaretimizi çok etkileyecek. Bu aşamada sürdürülebilirlik kavramını çok ciddi olarak ele almalıyız. Yeşil üretime ne kadar destek verirsek markamız o denli yükselecek” diye konuştu.
KATMA DEĞERLİ İHRACAT ARTIYOR
Webinarda, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Dr. Selahattin Armağan Vurdu da bir sunum gerçekleştirdi. Vurdu, dünyanın ve Türkiye’nin küresel ticaret verilerini ele aldığı sunumunda, Türkiye’nin yüksek teknolojili ürünler konusundaki ihracatının arttığını dile getirdi. Vurdu, “Bu yıl ocak-mayıs arası dış ticaret verilerine göre yüksek teknoloji ürün ithalat verilerimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalmış. Bu da artık daha düşük teknolojili ürünleri ithal ettiğimiz anlamına geliyor” dedi.
Vurdu, yeni dönemde yeşil ekonominin ve çevresel anlaşmaların da çok önemli olduğunu ifade ederek, “Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerine göre, Aralık 2021 itibarıyla 349 bölgesel ticaret anlaşması var. Bunların yüzde 97’sinde çevreye ait hükümler var” diye konuştu.
HER VATANDAŞIN BORCU
Webinarın açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş gerçekleştirdi. Taş, yeni karar ile devletin binlerce yıllık birikiminin Türkiye markası adı altında temsil edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Taş, “Türkiye’yi marka haline getirmek, her Türk vatandaşı için milli bir görevdir. Türkiye tanımlanan değil, tanımlayan bir marka konumundadır. Dolayısıyla Türkiye ismi ile anılmamızın dünya çapında da çok önemli olduğunu düşünüyorum. AB’ye ürün ihracatında Made in Türkiye damgası, Türkiye’nin ihracatta rekabet gücünü artıracaktır ve yurt dışındaki algı karmaşasının önüne geçecektir. Biz Türk ürünlerinin küresel rekabetin bir parçası olmasını istiyoruz. Çünkü biz artık rakiplerimizden korkmayan bir iletişim biçimine kavuştuk” diye konuştu.
20 Haziran 2022 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe