tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Hemt Tech firması robotik kodlama öğreten, çalışan bir prototipi olan yerli robot geliştirdi. Akademide eğitim, endüstride üretim amaçlı kullanılabilen ‘Robot Regulus’; kodlama ve robotik kodlama eğitimlerinde karşılaşılan elektronik ve mekanik sorunları gideriyor. Robotik kodlama, yazılım, algoritma oluşturma eğitimleri veriyor. Engelliler için biyonik kol da üreten Hemt Tech, yatırımcı turlarına devam ediyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, Hemt Tech’in kurucusu Hüseyin Çobanoğlu cevapladı.

EVDE ROBOTİK KODLAMA

Robot geliştirme fikri nasıl doğdu?

Altınay firmasında, 2013 yılında robot devreye alma sorumlusu olarak göreve başladım. Akademik eğitimini aldığım robotik kodlamanın, doğru algoritma oluşturmanın pratik inceliklerini Altınay’da öğrendim. Ardından Fanuc Europe firmasında robot servis mühendisi olarak görev yaptım. Basit bir kit alarak, evde bile robotik kodlamayı öğrenebileceğimiz fikrinden hareketle 2019’da Hemt Tech’i kurdum. 2022’de ise Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ve Teknopark İstanbul’a girdim.

ROBOTİK SİSTEM KURUYOR

Hemt Tech’in faaliyet alanı nedir?

Sektörde dokuz yıllık tecrübeye sahibiz ve yeni müşterilerin gelmesini sağlayan referans projelerimiz var. Endüstriyel işletmelerin robotik sistemlerini kurup, devreye alıyor, gerekli analizleri yapıp, robotların tipini ve sayısını belirliyoruz. Global firmaların sattığı büyük robotların istenilen şekilde çalışabilmesi için robotu yeniden programlıyor ve devreye alıyoruz.

EĞİTİM ROBOTU KİTİ

Hemt Tech ne üretiyor?

Robotik hand, biyonik robot arm projesi ve 6 eksenli robot kol prototipleri ürettik. Halen eğitim ve Ar-Ge amaçlı tasarlanmış, mevcutta çalışan bir prototipi de olan ‘Robot Regulus’ projesi üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Okul öncesi eğitimden başlayıp doktoraya kadar olan eğitim sürecinde; robotik kodlama, yazılım ve algoritma oluşturma konularında eğitim verebilen Regulus’un hem yazılımını hem de donanımını üretiyoruz.

İLK YERLİ

Piyasada benzer ürünler var mı?

Robotik kodlama için satın alınabilen bir kit üretmek en önemlisi. Türkiye’de aynı amaç ile dolaylı ya da direkt olarak üretim yapan yerli bir firma yok. Böyle bir sistemi üretmek zorlu bir süreç. Birkaç global firmanın bazı üniversitelere satış yaptığını biliyorum. Global pazardaki rakiplerimiz ürettikleri robot kitlerini kodlama eğitimi veren kurumlara satarak, basit seviyede kodlama eğitimine destek oluyorlar. Fiziksel olarak yapılan yazılımı robot üzerinde görmek, kodlama konusunda ilgiyi ve kişinin isteğini artırıyor.

YATIRIMCI TURLARI SÜRÜYOR

Seri üretim ne zaman?

Yatırımcı turlarımız devam ediyor ve 460 bin dolarlık bir yatırıma ihtiyaç duyuyoruz. Yatırım alma sürecindeyken bile son jenerasyonun daha gelişmiş versiyonunu yapmaya devam ediyoruz. Ürünün yaklaşık yüzde 60’ı yerli, daha fazlası için çalışıyoruz. Tasarımı, yazılımı ve üretimi bize ait. Donanıma ait bazı parçaların Türkiye’de üretilebilme imkanı olsa dabu alanda bir pazar oluşmadığı için yurt dışından sipariş ediliyor.

Robot Regulus, isteğe bağlı edinilebilecek kamera, sensör gibi opsiyonel parçalara sahip. Arıza çıkarsa yerinde müdahale gerçekleştiren ürün servis hizmeti sunuyoruz. Kullanmak isteyen kişi verdiğimiz eğitimlerle kendini sürekli güncelleyip, geliştirebiliyor.

İHTİYACA ÖZEL ÜRETİM

Butik hizmetleriniz var mı?

Firmaların üretim hatlarında istedikleri değişiklikleri veya yenilikleri yerinde inceliyoruz. Elde ettiğimiz verilerin analizini yapıp, hazırladığımız rapor veya simülasyonu sunuyoruz. Robotlu otomasyon teknolojisini sistemine entegre etmek isteyen müşterilerimiz için ön çalışmayı, offline yazılımları ve mekanik kurulumları hazırlıyoruz.

Her konuda üretime hazır olan sistemi, müşterinin tesisinde kurup, otomasyon hattını çalışır bir şekilde teslim ediyoruz.

KOLAY KULLANIM

“Regulus’un kumandası, kolay kullanımlı arayüzü ile robotu rahatlıkla kontrol etmeye ve programlamaya yardımcı oluyor. Harici kumandası sayesinde ekstra bir programa ihtiyaç duymadan kullanılabiliyor.”

KODLAMA DERSİ VERİYOR

“Robot Regulus 6 eksenli masa tipi bir robot olarak tasarlandı. Regulus, kodlama derslerinde kullanılabiliyor, simülasyon yapabiliyor. Endüstride de kullanım imkânına sahip.”

CAZİP FİYATLAR

“Son kullanıcılar şirketin web sitesindeki uygulamadan, anlaşmalı olduğu teknoloji mağazalarındaki fiziki ürünü istedikleri gibi deneyimleyip satın alabiliyorlar. İsterlerse ürün alıp; ekleme, koyma, dizme yapabiliyorlar. Müşteri cazip fiyatlarla hızlı servis hizmeti alabiliyor.”

BİYONİK KOL

“Engelli insanlar için çalışabilen bir robot kol geliştirdik. Gerekli finansmanı sağlayıp, üretime devam ederek, engelli insanların biyonik kol ve bacak ürünlerine kolay erişebilmesini hedefledik. Üreteceğimiz biyonik kol ve bacak, tamamen kişinin ölçülerine ve ihtiyaçlarına özel olacak. Biyonik kol endüstride dokunulmaması gereken bir ürüne dokunmak, kontrol edebilmek için de kullanılabilecek.”

REGULUS NE YAPIYOR?

  • Kodlama ve robotik kodlama eğitimlerinde oluşabilecek tüm elektronik ve mekanik sorunları ortadan kaldırıyor.
  • Kişinin kodlama yaparken 3 boyutlu düşünmesine, farklı fiziksel parametreleri yazılımına dahil etmesine yardımcı oluyor.
  • Akademide eğitim, endüstride üretim, Ar-Ge ve simülasyon, ayrıca evde eğlenceli eğitim amacıyla kullanılabiliyor.

09 Mayıs 2022 Pazartesi

Etiketler : Röportaj