Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: CANAN BİLGİN
Projesi ya da fikri olan ancak sermaye bulamadığı için bunu seri üretime geçiremeyen girişimciler, dünyada büyük ilgi gören ve 100 bin projeye ulaşan Kickstarter benzeri fonlama sistemleriyle hayallerini gerçeğe dönüştürebilecek. Geleceğin yatırım aracı olarak değerlendirilen ve Hazine Müsteşarlığı tarafından bir yıldır kanun hazırlıkları sürdürülen “kitle fonlaması” sistemine yönelik çalışmaların birkaç ay içinde tamamlanması planlanıyor.
Yerli girişimcilere yeni fon sistemini müjdeleyen Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Çok sayıda yatırımcının, ufak meblağlar ile bir girişimi internet siteleri üzerinden fonlamasına imkan tanıyan kitle fonlaması sistemini Türkiye’de hayata geçirmek için çalışma yapıyoruz. Gelecek yıllarda erken aşama girişimlerin finansmanında kitle fonlaması sisteminin tüm dünyada çok yüksek oranda kullanılacağı net olarak görülüyor. Dolayısıyla bizim de geleceğin yatırım aracı olarak kitle finansmanını göz ardı etmemiz çok rasyonel bir davranış olmayacak” dedi.
BİRKAÇ AYA HAZIR
Şimşek, Hazine Müsteşarlığı’nın kitle fonlaması sistemine yönelik kanun çalışmalarını bir yılı aşkın süredir sürdürdüğünü ve birkaç ay içinde bitirilmesini hedeflediklerini bildirdi. Küresel finans krizi sonrasında finansmana erişimde sıkıntı yaşayan erken aşama işletmelerine yönelik alternatif finansman kaynaklarının ön plana çıkmaya başladığını belirten Şimşek, bunlardan en iddialı ve en hızlı gelişeninin kitle fonlaması sistemi olduğunu söyledi.
Kitle fonlamasının, tek başına kayda değer bir etki yaratamayacak çok sayıda yatırımcının ufak meblağlar ile bir girişimi internet siteleri üzerinden fonlamasına imkan tanıyan yeni nesil finansman aracı olduğunu ifade eden Şimşek, “Kitle fonlaması, tek başına bir şirketi inceleyemeyecek ve yatırım süreçlerini yönetemeyecek bir yatırımcının kendisi gibi binlerce yatırımcıyla birlikte bir hayalin gerçeğe dönüşünü izlemektir” dedi.
3 YILDA 13 KAT ARTTI
Şimşek, kitle fonlamasının başta ABD olmak üzere birçok ülkede hızla büyüdüğüne ve yatırımcıların sınır ötesi yatırım yapmalarının temel araçlarından birisi haline geldiğine dikkati çekti. 2012 yılında 2.7 milyar dolar küresel hacmi olan kitle fonlaması yatırımlarının 3 yıl içinde yaklaşık 13 kat artarak, geçen yıl 34.4 milyar dolara yükseldiğini bildiren Şimşek, “Bu rakamın2016 yılında küresel girişim sermayesi yatırımlarını aşması bekleniyor” diye konuştu.
GÜVEN VE ŞEFFAFLIK
Kitle fonlaması sisteminde güven ve şeffaflığı ön planda tutacaklarını vurgulayan Şimşek, sistemin başarısında bunların çok önemli olduğunun altını çizdi. Şimşek, “Halkımıza güven ve şeffaflığın sağlandığı ve gönül rahatlığı ile yatırım yapabilecekleri bir yatırım ortamı hazırlıyoruz. Mevzuatın tamamlanmasıyla girişimcilerimiz mevcut şirketlerini veya iş fikirlerini 75 milyona duyurabilecek ve şirketlerine ortak bulabilecek. Bu şekilde geleneksel yatırım araçlarına olan bağımlılık azalarak yerini üretim ve yenilikçilik odaklı işlere bırakacak” dedi.
