tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul’un startup firmalarından Stratejik Yenilikçi Girişimler Mühendislik (SYG), Covid-19 hastalarına oksijen desteği sağlayan ventilatörlerin parçası olan nazal aparat ve expirasyon kitini üretecek. Tamamen orijinal tasarım bu parça sayesinde hastalara oksijen kaçaksız olarak verilebilecek ve hastanın expirasyon havası çevredekilere zarar vermeyecek şekilde lokal olarak filtre edilebilecek. Ayrıca hastanın entübe edilme ihtiyacını en aza indirdiği gibi bu süredeki hayat kalitesini artıracak. Bu kit, uyku apnesi hastalarında da kullanılabilecek. SYG’nin oksijen üretimi ve koronavirüsün solunum yoluna yapışmasını önleyecek koruyucu ilaç projesi de var.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) oksijen üretimi için yaptığı çağrıya proje sunan SYG, üretim desteği arıyor. Hello Tomorrow Global Challenge 2018’de dünyanın en etkili teknolojilerini üreten 500 firma arasına seçilen firma, aldığı davete yönelik olarak proje gönderdi.

DÜNYADA İLK VE TEK

SYG, başta sağlık teknolojileri olmak üzere çeşitli alanlarda 50'den fazla uluslararası patente sahip. Tıbbi cihazdan nesnelerin internetine, enerji sistemlerinden uzay teknolojilerine geniş bir yelpazede patentli teknolojiler geliştiriyor. Kulak burun boğaz (KBB) sahasında çok sayıda uluslararası patentli proje üreten SYG, Covid-19 salgınında ihtiyaç duyulan yeni ürünler tasarlıyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, Elektrik Mühendisi Prof. Dr. Tarık Özkul ile Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Haluk Özkul cevapladı.

UYKU APNESİ CİHAZI

Ventilatör ve solunum cihazı farklı mı?

Prof. Dr. Haluk Özkul: Evet… Solunum cihazı, 30 yıldır uyku apnesi hastalarında kullanılan CPAP adı verilen bir cihaz. CPAP’larda kişiye özel, başa sabitlenen, hava kaçağı yapmayan silikon maske kullanılır. Ancak bu maskelerin Covid-19 hastaları için ventilatörlerde kullanılmasının sakıncaları ortaya çıktığından hastaların entübasyonu zorunlu oluyor.

VENTİLATÖRÜN FARKI

Prof. Dr. Haluk Özkul: Klasik ventilatörler; 50-60 bin dolarlık, sadece yoğun bakımda bulunan, tüm solunum hastalıklarında hastanın oksijen ihtiyacını karşılayan ve uyku apnesi için kullanılan solunum cihazlarından farklı cihazlardır. Kullanımı yüksek bilgi ve beceri gerektirir. Ancak yoğun bakımdaki anestezi hocalarının kullanabileceği cihazlardır. Çünkü pek çok özelliğin, pek çok ayarın bulunduğu, sürekli izlenmesi gereken cihazlardır.

CPAP’LAR DÖNÜŞECEK

Solunum cihazları ventilatör kadar etkili mi?

Prof. Dr. Haluk Özkul: Dünya Sağlık Örgütü, korona hastalarına CPAP cihazının çalışma prensibine uygun şekilde ama zenginleştirilmiş yüksek volümde ve düşük basınçlı oksijen verilmesini öneriyor. İrlanda’da ventilatör yerine solunum cihazlarının modifiye edilerek oksijenlendirme için kullanıldığını biliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımlaması ile ağır pnömoni (zatürre) geçiren, akut solunum yetmezliği yaşayan hastaların en acil ihtiyaçları ilaç ve oksijen tedavisi. Covid-19, belirtileri diğer zatürre belirtileriyle örtüşse de tıp dünyasının ilk kez karşılaştığı bir hastalık olduğundan henüz etkili bir tedavi yok.

HASTA ENTÜBE EDİLMEYECEK

Sisteminizin avantajları neler?

Prof. Dr. Haluk Özkul: Ülkemizde basit ventilatör cihazları üretim aşamasında. Projemiz bu cihazlarda kullanılabilecek Covid-19 için geliştirilmiş, hastanın burnundan konforlu bir şekilde yüksek volümde oksijen almasını sağlayan ve dışa verilen soluk havasının da filtre edilerek çevreye virüs saçılmasını önleyen bir sistem. Korona hastalarında zorunlu ve uzamış entübasyon süreleri ek akciğer hasarları gibi birçok sıkıntıya yol açabiliyor. Hastaları bu özel nazal aparat ve expirasyon kiti kombinasyonu ile yoğun bakımdan mümkün olduğunca uzak tutmayı, entübasyon nedeniyle oluşabilecek muhtemel yan etkilerden de uzaklaştırmayı hedefliyoruz. Böylece entübasyon ihtiyacı asgariye inecek ve hastanın expirasyon havasının ortamdan arındırılması sağlık çalışanlarının korunmasını sağlayacak.

BİR AYDA HAZIR

Tasarımınız ne zaman tamamlanır?

Prof. Dr. Tarık Özkul: Oksijen zenginleştiren nazalaparat projesini ve protip geliştirmesini mekanik dehası arkadaşımız Alpay İnce ile birlikte yürütüyoruz. Patent aşamasındayız. Hedefimiz bir ayda hayata geçirmek. Bu virüs üçüncü dünya ülkelerine yayılırsa, onların pahalı ventilatörleri alma imkanları olmayacak. Bizim sistemimiz ile oksijen verimli olarak basit ventilatörlerle verilebilecek.

MALİYETİNE ÜRETİM

Maliyeti ne olacak?

Prof. Dr. Tarık Özkul: Hedefimiz kitin 40 doların altında olması. İnsanlık için minimum bedelle ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Öncelikle aparatlarımızı yerli solunum cihazları ile test etmek istiyoruz. Ardından seri üretim için desteğe ve paydaşlara ihtiyacımız olacak. Tasarım patentlenebilecek orijinal bir tasarım olduğu ve hastanın bu süreçteki hayat kalitesini artıracağı için tüm dünyadan talep görecek.

WHO’YA PROJE VERDİK

Prof. Dr. Tarık Özkul, “Teknopark İstanbul, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın çağrısı üzerine talep topladı. TÜBİTAK’a başvurduk. Projemizi Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) çağrısına da gönderdik. TÜBİTAK, İSTKA ve WHO’dan nisan sonuna kadar cevap gelmiş olacak. Ama biz destek gelip gelmemesini beklemeden çalışıyoruz” dedi.

KORUYUCU İLAÇ PROJESİ HAZIR

Prof. Dr. Haluk Özkul, “KBB uzmanlığım beni, koronavirüsü ağız, burun ve boğazda engelleyecek, bariyer oluşturacak bir ilaç projesi üzerinde çalışmaya yönlendirdi. Nano teknoloji ile üretilmiş, mukozayı koruyacak bu ilacın altyapısını literatürle destekleyerek, Teknopark İstanbul’a projemizi sundum. Aşı ve ilaç çıkana kadar koruyucu nano ürünler geliştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

21 Nisan 2020 Salı

Etiketler : Röportaj