tatil-sepeti

Antarktika’ya bu yıl gerçekleştirilecek Bilim Seferi’nde, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen teknolojiler kullanılacak. Bu ürünler arasında, TÜBİTAK tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ‘ısıl piller’ de bulunuyor. TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından üretilip geliştirilen ısıl pil, pek çok sistemde temel güç kaynağı olarak yaygın şekilde kullanılabilecek.

TEKNOLOJİ İHRACATI

TÜBİTAK yetkilileri, TÜBİTAK SAGE olarak uzun yıllardır gerçekleştirdikleri başarılı çalışmalarla savunma sanayinde ısıl piller hususundaki dışa bağımlılığı ortadan kaldırdıklarını ve Türkiye’yi birçok ülkeye ısıl pil ihracatı yapan ülke haline getirdiklerini kaydetti.

Isıl pillerin Bilim Seferi’nde kullanılmasının pek çok avantaj sağlayacağını belirten yetkililer, bu pillerden elde edilecek ısı enerjisi sayesinde araştırma ekibinin acil durumlarda ısınma ve su ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

KESİNTİSİZ İLETİŞİM

ASELSAN da, Antarktika’ya test ve kullanım amaçlı Telsiz ve Modüler Mobil Tekrarlayıcı Telsiz Sistemleri geliştirdi. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, en zorlu koşullarda test edilen haberleşme ürünleri, çok zorlu bir sahada bilim insanlarının güvenilir destekçisi olacak. ASELSAN’dan edinilen bilgiye göre, Antarktika’ya 15 adet tasarım ödüllü 3 bin 700 el telsizi gönderildi. ASELSAN’ın kendi sınıfında en başarılı haberleşme ürünleri olarak dikkati çeken telsizler, dünyadaki birçok zorlu ortamda gösterdiği başarısına bir yenisini katarak kutupların zorlu ortamında da bilim insanlarının hayatını kolaylaştıracak. Sistemlerin kesintisiz çalışabilmesi için yüksek verimli güneş panelleriyle enerji üreten, kurulumu iki kişi tarafından yapılabilen ‘Taşınabilir Hibrit Güç Destek Birimi’ de bilim insanlarına elektrik altyapısının olmadığı Antarktika’da enerji desteği verecek.

İLK KEZ KULLANILACAK

Bu ürünlerin yanı sıra HAVELSAN tarafından 4 ay gibi kısa bir sürede geliştirilen HAVELSAN GNSS alıcısı, ilk kez Antarktika’daki milli kutup seferinde kullanılacak. HAVELSAN GNSS alıcısının, GPS, Galileo, Beidu, Glonass, QZSS gibi birçok farklı ülkenin uydularını kullanarak konum hesaplama yaptığını ve küresel kapsama alanı sağladığını belirten yetkililer, “HAVELSAN GNSS alıcısı, gerçek zamanlı konum, hız ve zaman bilgisiyle kesintisiz çalışma performansı sunuyor” bilgisini verdi.

TÜRK EKİBİNDEN 14 PROJE

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda sürdürülen Antarktika çalışmaları kapsamında, yeni projeler ve yeni sefer katılımcıları ile gerçekleştirilen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi yola çıktı. Türkiye’de 2017’den beri düzenlenen Ulusal Kutup Bilim Seferleri, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda sürdürülüyor.

Sefer ekibi, yer bilimleri, canlı bilimleri gibi farklı alanlardaki 14 proje kapsamında, detaylı araştırmalar yapacak. Söz konusu projeler, 29 kurumun işbirliğinde yürütülecek.

31 Ocak 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem