Yerli otomobille Türkiye’nin rekabet gücü artacak

Giriş: 18.04.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Dünya otomotiv endüstrisinin üçüncü büyük fuarı Automechanika Istanbul, 36 ülkeden bin 400 firmayı aynı çatı altında buluşturdu. Türk ve Avrupa endüstrilerini 13’üncü kez bir araya getiren fuar, 4-7 Nisan 2019 tarihleri arasında 48 bin 737 ziyaretçi ağırladı. Automechanika Istanbul, Türk otomotiv endüstrisinin son teknolojik ürün ve hizmetlerine de sahne oldu. Fuar, Hannover Fairs Turkey ve Messe Frankfurt Istanbul işbirliğinde, Ticaret Bakanlığı ileUludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin desteğiyle Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İTO STAND AÇTI

2016 yılından bu yana Automechanika Buenos Aires, Automechanika Dubai fuarlarının milli katılım organizasyonlarını yürüten İstanbul Ticaret Odası, Automechanika İstanbul’a enformasyon standı bazında katılım sağladı.

OTONOMDA FIRSAT

Fuarın açılışına katılan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Almanya İş Konseyi BaşkanıSteven Young, önümüzdeki 10 yılda otonom sürüş donanım ve yazılım pazarının 60 milyar dolarlık değere ulaşacağının öngörüldüğünü söyledi. Young, ortak paylaşımlı araçların büyük kısmının sürücüsüz olacağını kaydederek, bu değişimlerin üreticileri işbirliği içerisinde olmaya zorladığını anlattı.

HEDEF 32 MİLYAR DOLAR

Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel de otomotiv endüstrisinin Türk ekonomisinin çok önemli bir parçası olduğunu, yerli otomobil projesinin de hayata geçmesiyle rekabet gücünün artacağını söyledi.

Türk otomotiv endüstrisinin üretiminin yüzde 80’ini ihraç ettiğini dile getiren Kühnel, şu bilgileri verdi: “Türkiye otomotiv sektörünün 2019 ihracat hedefi 32 milyar dolara yükseldi. Geçtiğimiz yıl otomotiv ihracatına 10 milyar dolarlık katkı sağlayan otomotiv yan sanayi ise bu yıl ihracat hedefini 12 milyar dolara çıkardı. Artan ürün kalitesi ve rekabet gücüyle tanınan ve güven duyulan bir marka haline gelen Türkiye otomotiv sektörünün yükselen bu ivmesini sürekli kılmanın yolu, uluslararası yeni yatırım ve ortaklarla ticari işbirliklerini güçlendirmesinden geçiyor.”

Konferans, seminer ve workshop programlarına geniş yer ayrılan fuarda, dört gün boyunca otomotiv endüstrisindeki yeni trendler ve geleceğin teknolojileri anlatıldı.

BÜYÜK FIRSATLARIN ODAK NOKTASI

Fuarın açılışına katılan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, Automechanika Fuarı’nın Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi olan Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenmesinin önemine dikkat çekti. Taş, “Automechanika Istanbul gibi yan sanayi fuarları, Türk ve yabancı firmaların kaynaştığı, geleceğe yönelik ortaklıklar için adımların atıldığı, ülkeler ile insanları birbirlerine yakınlaştıran büyük fırsatların odak noktasını oluşturuyor” dedi. Taş, otomotiv ana ve yan sanayinin, AB’ye uyum konusunda da en hızlı yol alan sektörler arasında olduğunu belirterek, “Bu aşamada üzerimize düşen görev, otomotiv sektörünün gelişimine yardımcı olmak ve ihracata dönük faaliyetlerini desteklemek olmalı” diye konuştu.

YENİLİKÇİ ÜRÜNLER SAHNEDE

Automechanika Istanbul, Şangay ve Frankfurt’tan sonra otomotiv endüstrisindeki fuarlar arasında dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Automechanika Istanbul, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Amerika ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesinin tüm otomotiv üretim ve onarım profesyonellerini bir araya getirerek üç kıtada otomotiv sektörünün ana platformu oldu. Fuarda bu yıl ulusal ve uluslararası firmalar; parça ve sistemleri, bakım ve onarım, aksesuarlar ve tuning, madeni yağ, akü, e-mobility ve araç yıkama ve bakım merkezi başta olmak üzere oluşturulan özel bölümlerde yenilikçi ürünlerini sergiledi.

YENİ İŞ ANLAŞMALARI

Fuarda Almanya, Çekya, Çin, Endonezya, Fas, Malezya, İran, İspanya, İtalya, Kore, Hong Kong, Pakistan, Slovakya ve Tayvan gibi önemli ticaret merkezlerinin ülke pavilyonları katılımcı firmalar ile bir araya gelerek yeni iş anlaşmaları sağlama fırsatı buldu.