Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul firmalarından YONGATEK, Türkiye’nin ilk yerli ve milli çiplerini üretmek için Silterra Malaysia Sdn. Bhd. firması ile işbirliği anlaşması imzaladı. Yerli ve milli çiplerin üretimine ağustosta başlanacak. Türkiye’nin yerli çip üretimi için TÜBİTAK ve ASELSAN ile başlattığı Çakıl Milli İşlemci Projesi kapsamında YONGATEK, ASELSAN’ın çözüm ortağı oldu.Türkiye’de daha önce yapılmayan, ciddi mühendislik altyapısı gerektiren ve tamamen yurtdışından ithal edilen alanlarda çözümler geliştiren YONGATEK; gömülü hedef takip, H264 video kodlayıcı ve çözücü sistemlerinde de Türkiye’nin ilk üreticisi oldu. İstanbul Ticaret’in sorularını YONGATEK’in kurucu ve Genel Müdürü yüksek elektrik ve elektronik mühendisi Ali Baran cevapladı.
MİLLİ ÇİPLERE ÖNCÜLÜK
YONGATEK ne zaman, hangi amaçla kuruldu?
YONGATEK 2014’te Teknopark İstanbul’da kuruldu. Kuruluşta şirketimizin ismine karar verirken zorlanmadık. Türkçe’de yonganın iki anlamından biri de çip. Çekirdek ekibimiz; çip tasarımı ve yarı iletken alanında Alcatel, ST Mikroelektronik, ST-Ericsson ve Ericsson gibi firmalarda 15 yılı aşkın sektör tecrübesine sahipti. Asıl olarak; elde edilen bu çok kıymetli tecrübeyi ülkemizin hizmetine sunabilmek ve ülkemizde oluşturulacak yerli ve milli çiplere öncülük etmek amacıyla kurduk.
Yongatek’in faaliyet alanı nedir?
Savunma ve endüstri başta olmak üzere, müşterinin istediği her tür mühendislik sistemlerinde yazılım, donanım ve mekanik dahil yüzde 100 yerli ve milli anahtar teslim çözümler gerçekleştiriyoruz. Başlıca faaliyet alanlarımız ise ASIC çip tasarımı, FPGA gömülü sistemler, RISC-V tabanlı mikrokontroller tasarımı ve doğrulanması, PCB tasarımı ve doğrulanması, DO-254 uyumlu tasarım ve doğrulama hizmetleri, gerçek zamanlı görüntü işleme, ADAS, haberleşme çözümleri, yazılım ve algoritma geliştirme, görüntü işleme tabanlı kalite kontrol sistemleri, sağlık sektörü ve mekanik prototipleme.
ASELSAN’IN TEDARİKÇİSİ
Anahtar teslim üretimlerinizden örnek verir misiniz?
Her türlü kara, hava ve deniz araçlarında kullanılan hedef takip ve H264 Video Codec sistemleri için yerli ve milli çözümler sunuyoruz. Bu çözümlerle ASELSAN’ın onaylı tedarikçileri arasına girdik. Hedef takip, H264/H265 Video Codec, haberleşme, PCB tasarım, FPGA/ASIC tasarım, DO-254 uyumlu tasarım ve doğrulama alanında özel mühendislik hizmeti ve çözümlerimizi ASELSAN’a satıyoruz. Büyük meblağlarla gerçekleştirilen ithalatı engelliyoruz.
İSVEÇ’TEN SATACAK
TÜBİTAK, TAI, THY Teknik, Acıbadem gibi firmaların yerli çözüm ortağı ve tedarikçisiyiz. Dünyaya optik sistem satan İsveç firması ile de önemli bir anlaşma yaptık. Bu kapsamda YONGATEK çatısı altında geliştirdiğimiz çözümleri yurtdışına satma fırsatı bulacağız. Bu anlaşmanın detaylarını, çözüm ortaklarımıza önümüzdeki günlerde daha geniş kapsamlı olarak duyuracağız.
EN STRATEJİK KONU
Türkiye bugüne kadar neden çip üretemedi?
Türkiye TÜBİTAK laboratuvarlarında çip üretebiliyor ama seri üretim yapabilecek altyapımız yok. Çip üretebilmek, çok yüksek değerlerde yatırım gerektirir. İşbirliği anlaşması yaptığımız Silterra fabrikasının 1.6 milyar dolarlık yatırım değeri, ihtiyaç duyulan yatırımın boyutlarını daha anlaşılabilir kılıyor. Türkiye’nin yerli ve milli çip ile ilgili tek sıkıntısı üretim tesisinin olmamasıydı. O sıkıntı da çözüldü.
CİDDİ YAZILIM GEREKİYOR
Çip yazılımını da yapabiliyor muyuz?
Dünyada çip tasarımı için yazılım çözümleri sunan iki ABD firması (Cadence ve Synopsys) mevcut. Şu aşamada her ülke çip tasarım yazılımlarını bu firmalardan almak durumunda. Belki uzun vadede bu konuya da bir çözüm bulunabilir.
MÜHENDİSLERE EĞİTİM
Türkiye neden Malezya’yı seçti?
Silterra çip üretiminde önemli oyuncular arasında. Malezya’da çip üretiminden sonraki hedefimiz Türkiye’de çip üretmek. Silterra fabrikası bu açıdan da bizim için örnek teşkil edecek. 25 yıllık tecrübeye ve bin 500’ün üzerinde çalışana sahip Silterra’da Türk mühendisler çip üretim eğitimi alacak. Malezya, çip yatırımı yeteneğine sahip tek Müslüman ülke. Malezya’nın sanayileşerek güçlenmesi çip üretimine başlaması ile aynı zamanda gerçekleşti. Türkiye’de de aynı etkiyi bekliyoruz.
YERLİ ÇİP FABRİKASI
Türkiye ve Malezya arasında Kuala Lumpur Zirvesi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı Dr. Mahathir Bin Mohammad huzurunda 18 anlaşma imzalandı. Anlaşmalardan biri çip üretimi, bir diğeri çip fabrikası kurma alanında gerçekleşti. Tasarım ve üretim tarafında özel sektörden YONGATEK, fabrika kurma tarafında kamudan TÜ YAR A.Ş. bulunuyor.
MALİYETTE AVANTAJ
Ali Baran, “Ülkemizin savunma, haberleşme, otomotiv ve endüstri alanlarında ihtiyaç duyduğu çipleri hızla üretmeye başlayacağız. Türkiye, eski teknolojili çiplere razı olmak zorunda kalmayacak. Yerli ve milli çipler hem güvenlik hem uygun maliyet hem de yeni teknoloji açısından büyük katma değer kazandıracak” dedi.
YABANCI ÇİPTEKİ GÜVENLİK AÇIĞI
Türkiye’nin, çipte dünyaya çok bağımlı olmasının güvenlik açıklarına da zemin hazırladığını söyleyen Baran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknolojide gelinen son noktada bir kod ile bir anda tüm sistemleri durdurmak hiç de imkansız bir olay değil. Yakın bir zamanda ülkemiz haksız kısıtlamalar ve ambargolarla karşılaştı. Türkiye’nin en stratejik konusu olan çip ve elektronik kartları, ambargo nedeniyle tedarik edememesini düşünmek bile istemeyiz.”
08 Ocak 2020 Çarşamba
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar