Salı, 05 Kasım, 2024
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Depolama Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar’da değişiklik yapılmasına yönelik kurul kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Düzenlemeye göre, dağıtım şirketlerine veya serbest tüketicilere yerli üretim doğalgaz satışı yapan tedarikçiler, söz konusu satışa konu yerli üretim doğalgaz miktarı depolama yükümlülüğünden muaf sayılacak.
Dağıtım şirketlerine yerli üretim doğalgaz satış faaliyetinde bulunan tedarikçiler, söz konusu satışa konu miktarı üretim şirketlerinden tedarik ettiklerini belgelemekle yükümlü olacak.
EPDK’YA BİLDİRİM
Yine düzenleme çerçevesinde doğalgaz dağıtım şirketlerine satışı yapılan doğalgaz miktarının takibinin gerçekleştirilebilmesi için serbest tüketicilere yerli doğalgaz arz eden tedarikçilerin, dağıtım şirketlerine ve ilgili maddede belirtilen depolama seviyesine ulaşıldıktan sonra üretilerek satışa konu edilen miktarları, içinde bulunulan takvim yılını takip eden ocak ayının son iş gününe kadar EPDK’ya bildirmesi gerekecek.
1 KASIM İTİBARİYLE
Tedarikçiler, yeraltı depolama tesisinden hizmet alabilmeleri için kendileri adına kesinleşen kapasite miktarını etkin ve verimli kullanarak depolama yükümlülüğüne konu miktar kadar doğalgazı, ilgili yılın 1 Kasım tarihi itibarıyla fiziki olarak depolama tesisinde bulundurmakla yükümlü olacak.
DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER
Ayrıca, yeraltı depolama şirketlerinin, her yıl kasım ayının ilk haftası içerisinde depolama hizmeti alan tedarikçilerin 1 Kasım itibarıyla mevcut envanter bilgilerini EPDK’ya bildirmesi de zorunlu olacak.
Dağıtım şirketlerine doğalgaz arz eden tedarikçilerin ilgili dağıtım şirketleriyle yaptıkları doğalgaz tedarik sözleşmesini, içinde bulunulan takvim yılını takip eden ocak ayının son iş güne kadar EPDK’ya bildirmesi gerekecek.
Dağıtım şirketlerine sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) veya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satışı, Depolama Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde depolama yükümlülüğüne konu edilmeyecek.
RUSYA’NIN PETROL GELİRİ YÜZDE 40 AZALDI
Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, ülkede petrol ihracat hacmi, yılın 8 ayında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 9.4 azalarak 160 milyon tona düştü. Söz konusu dönemde, Rusya’nın petrol ihracat geliri ise yüzde 40 azalışla 49 milyar dolar oldu.
Rusya’nın petrol ürünleri ihracatı ise ocak-ağustos döneminde 2019’a kıyasla yüzde 2 azalarak 93 milyon tona düşerken, geliri de yüzde 30 azalarak 30 milyar dolara indi.
Ülkenin petrol ihracatından elde ettiği gelir, geçen yılın tamamında bir önceki yıla kıyasla yüzde 6 düşerek 121 milyar dolara gerilemişti. Petrol ve doğalgaz ihracat tutarı Rusya’da federal bütçenin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor.
GAZPROM’UN DOĞALGAZ VERİLERİ
Rus enerji şirketi Gazprom’un da doğalgaz ihracat geliri, yılın 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49.6 düşerek 14.3 milyar dolara geriledi. Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, Gazprom’un boru hatlarıyla doğalgaz ihracat hacmi ise ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 azalarak 123.3 milyar metreküpe düştü.
Söz konusu dönemde, şirketin gaz ihracat geliri yüzde 49.6 azaldı ve 14.3 milyar dolar oldu. Öte yandan, Gazprom’un bin metreküp doğalgaz ihracat fiyatı da ağustosta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 46 gerileyerek 82 dolara indi.
13 Ekim 2020 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı