tatil-sepeti
tatil-sepeti

Yerli kimlik doğrulama cihazı yolda

Giriş: 11.09.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul, Türkiye’ye stratejik sektörlerde ‘ben de varım’ dedirten üretimleri yapan firmaları ile Türkiye’nin cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Geliştirdikleri yerli ve milli üretimleri, projeleri ile Teknopark İstanbul firmalarının ünleri ülke sınırlarını aşıyor. Cari açığı düşürmede de çok önemli bir rol üstlenen firmalarımızın imza attıkları milli ve yerli üretimler yalnızca Türkiye’yi değil, bu ürünleri ülkemize ithal eden yabancıları da ilgilendiriyor. Bu firmaları İstanbul Ticaret’in sayfalarına konuk ediyoruz. Bu sayımızın konuğu dijital, yani halk arasındaki ismiyle çipli kimliklerin yerli ve milli yazılımcılarından elektronik ve mobil imza sistemlerinde butik üretim yapan EGA Elektronik Güvenlik Altyapısı A.Ş. EGA, şimdi çipli kimlikleri doğrulayan cihazların yerli üretimine başlamak için gün sayıyor.

BOŞLUĞU DOLDURDU

EGA Elektronik Güvenlik Altyapısı A.Ş., Kamu Sertifika Merkezi’nin kurulmasında aktif rol oynayan Muzaffer Yıldırım, KAT Mekatronik Ürünleri A.Ş. firmasının sahipleri Aydın Kozanoğlu ve Aykut Kozanoğlu tarafından kuruldu. Firma, 2006 yılında, içinde ‘e’ geçen tüm elektronik sistemlerde butik hizmet vermek için faaliyete geçtiğinde, Türkiye’de e-imza alanında büyük bir boşluk vardı. e-fatura, e-ihale, mobil imza gibi yeni kavramların ülkemizde oluşmasında öncü rol üstlenen EGA, bu alanlarda Ar-Ge ve danışmanlık görevini de üstlendi.

ANAHTAR TESLİM

2004’te Elektronik İmza Kanunu’nu çıkaran Türkiye’nin e-dönüşüm sürecine çok önemli katkılar yapan EGA’nın Genel Müdürü Ümit Yaşar Usta, o dönemi şöyle anlattı:
”Kanunla birlikte elektronik sertifika sağlayıcıları ortaya çıktı. Firmamız, e-imzaların uygulamalarda kullanılabilmesi yani sertifikaların kurumlara, doküman yönetim sistemlerine, kamu kuruluşlarına entegre edilmesi konusunda boşluğu doldurdu.
Hem dijitalleşmenin hem de güvenliğin sağlanması için yazılımlar geliştirdik.
Her bir kurum ve firmanın ihtiyacı olan yazılımları anahtar teslim sunduk ve sunmaya da devam ediyoruz.”

1 MİLYON 200 BİN KULLANICI

Anahtar teslimi e-dönüşüm hizmetlerinde sundukları hizmetlerle kamu ve özel sektördeki müşteri sayılarının 500’ün üzerinde olduğunu dile getiren Usta, 600’den fazla e-imza projesinin mimarı olan EGA’nın 160’tan fazla mobil imza entegrasyonu sağladığını ve 1 milyon 200 binin üzerinde aktif kullanıcısı olduğunu söyledi. Usta, EGA’nın kamuoyunda çipli kimlik kartları olarak bilinen elektronik kimlik kartları projesinde çalışan üç firmadan biri olduğu bilgisini verdi.

EGA, TC Kimlik Kartı Doğrulama, Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi ve Kart Erişim Cihazı (KEC) sistemlerinin mimarlarından. Güvenlikte uluslararası Ortak Kriter olan CC EAL4+ seviyesinde geliştirme yapıyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden onaylı ilk üç firma arasında olabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. 2019 yılında birçok kurumun dijital, çipli kimlik kartlarına geçecek olması ile piyasanın yeni bir ürün olan Kart Erişim Cihazı (KEC) ile tanışacağını söyleyen Usta, şu bilgiyi verdi: “Tıpkı alışverişlerde kredi kartının takıldığı POS ödeme cihazlarını andıran bir cihaz olan KEC, vatandaşın kimliğinin doğruluğunu tespit edecek. Yerli KEC cihazının yazılımını EGA geliştirdi,üretimini de kardeş firmamız olan KAT Mekatronik Ürünleri A.Ş. gerçekleştirecek. Yeni e-kimlik kartları kredi kartlarında olduğu gibi ‘Chip&PIN’ özelliğinin yanı sıra kişiye ait parmak izi ve dijital fotoğraf doğrulama ile güvenlik seviyesini artırıyor. Elektronik kimlik doğrulama sayesinde pek çok sahtecilik önlenebilecek, kurumların ve şahısların sahte işlem yüzünden yaşadıkları kayıplar asgari düzeye indirilmiş olacak. Özellikle sağlık alanında, sosyal güvenlik kurumlarında sahte kimlik ile yapılan işlemler nedeniyle ciddi parasal kayıplar yaşanabiliyor. Abone kaydetme ve hesap açma işlemlerinde pek çok kişi mağdur olabiliyor. Yeni sistemle bu tarz mağduriyetler önlenebilir ve kayıplar azaltılabilir. Sistem hem vatandaşları hem de kurum ve kuruluşları koruyacak, kaynakların ve hizmetlerin doğru kişilere ulaştırılmasını sağlayacak.”

KEC SERİ ÜRETİMİ BAŞLIYOR

Firmanın Çatalca’daki fabrikasında seri üretimine başlanacak KEC cihazlarının pek çok özel ve devlet kurumunda kullanılması bekleniyor. Usta, proje konusunda, “Yerli üretimi önemsiyoruz; cihazın Türkiye’de üretilebilen her bir kalemi yerli olacak. Cihazın endüstriyel tasarımı, elektronik ve donanım tasarımı, gömülü yazılımı, seri üretimi yüzde 100 yerli imkanlarla gerçekleştirildi” dedi. Cihazların sahada kullanılabilmesi için 7 farklı sunucu yazılımı geliştirdiklerini kaydeden Usta, elektronik kimlik kartlarının ülkemizde başarıyla hayata geçirilmesi ve kullanımında öncü rol oynamak istediklerini vurguladı.

KEC NEDİR ?

Kart Erişim Cihazı (KEC), elektronik kimlik kartları için geliştirilen bir kart okuyucu. KEC, kimlik kartının yetkili kurum tarafından verilip verilmediğini, kişiye ait olup olmadığını tespit ediyor. KEC cihazları ile kimlik kartı, PIN, parmak izi ve dijital fotoğraf doğrulanabiliyor. Kimlik doğrulamayı yapan görevlinin de kimliği eş zamanlı doğrulanıyor.

ÖZEL E-DÖNÜŞÜM HİZMETLERİ

EGA, tüm akıllı kart ve imza sertifikalarıyla çalışan elektronik mobil imzalama altyapıları ve bunların çevresindeki e-haciz, e-ihale, e-fatura, e-arşiv, e-defter, KEP Yönetim Sistemi gibi kısacası içinde ‘e’ geçen tüm elektronik sistemler için butik hizmet veriyor.
EGA bir entegratör firma olarak; Elektronik Belge Yönetim Sistemi, Kurumsal Kaynak Planlama Sistemi, İnsan Kaynakları Yazılımları ve benzeri üretimleri ile birçok sektöre, kuruma özel e-dönüşüm hizmetleri sağlıyor.