Cuma, 22 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası’nın nisan ayı Meclis toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. İTO çatısı altında İstanbul iş dünyasının temsilcilerine konuşan Bakan Müezzinoğlu, artan işsizliği azaltmak için tedbirler paketini hayata geçirdiklerini ve bu konuda önemli bir aşama katedildiğini söyledi.
ÜRETEN TÜRKİYE
Müezzinoğlu, üretip dünyaya pazarlayan bir Türkiye istediklerini anlatarak, şöyle devam etti: “Bazı sorunlarımız var. Mesela çalışan ve çalıştıran hukukunun daha huzurlu ortama gelmesi lazım. Bunda iş mahkemeleriyle çok sağlıklı yürüyebilmemiz mümkün değil. Kıdem tazminatının bu şekilde yürümesi mümkün değil. İşveren işçisiz olamaz. Çalışmak isteyen işverensiz olamaz. İkisi sağ ayak, sol ayak gibi. İkisi birbiriyle kavga eden, çelme takan, yaralayan değil, birbirini besleyen ve birlikte kazanan ve birlikte gelişendir.”
İŞÇİ-İŞVEREN HUKUKU
İşçi işveren arasındaki ilişkilerin hukukunu hükümetin kuracağını söyleyen Bakan Müezzinoğlu, “Hakemliğini bakanlığımız yapacak. İşveren çalıştırdığı hakkında ‘Yarın hangi belayı başıma açar. 10 yıl sonra hangi mahkeme nasıl karar verir?’ diye düşündüğü bir ortamda... Mahkeme de o kadar süre sonra ‘Kayıtları bulun’ dediğinde sıkıntılı oluyor. Böyle sistemlerden de yükleri sırtımızdan atarak, hakkaniyetli, şeffaf, her tarafın kendi hakkını aldığı, geçen yıla göre daha iyi diyebileceği bir sistem kurmalıyız” şeklinde konuştu.
KIDEM TAZMİNATI FONU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, işsizlik sigortası ve fonuyla ilgili soru üzerine şunları söyledi: “İşsizlik fonunun farklı sorumlulukları var. Kıdem tazminatı fonundan istifade edemeyen çalışan sayımız çalışanların yüzde 70’i. Bu büyük bir rakam. Yüzde 33 kayıt dışılık var. Farklı uygulamalar bulunuyor. Şu anda 12-13 milyon çalışanın, alın teri dökenin yüzde 70’i kıdem tazminatından neredeyse hiç yararlanamıyor. Bu doğru bir şey değil. Bir defa bunların hak ve hukukunu koruyan güçlü bir sistem kurmamız lazım. Güçlü, hakkaniyetli olmalı. Çalışanın alın teri haksa, işverenin kasasında birikmemeli. Çünkü işverenin beş yıl sonra onu koruyup korumayacağına dair garantiyi kim veriyor? İşçinin hakkı neyse o fonda birikecek. İşçi bilecek.”
Sağlık ürünleri üreten iş adamlarının, ürünlerinin kamu hastanelerinde kullanılması konusundaki taleplerini dile getirmesi üzerine Müezzinoğlu, bu konuya özel açıklama yaptı.
SAĞLIKTA YERLİ ÜRETİM
Bakan Müezzinoğlu yerli üretim konusunda şunları söyledi: “Türkiye’nin bunu mutlaka başarması lazım. Her yıl 10 milyarın üzerinde tıbbi medikal ürün tüketiyoruz. Üniversitesi, kamusu, özel sektörü. Belirli sektörlerde, ilk 20’de olan ciddi para ödediğimiz alanlarda yerli üretimi alım garantileri ile teşvik etmeliyiz. Bunun üzerinde çok duruyoruz. Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Kurulu ile bu anlamda daha güçlü adımlar atacağız. Türkiye’nin gelecek stratejileri anlamında da bu çok önemli ve hayati. Sağlık Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Kurulu kuruldu. Ekonomik Koordinasyon Kurulu bunun üzerinde duruyor. Şu sıkıntılı süreçleri atlattıktan sonra inanıyorum ki, Türkiye daha güçlü adımlar atacak. Nasip olursa uzun süreli alım garantili yerli üretim plazmanın imzasını mayıs ortalarına kadar atmayı Rabbim nasip etsin; çünkü o noktaya taşıdık.”
