Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da yerleşik Nettsi Bilişim Teknoloji A.Ş., yerli video konferans sistemi Nettsi’yi IntelProbe işbirliği ile geliştirdi. Covid-19 salgını başladığında yabancı video konferans yazılımlarındaki güvenlik açıklarına karşı geliştirilen sistem birçok avantaja sahip. Bunlar arasında web tarayıcıları, IoS, android mobil uygulamaları ile anlık görüşme sağlaması, ekran paylaşımı, mesajlaşma ve görüşme kalite ayarı vb. özellikler bulunuyor. Ayrıca ölçeklenebilir mimarisi sayesinde istenilen kapasite, fiziksel sunucu konfigürasyonlarıyla destekleniyor.
5 BİN KULLANICI
Açık kaynak üzerinde IntelProbe işbirliği ile geliştirilen sistem eş zamanlı 5 bin kullanıcı desteğine sahip. Nettsi ile halen 300’den fazla üniversite, hastane ve dernek birbiriyle hem kriptolu hem ücretsiz haberleşebiliyor. Nettsi Video Konferans Sistemi, 2020 yılı sonuna kadar Türkiye’de NGN bulut üzerinden ücretsiz hizmet vermeye devam edecek. İstanbul Ticaret’in sorularını Nettsi Bilişim Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü Uğur Çağal cevapladı. Teknopark İstanbul’da kurulan firmanın Ankara’da da bir şubesi bulunuyor.
SİBER GÜVENLİK AR-GE
İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunu Çağal, İngiltere’de yüksek lisanstan sonra TCDD ve Netaş’da çalıştı. Telekom santrallerinde yazılım mimarlığı, departman yöneticiliği ve çok uluslu büyük bir projede program yöneticiliği yaptı. Netaş’da kurduğu siber güvenlik ve nesnelerin interneti birimlerinde Türkiye’de ilk olacak ürünlere imza attı.
YERLİ VOIP GÜVENLİK DUVARI
Biriminde; mobilde güvenli haberleşme ve dolandırıcılık ataklarını gerçek zamanlı tespit edip, önleyen IP Üzerinden Ses İletişiminde Yönetim ve Güvenlik Duvarı geliştirildi. Boğaziçi ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile telekom sistemlerinde makina öğrenmesi ile modelleme ve aykırılık tespiti, gelişmiş kural editörü ile lojiksel sistem kontrolü uygulamaları da hayata geçirildi. Çağal, 2020 Ocak ayında Nettsi Genel Müdürü oldu.
YAZILIMCI KOBİ EKOSİSTEMİ KURULUYOR
Nettsi’nin faaliyet alanı nedir?
Bilişim sektöründe yetkin kadromuz ve ekosistem ağımızla teknoloji,bilimveinovasyonodaklı, sektöre değer katan küresel ürünler, servis ve çözümler sunuyoruz. Yazılım Ar-Ge, Ekosistem Platformu, Sistem Entegratör birimlerimiz mevcut.
Firma ve üniversite işbirliklerini çok önemsiyoruz. Telekom öncelikli olmak üzere gerçek zamanlı analiz ile yönetim yazılımını Teknopark İstanbul ve İTÜ Teknokent’de bulunan firmalar ile geliştiriyoruz. Yazılımcı KOBİ’ler’den oluşan bir ekosistem kuruyoruz. Amacımız platform üyelerinin ürünlerini birbirleri ile entegre ederek, sektöre katma değerli çözümler geliştirmek. SAHA İstanbul, Siber Güvenlik Kümelenmesi ve YASAD üyesi olarak birlikte neler yapabileceğimizi planlıyoruz.
ÜÇ HAFTADA VİDEO KONFERANS SİSTEMİ
Yerli video konferans sistemini anlatır mısınız?
Yaygın kullanılan video konferans sistemlerinin bazılarında güvenlik açıkları tespit edildi. Uzaktan çalışma dönemine geçişte Nettsi Video Konferans sistemini; web ve mobilde açık kaynak üzerinden IntelProbe işbirliğiyle geliştirdik. Çok kapsamlı fonksiyonel ve güvenlik testlerini yaptık, web ve mobildeki problemleri giderdik, güvenlik zafiyetlerini kapattık ve üç hafta içinde lokal sunucumuz üzerinden devreye aldık. Çok talep gelmesi üzerine yerli bulut hizmeti üzerinden ölçeklenebilir mimaride kurarak, yüksek kapasitede NGN bulut üzerinden ücretsiz hizmete sunduk. Buluta ve lokal sisteme kurulabildiği gibi kutu olarak da kullanımı mevcut. Nettsi, IntelProbe ve NGN Bulut Bilişim Hizmetleri işbirliği ile sağlanan değere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
AÇIK KAYNAK YERLİ YAZILIM PLATFORMU
Nettsi yazılım platformunun faydaları nedir?
Bilginin paylaşılarak farklı görüşlerle daha güçlenmesi ve bu sayede sektöre daha çok katma değer sağlaması amacındayız. Nettsi Hadouken C++ Yazılım Platformu’nu açık kaynak olarak bilişim sektörüne açtık. Platform, yeni geliştiricilerin proje adaptasyon sürecini azaltıyor. Proje kurallarının kolay ve otomatik denetlenebilmesini, kaliteli yazılımı mümkün kılıyor. Ortam tutarlılığını gerçekleyerek, kurulum kolaylığı ve projeler arası etkin entegrasyonu sağlıyor. Nettsi Ar-Ge ekibi sektöre değer yaratmaya devam edecek, kendilerini tebrik ediyorum.
İŞTE AVANTAJLARI
ÜNİVERSİTELERE TEZ KONUSU
Ar-Ge ürünlerinin küresel ve rekabet edebilir özelliklerde olmasının üniversiteler ile işbirliğiyle mümkün olabileceğini vurgulayan Uğur Çağal, “Üniversitelere, birlikte yapmak üzere tez konuları gönderiyoruz. Öğrencilere laboratuvarlarımızı açıyoruz, mentorluk yapıyoruz, öğretim görevlileri ile işbirliği içindeyiz” şeklinde konuştu.
VERİLERİMİZ TÜRKİYE’DE KALSIN DİYE
Çağal, verilerin Türkiye’de kalması için yerli ve milli video konferans sistemi Nettsi’yi pandemi süresince hastane, üniversite gibi kritik kurumlara ücretsiz olarak sunduklarını belirterek, şunları söyledi: “Yazılım ürünlerinde fonksiyonel özelliklerinin yanısıra dikkate alınan önemli bir husus da saldırılara karşı veri güvenliği, iş sürekliliğini sağlayıp sağlamadıklarıdır. Küresel çapta milli ve yerli ürün geliştirebilmemiz bu anlamda çok önemli. Covid-19 salgınında, milli ve yerli video konferans ürünlerine ilginin artması sonucu gelişmeler hızlanıyor.”
14 Temmuz 2020 Salı
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi