tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı kapsamında 7’nci toplantıyı Sağlık Bakanlığı ile birlikte sağlık sanayicilerinin katılımıyla gerçekleştirdi.
26 Nisan 2018’de Ankara’da düzenlenen Türkiye Sağlık Sanayi Zirvesi’nin açılış konuşmalarını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Sağlık Bakanı Ahmet Demircan yaptı.

ODAK SEKTÖR İLAÇ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı çerçevesinde yaptıkları çalışmaları anlattı. “İmalat sektörünü güçlendirmek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmak için 5 odak sektör belirledik” diyen Bakan Özlü, “Bu sektörler; ‘kimya ve ilaç sanayi, gıda sanayi, yarı iletken elektronik ürünler, makine ve teçhizat ile motorlu kara taşıtlar” dedi.

8 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

İlaç sanayi ürünlerinin yüksek teknoloji sınıfında yer aldığını belirten Bakan Özlü, “Dolayısıyla ilaç sanayi; sağladığı katma değer, Ar-Ge potansiyeli, oluşturacağı nitelikli işgücü ve sermaye yoğun yapısı ile ülkemizin sanayi dönüşümünü sağlayacak sektörler arasında. Üretim tesisleri ağırlıklı olarak Marmara Bölgesinde. 1 trilyon doları aşan ilaç pazarının, yaklaşık yüzde 25’ini biyoteknolojik ilaç pazarı oluşturuyor. Ülkemizde de dünyayla paralel şekilde, biyoteknolojik ilaçlar değer bazında en çok satılan ilaçlar arasında yer alıyor.
Yaklaşık 8 milyar dolarlık ilaç pazarının, değer bazında yüzde 19’unu biyoteknolojik ilaçlar oluşturuyor. Dünyadaki gelişmeler ve ülkemiz ilaç pazarındaki eğilim dikkate alındığında, biyoteknolojik ilaçların üretimine geçilmesi zorunlu” diye konuştu.

CAZİBE MERKEZİ OLACAĞIZ

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da Türkiye’yi ilaç ve medikal sanayi yatırımları açısından bir cazibe merkezi haline getirmek istediklerini belirterek, ilaç ve tıbbi cihazda yerelleşme çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi. Demircan, “Ülkemiz ilaç üretiminde dünya standartlarında üretim yapabilecek bir altyapı ve kapasiteye sahip” dedi. İlaçta yerelleşme kapsamında hayata geçen yatırım projeleri ile yaklaşık 2.85 milyar TL’lik ilaçta ithalden imale geçişin sağlandığını anlatan Bakan Demircan, “Mevcut potansiyelin tamamını kullandığımızda bugünün rakamları ile ülke ekonomisine 6.1 milyar TL’lik katkı sağlamış olacağız” dedi.

YERLİ PROJELER UMUT VERİYOR

“Biyoteknoloji Platformu’na dahil 21 firmamız bulunuyor. İlaç alanında geleceğin teknolojisi olan biyoteknoloji, yatırım alanı olarak hızla gelişiyor. Şu ana kadar yapımı başlanan tesislerin toplam yatırım maliyeti 4 milyar TL’yi buluyor. Sadece 2017’de yerli üretilecek ilaçların üretim hatları için 1 milyar TL’lik yatırım yapıldı” bilgisini veren Bakan Demircan, sadece ilaçta değil, tıbbi cihaz, aşı, yerli plazma gibi yüksek teknoloji ve katma değer sunan çok önemli yatırım projelerinden söz etti. Bakan Demircan; Tıbbi Cihaz Yerelleşme Projesi, Yerli Plazmadan Plazma Ürünleri Üretimi Projesi, Hepatit-A Aşısı Yerlileştirme Projesi ve yüksek maliyetli bir genetik kan hastalığı olan SMA’da Tanı Kitinin Yerelleştirilmesi Projeleri hakkında açıklamalar yaptı.

TÜRKİYE’Yİ GELECEĞE TAŞIYACAK SEKTÖR

İstanbul Ticaret Odası Sanayi İhtisas Komitesi Üyesi Oğuz Akyüz, zirvede İMPLANTDER Başkanı sıfatıyla konuşma yaptı. Akyüz, Türkiye’nin iyi bir üretici ancak iyi bir satıcı olmadığını dile getirerek, “Türkiye bugün G20 ülkeleri içinde 17’nci büyük ekonomi. Reuters’a göre 2022’de 13’üncü olacak. G20 içinde yer alan Hindistan ve Rusya gibi sadece enerjisini satarak büyüyen ülkelerin gücü ile kıyaslandığında sadece ürettiğini satan bir ülke olarak G20 içinde büyümesini sürdürmesi ülkemiz sanayicisinin başarısı” dedi. Akyüz, “Enerji maliyetlerinin bu kadar yüksek, üretim tesisi yatırımının pahalı, hammaddenin yüzde 90’ınından fazlasının ithal olduğu ortamda bu gerçekten alkışlanacak bir başarı” dedi.

TIBBİ CİHAZ KANUNU OLMALI

Türkiye’yi geleceğe taşıyacak sektörler arasındaki tıbbi cihaz sektörünün desteklenmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Akyüz, “Sektör bugün sürekli değişen yönetmeliklerle düzen altına alınmaya çalışılıyor. Sektörün sağlam temellere dayanarak büyümesi için mutlaka bir Tıbbi Cihaz Kanunu hazırlanmalı ve acilen yürürlüğe konulmalı” diye konuştu.
Tıbbi cihaz ve ilaç sektörünün mutlaka münhasır bir birlik içinde yer alması gerektiğini vurgulayan Akyüz, dental implant alanında tek dernek olan İMPLANTDER ile ilgili bilgi verdi.

10 YERLİ ÜRETİCİ

İleri teknoloji ürünler arasındaki dental implantta dünyada 600 marka ve 350 üretici bulunduğunu aktaran Akyüz, “Bu 350 üreticinin 10’u Türkiye’den. Dünyada 8.5 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip dental implant sektörü, Türkiye’de 250 milyon dolarlık ticaret ve bin 600 milyon dolarlık hizmet gerçekleştiriyor. Yani toplamda 2 milyar dolarlık büyüyen bir sektör” dedi.

DAHA ETKİN DENETİM

Akyüz, şunları söyledi: “Hızla büyüyen ve gelişme yolunda ilerleyen sektörümüzde mevzuata ve her türlü düzenlemeye uygun faaliyet gösteren firmalarımız karşısında, haksız rekabet yaratan ve ülke ekonomisine büyük zararlar verdiğine inandığımız bu firmaların denetimlerinin daha etkin olarak yapılması gerekir. Yurtiçi ve yurtdışı fuar destekleri yerli üretimi teşvik edici olmalı.”

RAKAMLARLA TÜRKİYE İLAÇ SANAYİ

  • 2017’de 4.5 milyar dolarlık ithalat yapıldı
  • 910 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi
  • 160’tan fazla ülkeye ihracat yapıldı
  • Dünya ilaç ihracatında 35’inci sırada
  • Dünya ilaç ithalatında 22’nci sırada
  • Dünya ilaç ihracatından aldığı pay yüzde 0.17
  • 88 tesis ilaç üretimi yapıyor
  • 10 tesis ilaç hammaddesi üretiyor
  • 28 Ar-Ge merkezi sektör için çalışıyor

RAKAMLARLA TIBBİ CİHAZ SANAYİ

  • 2017’de 2.1 milyar dolarlık ithalat yapıldı
  • 466 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi
  • Dünya tıbbi cihaz ihracatında 37’nci
  • Dünya tıbbi cihaz ithalatında 23’üncü
  • Sektörde üretim yapan 1000’e yakın firma var
  • 2 tıbbi cihaz Ar-Ge, 1 tasarım merkezi bulunuyor

08 Mayıs 2018 Salı

Etiketler : Sektörel