TÜBİTAK desteğiyle Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (SBTÜ), medikal, savunma, havacılık ve otomotiv sanayinde kullanılan süper alaşımları üreten yüzde 100 yerli cihaz geliştirildi. SBTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan, 3 yıl önce görevli olduğu Kastamonu Üniversitesi’nde ‘Vakum İndüksiyon Ergitme ve Melt Spinner Cihazı’ projesini başlattı.
Daha sonra SBTÜ’de göreve başlayan Kılıçaslan, projeyi üniversitenin Sivas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki laboratuvarında ekibiyle hayata geçirmeyi başardı.
TÜBİTAK DESTEĞİYLE
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun da (TÜBİTAK) desteğiyle tamamen yerli imkanlarla geliştirilen cihaz; medikal, savunma, havacılık ve otomotiv sanayi başta olmak üzere birçok sektörün hammaddesini oluşturan titanyum, nikel ve kobalt esaslı süper alaşımları üretiyor.
Kılıçaslan, cihazın söz konusu süper alaşımların yüksek vakum ve koruyucu gaz altında dökümü, ısıl ve sinterleme işlemlerinin yapılması, hızlı katılaştırılmış metalik şeritlere dönüştürülmesi ile üretilen numunelerin koruyucu malzemeyle PVD (fiziksel buhar biriktirme) şeklinde kaplamasına olanak sağladığını söyledi.
10’DA 1’İ FİYATINA
Cihazın bu özelliğiyle 4 ana görevi bünyesinde barındıran kompakt bir yapıya sahip olduğuna dikkati çeken Kılıçaslan, şu bilgileri verdi: “Süper alaşımların üretiminde kullanılan 4 cihazın temel özelliklerini aynı anda bünyesinde barındıran bir cihaz.
Yani bu cihazları almak istediğinizde piyasada her birine ortalama 100 bin dolar civarında bir fiyat veriyorlar.
Bu cihazı kendi bünyemizde, yerli imkanlarla 30-40 bin dolar maliyete geliştirmiş olduk. Cihazda çeşitli formlarda üretilen süper alaşımlar birçok alanda kullanılıyor. Şerit formunda üretilen hızlı katılaştırılmış manyetik malzemelerden sert olanları mıknatıs yapımında, yumuşakları yüksek enerji tasarruflu elektrikli motorlarının ve trafoların yapımında kullanılıyor. Elektromanyetik kalkanlama özelliklerinden dolayı havacılık ve savunma sanayinde kullanımları da mevcut.”
ENDÜSTRİ İÇİN YENİSİ GELİŞTİRİLECEK
Bu makinada üretilen titanyum, nikel ve kobalt esaslı süper alaşımların da yine havacılık, savunma ve otomotiv sanayinde kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan, “Bu malzemelerin, dental ve medikal implant yapımında kullanıldığı da biliniyor. Biz bunların hepsini laboratuvar ortamında geliştirdiğimiz bu cihazda yapabiliyoruz” dedi. Kılıçaslan, “Bu malzemelerin endüstriyel ölçekte üretilmesini, yurt içi ve dışı pazarlarda satılmasını çok istiyoruz” şeklinde konuştu.