tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul firmalarından SRDR Robotik, Covid-19 hastalarına sürekli oksijen temini sağlaması amacıyla ilk yerli oto resüsitatörü geliştirdi. Bir tür yaşam destek cihazı olan resüsitatörün ilk yerli üretimini yapan SRDR Robotik, yurt dışından gelen talepleri karşılamak için özel ihracat izni bekliyor. Nefes alamayan hastanın akciğerlerini şişirmek için pozitif basınç kullanan, hastayı canlı ve hayatta tutmayı sağlayan resüsitatör, sürekli oksijen temini ve yardımlı ventilasyon için de tercih edilebiliyor. Hem yetişkinlerde hem çocuklarda hem de bebeklerde otomatik veyamanuel olarak kolay kullanıma sahip resüsitatör; hafif, kompakt ve her akciğer yapısına uyumlu.

ROBOTİK TESİSLER KURUYOR

İstanbul Ticaret’in sorularını SRDR Robotik’in kurucusu Makina Yüksek Mühendisi Serdar Güvensoy cevapladı. Altınay Robotik, Sarsılmaz Silah Sanayi, Demac Teknik Robotik Otomasyon, Romak Makina gibi sektörün önde gelen firmalarında büyük Ar-Ge projelerine imza atan Güvensoy; Türkiye, ABD, Rusya ve Katar’da anahtar teslim robotik tesisler kuruyor. Güvensoy, Rusya’nın Ford Sollers fabrikasının BIW hattında da deneyimlere sahip.

YÜKSEK TEKNOLOJİ HİZMETİ

SRDR Robotik’i tanıtır mısınız?

Firmamı 2015 yılında Teknopark İstanbul’da kurdum. SRDR Robotik, yüksek teknoloji gerektiren projelerde değer yaratan bir firma. Amacımız, verimliliği artırıp, bakım maliyetlerini düşürüp, işgücünü optimize etmek. Böylece firmalarımıza, Endüstri 4.0 ve dijitalizasyon çağında daha kârlı üretim yapabilmeleri için çözüm ortaklığı sağlıyoruz.

300 REFERANS PROJE

SRDR Robotik olarak tarım, otomotiv, kimya, savunma, enerji, gıda, tıp, metal, kozmetik, kırtasiye, tekstil, ahşap, tarım, plastik, silah, parfümeri, baskı ve klima gibi sektörlerle çalışıyoruz. 25 yıldan fazla deneyime sahip ekibi ve imza attığı 300’ü aşkın başarılı referans projeleriyle sektörün öncü firmalarından biriyiz. Üniversite-sanayi işbirliğinde yaptığımız çalışmalar ve diğer teknopark firmalarıyla sürdürdüğümüz Ar-Ge projelerimiz mevcut. Halen 350 müşteriye hizmet veriyoruz. Kendimize ait 15 patentimiz var ve kurduğumuz anahtar teslim robotik tesisler 12 ülkede çalışmaya devam ediyor.

SÜREKLİ OKSİJEN VERİYOR

Covid-19 kapsamındaki üretiminizi anlatır mısınız?

Covid-19 kapsamında yarı-otomatik solunum cihazı olan ilk yerli ve milli oto resüsitatörü geliştirdik. Resüsitatör, Covid-19 hastalarına sürekli oksijen temini için tasarlandı. Gelişen solunum yetmezliğinde, solunum iş yükünü hastalar kaldıramadığı için dışarıdan bir destek gerekiyor. O yüzden de solunum cihazları bu hastalıkla mücadelede oldukça önemli. Birçok hastalıkta hastaya oksijen takviyesi gerekir. Hastaların kanında artmış olan alyuvarların sayısı oksijen cihazları ile düşürülür. Bu da iyileşme sürecini hızlandırır.

HER AKCİĞERE UYUMLU

Resüsitatör nasıl bir ürün?

Resüsitatör, nefes alamayan hastanın akciğerlerini şişirmek için pozitif basınç kullanan, hastanın akciğerlerini oksijenli ve hastayı hayatta tutmak için kullanılan bir cihaz. Nefes almada güçlük çeken hastalara maskeyle birlikte cihaz bağlanıyor ve bu şekilde solunum desteği sağlanıyor. Yetersiz oksijen alan bir vücutta beyin, akciğer ve kalp fonksiyonlarında hızlı bir bozulma gözlemlenir. Zamanında oksijen takviyesi yapılmazsa, hastanın solunum yetmezliğinden kaybedilme riski artar.
Geliştirdiğimiz cihaz, hastanın yaşamını devam ettirebilmesi için hayati önem taşıyor. Resüsitatör, sürekli oksijen temini ve yardımlı ventilasyon için normal olarak uygulanabiliyor. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde dahi güvenle kullanılabilen resüsitatör, otomatik veya manuel olarak kolay kullanıma sahip. Hafif ağırlıktaki resüsitatörümüz, kompakt ve her akciğer yapısına uyumlu.

YÜZDE 100 MİLLİ VE YERLİ

Resüsitatör ne kadar milli ve yerli?

Üretimimiz yüzde 100 yerli ve milli. Yerli ve milli üretimi gelecek nesiller açısından da önemli bir hamle olarak görüyoruz. Koronavirüs salgını ile özellikle üretim alanında insan sağlığının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Robotlar virüsten etkilenmez. Üretimin devamı ve aksamaması için yaptığımız işi çok önemsiyoruz. Robotik sistemlerle iş yerinde sağlık ve güvenlik artar. Burada sadece bir salgının olumsuz sonuçlarından bahsetmiyoruz. Robotik sistemler çalışanları fiziksel yaralanmalara karşı da korur. Çalışanların çalışma kalitesi artar. Üretici tarafından bakarsak işgücü cirosu ve işgücü istihdamı zorlukları azalır, operasyonel verimlilik artar.

YURT DIŞINDAN TALEP VAR

Serdar Güvensoy, yerli resüsitatöre yurt dışından sipariş gelmeye devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Bu cihazların ihracatı izne tabi olduğu için ilgili bakanlığa izin müracaatımızı yaptık, henüz başvurumuza dönüş olmadı. Gerek yurt içinden gerek yurt dışından gelen talepleri hızla karşılayabilecek kapasitedeyiz.”

YÜZDE 30 DAHA EKONOMİK

Ürünün Türkiye’de benzerinin olmadığını söyleyen Serdar Güvensoy, “Hızlı üretilebilen yerli resüsitatörün kullanımı kolay, hafif ve taşınabilir. Kalite ve kullanım açısından ithal ürünlerden hiçbir farkımız yok. Hatta yurt dışında üretilen resüsitatörlerden daha iyi olduğunu düşündüğümüz özelliklere sahip. Maliyet açısından da yüzde 30 daha avantajlı. Başarılı mühendislerimiz, çok başarılı hekimlerimiz var. Bir araya geldiğimizde böyle işe yarar, fonksiyonel ürünler ortaya koyabiliyoruz” dedi.

TERMAL TÜNEL

SRDR Robotik’in, Covid-19 kapsamında geliştirdiği Ar-Ge projeleri arasında termal tünel ve dezenfektan kabini robotlu üretim hattı da var. Firmanın bu projelerle ilgilenen Katarlı yatırımcılarla görüşmeleri sürüyor.

03 Haziran 2020 Çarşamba

Etiketler : Röportaj