tatil-sepeti
tatil-sepeti

Yerli teknoloji şirketleri afetlere yönelik projelere odaklandı

Dünyanın en önemli mobil teknoloji fuarları arasında yer alan Mobil Dünya Kongresi'ne katılan yerli teknoloji şirketlerinin birçoğu afetlere yönelik teknolojiler geliştiriyor.

Giriş: 28.02.2023 - 17:06
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

Mobil Dünya Kongresi, İspanya'nın Barselona kentinde gerçekleştiriliyor. Fira Gran Via Fuar Merkezi'ndeki fuara, Türkiye'den, 24'ü milli katılım kapsamında 6'sı bireysel katılım olmak üzere 30 firma katılıyor.

 

Türkiye'den katılım sağlayan teknoloji firmalarının bazıları afetlere yönelik teknolojiler geliştirmeye odaklandı.

 

Geliştirme çalışmaları devam eden projeler arasında, sensörlerle binaların beton kalitesini ölçen sistem, afetlerde iletişimi hızlandıracak çip, yapay zekayla telsiz iletişimini daha kullanışlı hale getiren platform gibi birçok çalışma bulunuyor.

 

VERİ ANALİZİYLE AFETLERE MÜDAHALEYİ DAHA ETKİLİ HALE GETİREN SİSTEM

 

Teknoloji çözümleri sunan Kafein şirketi, enerjiyi daha az tüketen bluetooth sağlayıcıları aracılığıyla iletişimin devamlılığını sağlamayı amaçlayan bir AR-GE projesi yürütüyor. Bu proje, deprem başta olmak üzere afetlerde yaşanan haberleşme sorunlarını en az seviyeye indirmeyi hedefliyor.

 

Kafein şirketi ayrıca, afet sonrasında sistemlerden veri toplayarak afetlere müdahaleyi daha etkili hale getiren bir proje üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

 

5G İLETİŞİMİNİ HIZLANDIRACAK YERLİ ÇİP

 

Yerli çip üretimine ilişkin çalışmalar yürüten Yonga Teknoloji de afetlerde 5G teknolojisinin altyapısında iletişimi hızlandıracak bir çip geliştirmeyi planlıyor. Bu çalışma sayesinde, merkeze veri aktaran termal kameralı dron'lar gibi 5G ile çalışan birçok teknolojinin verimliliğinin de artırılması hedefleniyor.

 

SENSÖRLERLE BETON KALİTESİNİ ÖLÇEN ÇALIŞMA

 

BVK Technology de yeni yapılan binaların beton kalitesini ölçen bir ürünün çalışmalarını yürütüyor. Bu ürün, beton kalitesini ölçmenin yanı sıra kolon içine yerleştirilen sensörler aracılığıyla binanın yapımının ardından bina güvenliğine ilişkin bilgi akışı da sunuyor.

 

AFETLERDE İHTİYAÇ DUYULAN BİLGİLERE İLİŞKİN UYGULAMA

 

Teknoloji şirketi KOBİL ise afet yönetimine ilişkin geliştirdiği uygulama ile toplanma merkezlerinin konumu gibi afetlerde ihtiyaç duyulacak birçok bilgiyi kullanıcılara sunuyor.

 

TELSİZ İLETİŞİMİNİN NİTELİĞİNİ ARTIRAN YAPAY ZEKA DESTEKLİ PLATFORM

 

Asist IT şirketi de afetlerde haberleşmenin ve bilgi analizinin hızının artırılmasına yönelik bir proje geliştirdi. Bu proje, yapay zeka destekli platform aracılığıyla karmaşık sesleri ayrıştırma, ses ile kimliklere ulaşma gibi çeşitli özelliklerle telsiz iletişiminin niteliğini artırıyor.