istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Yeşil binaları daha çok teşvik edelim

Enerji ve su verimliliği sağlayan yeşil binalar konusunda farkındalığın düşük olduğunu belirten yapı müteahhitleri; bürokratik adımların sadeleşmesini, uzun vadeli ve uygun koşullu finansmanla bu binalara desteklerin artmasını öneriyor.

Giriş: 23.05.2025 - 09:59
Güncelleme: 23.05.2025 - 09:59
Yeşil binaları daha çok teşvik edelim

İstanbul ticaret Odası, ‘Yapı Müteahhitlerinin sınıflandırılması ve Kayıtlarının tutulması Hakkında Yönetmelik’, ‘İmar transferi’ ve ‘Yeşil bina Yönetmeliği’ konularının ele alındığı kapsamlı bir seminer düzenledi. Oturum başkanlığını İTO Yönetim Kurulu sayman Üyesi Yakup Köç’ün yaptığı seminerde, yapı müteahhitlerinin sınıflandırılmasından imar transferine ve çevre dostu bina standartlarına kadar pek çok konu sektör temsilcileriyle paylaşıldı.Yeşil binaları daha çok teşvik edelim


SÜREÇLER DİJİTALLEŞMELİ

 İTO Yönetim Kurulu sayman Üyesi Yakup Köç, inşaat sektörünün, ekonomik büyümenin lokomotiflerinden biri olarak Türkiye’de stratejik bir rol üstlendiğini söyledi. Müteahhitlerin sadece yapı inşa etmekle kalmadığını, bu alanda dünya çapında da bir ‘Türkiye’ markası inşa ettiklerini dile getiren Köç, şöyle konuştu: “Böylesi üretken bir ekosistemde ortaya koyulan her bir düzenleme, her bir teşvikin etki alanı da ekonominin bütünü adına büyük önem arz ediyor. Özel sektör olarak temel beklentimiz, özellikle sektörün denetimine yönelik süreçlerin mümkün olduğu kadar dijitalleştirilerek, bürokratik adımların sadeleşmesi, yerel yönetimler arasındaki uygulama farklılıklarının giderilmesi. ayrıca uzun vadeli ve uygun koşullu finansman imkanlarının önünün açılması, enerji verimliliği ve yeşil dönüşüm gibi alanlara yönelik teşviklerin kuvvetlendirilmesi de sektörün gelecek hedeflerine ulaşmasına büyük katkı verecek hususlar.”


 MALİYET VE ALTYAPI EKSİKLİKLERİ

İTO Konut İnşaatı Meslek Komitesi başkanı Mükremin tekin de yeşil bina kavramlarına dair farkındalığın düşük olduğunu ve bu durumun talebi sınırlandırdığını belirterek, şu bilgileri verdi: “ulusal yeşil sertifika sistemi gibi girişimler olsa da uygulama için açık ve bağlayıcı kurallar ve denetim mekanizmaları yetersiz kalıyor. Uluslararası sertifikaların karmaşık prosedürü ve yüksek maliyeti olduğu için küçük projeler için erişilmez oluyor. Yeşil bina tasarım ve inşası için gerekli olan mühendis ve danışman sayısı oldukça kısıtlı. Yenilenebilir enerji sistemleri ve geri dönüşüm teknolojileri yüksek maliyet ve teknik altyapı eksikliğinden iyi anlaşılmıyor.”


YEŞİL BİNA SUYU VE ENERJİYİ VERİMLİ KULLANIR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Atila Erenler, yeşil binanın özelliklerini şöyle sıraladı:


 -Enerji ve suyu verimli kullanan l Yenilenebilir enerji kaynakları ve alternatif su kaynaklarından yararlanan


-Atık azaltımı, yeniden kullanım ve atık yönetim stratejileri uygulayan


-Arazi seçiminden yıkımına kadar tüm yaşam döngüsü boyunca oluşabilecek olumsuz çevresel etkileri en az seviyeye indirecek malzeme ve yöntemlerle oluşturulan


- Kullanıcılar için iç ve dış mekanın sunduğu sağlık ve konfor etkilerini artırarak yaşam kalitesini yükselten


-Bütüncül bir yaşamla tasarlanan bina ve yerleşmelerdirYeşil binaları daha çok teşvik edelim