EN POPÜLER SİTELER
KICKSTARTER: Aylık 13 milyon ziyaretçisi olan en büyük kitle fonlama sitesi, el sanatlarından teknolojiye, komediden tiyatroya kadar pek çok farklı alanda faaliyet gösteren şirketlere ev sahipliği yapıyor. Kickstarter üzerinde yaklaşık 300 bin kişi 10 ya da daha fazla projeye destek verdi.Başarıyla finanse edilen projeler için yüzde 5 ücret alınıyor.
INDIEGOGO: Bağış dahil olmak finanstan tıbbi ihtiyaçlara kadar pek çok kampanyanın açıldığı Indiegogo’nun aylık 9 milyon ziyaretçisi bulunuyor. Kampanyada toplanan fonlardan yüzde 9 ücret alınıyor. Başarılı olduğunuzda yüzde 5’i geri ödeniyor. PayPal ve kredi kartı işlemlerinde bu oran yüzde 3-5 arasında değişiyor.
ANGELLIST: Girişimcilerin yatırımcılar, adaylar ve kuluçka merkezleriyle bir araya geldiği bir platfom.
APPBACKR: Aplikasyonları (uygulamaları) geliştirmek için popüler iki siteden biri.
ROCKETHUB: Kickstarter ve Indiegogo’dan sonra en popüler sitelerden biri. Başarı Okulu serileri ile büyük bir destek sistemine sahip. Girişimcilere fon sağlayan veya bağış kampanyalarına ev sahipliği yapan siteler arasında CrowdRise, Fundable, SeedInvest, WeFunder, CrowdCube, GoFundMe, YouCaring, GiveForward, Patreon, AlumniFunder, AppStori, CircleUp ve CauseVox da oldukça rağbet görüyor.
İLK TÜRK PROJESİ: MONO CHROMA
Nowhere studios, 3 yıllık bir çalışma sonunda hazırladığı ilk PC oyunu MonoChroma’nın satışı için Ağustos 2013’te Kickstarter’da kampanya başlattı. 84 bin dolar toplamayı başaran oyun, Kickstarter’e çıkan ilk Türk projesi oldu. Karanlık bir dünyada kardeşini korumak isteyenkarakterimizin karşısına çeşitli engeller ve bulmacalar çıkartan oyunda, karakterimiz bulmacaları çözerek endüstriyel bir dünyada hayatta kalmaya çalışıyor.
YABANCI DA YATIRIM YAPABİLECEK
Yeni nesil fon sisteminden uluslararası yatırımcıların da azami ölçüde yararlanacaklarını belirten Mehmet Şimşek, “Bu sistemle uluslararası yatırımcılar da ülkemizde yatırımda bulunabilecekler. Dolayısıyla girişimcilerimizin küreselleşmesi ve küresel finansmana erişimi için eşsiz bir finansman aracı uygulamaya girmiş olacak” dedi.
100 BİN PROJE BAŞARIYA ULAŞTI
Yaklaşık 7 yıl önce kurulan ABD merkezli Kickstarter’da projesine destek bulan kişi ve şirketlerin sayısı 100 bini geçti. Site, film, oyun, müzik, teknoloji, video, tasarım gibi onlarca alanda projesi olan girişimcileri destekliyor. Kickstarter’in girişimcileri cesaretlendiren projelerinden çarpıcı rakamlar:
KİCKSTARTER’DAKİ TÜRK GİRİŞİMLERİ
2014 yılında Türkiye’den Kickstarter’a projesini sunan ilginç girişimler…
Akıllı telefonu mikroskoba çevirdi
Ahmet Beyler’in ilk albümü
Suriyeli çocukların multimedya sergisi
Dondurmam kaymak
Rüyaların evreni
Çiçekleri uzaktan sulayacaktı
Kar temizleyici robotlar
28 Mart 2016 Pazartesi
13 Mayıs 2020 Çarşamba
26 Kasım 2019 Salı
28 Ağustos 2019 Çarşamba
01 Ağustos 2019 Perşembe
30 Temmuz 2019 Salı