HABER: SOYHAN ALPASLAN
İstanbul Ticaret Odası’nın da kurucu ortaklarından olduğu Teknopark İstanbul, gün geçmiyor ki yeni bir icat, yeni bir tasarım, yeni bir üretim ile Türkiye’nin gündemine oturmasın. Özellikle milli ve yerli üretimin yükselişe geçtiği son dönemde teknopark İstanbul firmaları Türkiye’nin yüz akı üretim ve hizmetleri ile ithalatın önüne set çekmek için adeta yarışıyor. İstanbul Ticaret, her hafta bir Teknopark İstanbul firmasını konuk ediyor. Gazetemizin bu haftaki konuğu savunma, sağlık ve endüstriyel alanlarda anahtar teslim mühendislik sistemleri üreten YongaTek firması.
TAMAMEN YERLİ
Müşterisinin istediği her türlü mühendislik sisteminde yüzde 100 yerli ve milli anahtar teslim üretimler gerçekleştiren YongaTek firması, Ar-Ge süreçleri ve desteklerinde çoğunluğu 15 yıllık deneyime sahip 20 Türk mühendisinden oluşuyor.
ASELSAN’A TEDARİKÇİ OLDU
YongaTek, her türlü kara, hava ve deniz araçlarında kullanılan hedef takip ve H264 Video Codec sistemleri için sunduğu yerli ve milli çözümleri ile ASELSAN’ın da tedarikçileri arasına girdi. YongaTek’in kurucusu ve genel müdürü yüksek elektrik ve elektronik mühendisi Ali Baran, İstanbul Ticaret’e yaptığı açıklamada hedeflerinin birkaç yıl içinde savunma sanayinin tüm ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirtti.
Baran, hedef takip, H264/H265 Video Codec, haberleşme, PCB tasarım, FPGA/ASIC tasarım, DO-254 uyumlu tasarım ve doğrulama konularında duruma özel mühendislik hizmeti ve çözümler oluşturarak ASELSAN’a sattıklarını söyledi. Baran, “Tecrübemizi mühendislik hizmeti olarak ihraç ettik. Bu sistemler ve çözümler büyük paralarla ithal ediliyordu. Ürünlerimizin Ar-Ge süreci devam ediyor” dedi.
GÖMÜLÜ SİSTEMLER ÜRETİYOR
YongaTek, müşterisinin istediği özel mühendislik sistemlerinin yazılımlarını FPGA/ASIC/SoC gömülü sistemlere dönüştürüyor. Yani yaptığı yazılımları ilgili cihaz veya bir parça üzerine gömerek, ürettiği sistemin donanımını da gerçekleştiriyor. Hem sivil hem de askeri sistemlerde kullanılan gömülü sistemler ürettiklerini kaydeden Baran, “Yine haberleşme alanında Turbo Decoder ve Polar Coding Encoder/Decoder IP geliştirdik” şeklinde konuştu.
YAPILMAYANI YAPIYORUZ
Genel Müdür Ali Baran, kimsenin daha önce yapmadığı, mühendislik olarak ciddi alt yapı gerektiren, tamamen yurt dışından ithal edilen alanlarda çözüm sunduklarını söyledi. Baran, “Gömülü sistem hedef takip sisteminde, H264 video kodlayıcı çözücü sistemlerinde Türkiye’deki ilk üretimleri/çözümleri biz sunduk. Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi SAHA İstanbul üyesi olarak SAHA EXPO 2018 fuarına katıldık. Türkiye’de bizim yaptığımız işlerin yapıldığını bilmeyenler, ilk defa duyanlar vardı” dedi.
AKILLI BALIK SAYMA MAKİNASI YAPTI
YongaTek, balık sayma makinası ile 2016 yılında Teknopark İstanbul’dan startup projesi ödülü aldı. Genel Müdür Ali Baran, Kılıç Holding için geliştirdikleri görüntü işleme tabanlı balık sayma makinasının 0.5 gramlık insan gözünün seçmekte zorlandığı ölçüdeki balıkları dahi sayabildiğine dikkat çekti. Baran, “Sahada 12 ürünümüz var. Balık yetiştiriciliğinde dünyaya yazılım satan bir Yunan firması bizden bu ürünün distribütörlüğünü istedi. Şimdi sırada ülkemizde kullanılan tüm ithal balık sayma makine-lerini yerliye çevirmek var. Balık yemleyen, milyonlarca balığı su dolu taşıma tanklarına eşit olarak ayrıştıran ve ulaştıran akıllı mühendislik sitemlerini de geliştirdik”
AKILLI İLAÇ DOLABI
Acıbadem Sağlık Grubu için yazılım ve donanımını geliştirdiği ASTORE adı verilen elektronik akıllı ilaç dolapları ile Yongatek ABD’den yapılan ithalatın önüne set çektirdi. Bilgisayar sistemine sahip bu akıllı ilaç dolabı hastane yönetimi ile bağlantılı çalışıyor. Doktorun, hastane bilgi yönetim sistemi üzerinde girdiği reçete bu sisteme yansıyor. Hemşireler parmak izi ile hastalarının reçetesindeki ilaçları görebiliyor. Yüzde 100 yerli ileri teknolojili akıllı ilaç dolapları hasta sağlığı ve güvenliğinde de önemli rol oynuyor.