ENGELLİ İÇİN İLAVE TEŞVİKLER
Bakan Müezzinoğlu, engelli istihdamıyla ilgili yeni bir çalışma yaptıklarını da kaydetti. Bazı sektörlerin buna çok uygun olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, “Referandum sonrası engelli istihdamı ile ilgili düzenleme yapıyoruz. Mahalledeki bakkal, pastane engelli çalıştırsın, ona olağanüstü teşvik verelim. Engelli, mahallesinde kalsın. İnşallah bu yıl bunu düzenleyeceğiz. Bazı sektörler engelli istihdamı için çok uygun. Bu sektörlere ilave teşvikler vererek uygun olmayan sektörleri de bu istihdamdan muaf tutacağız. Tüm bunlarla ilgili çalışıyoruz” dedi.
Bakan Müezzinoğlu soruları yanıtladı
MANTALİTE DEĞİŞMELİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis üyelerinin sorularını cevaplarken, ekonominin sosyolojik ve kültürel bir değişim sürecine de ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti. Müezzinoğlu, “Değişiklikler yasal düzenlemelerle olacak işler değil. Sosyolojik bir süreç içinde değişimin içinde olan insanların mantalitesinin değişmesi gerekir” dedi.
Bakan Müezzinoğlu, kendisine iletilen sorulara satır başları ile şu yanıtları verdi:
YENİ İŞÇİ ALIMI
“Yeni işçi alımlarının tespitinde 31 Aralık 2016 itibarıyla sigortalı sayısı, ismi belli. SGK ve İŞKUR kayıtlarında kişinin adını, soyadını, en son sigortalılığını 3 ay içinde görüyorsanız işe alın. Kendi insanımızın yanlışlarını kontrol etmek için bu sistemi uyguluyoruz.
İŞKUR İLE GÖRÜŞÜN
İŞKUR Müdürü burada; ilgili arkadaşlar eleman konusunda istişare edebilirler. Danışman olarak her gün üç kişi istiyorsanız, üç kişiyi veririz. İş arayan çok ama iş beğenmeyen de çok. Bazı iş arayanların kamuda çalışmak istediğini, özel sektörde çalışmak istemediğini biliyorum.
DENETİM ELEMANI
Son 6 ay içinde tüm denetim elemanlarına, gittikleri yerlerde önce danışmanlık, sonra rehberlik yapacaklarını söyledik. Üçüncü adımda uyarı yapıp dördüncüde ceza kesebileceklerini anlattık. Öncelikleri yardımcı olmak, eksiklikleri düzeltmek için yol göstermektir. Biraz sosyolojik bir durum. Ama bunun bir kültüre dönüşmesi süreç istiyor; inşallah değişecek.
ORTAK BEYANNAME
Maliye ve SGK ortak beyannameye geçtik. İŞKUR da buna entegre. Bu geçiş döneminde otomasyonda en fazla bir iki ay sıkıntı olur, sonra her şey rayına oturur. Belediyeleri entegre edebilir miyiz? Bu konuda arkadaşlarımız bir çalışma yapsın.
MESLEKİ EĞİTİM
Mesleki eğitim yeterlilik sınavları, sertifikalandırma süreçleri devam edecek. Bunu çok önemsiyoruz. Bu yapıyı çok güçlü bir hale getirmeliyiz ve çok dahi iyi yerlere gelmeliyiz.”
İLGİLİLERİNE ULAŞTIRIRIZ
Bakan Müezzinoğlu, İTO Meclis üyelerinin kendi bakanlığı ile ilgili olmayan talepleri için de şunları söyledi: “Bizimle ilgili olmayan yakıtta KDV, kamu ihalesinde teminat mektupları, eğitim gibi problemleri ve taleplerinizi ilgili yerlere, bakanlıklara ileteceğim.”
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na ‘Elif’ motifli hat tablosu hediye etti.
20 Nisan 2017 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe