Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Farklı sanayi alanlarında kullanılabilen grafeni Türkiye’de ilk kez seri olarak üreten Nanografi Nanoteknoloji A.Ş.’nin Ankara’daki üretim tesisi, ileri malzeme teknolojileri alanında Ar-Ge çalışmaları da yürütüyor. Şirket, grafen haricinde ürettikleri diğer ürünlerle beraber 80 ülkeye ihracat yapıyor. Şirketin hedefi ise özellikle nano ve biyoteknoloji alanlarında unicorn olmak.
80 ÜLKEYE İHRACAT
Nanografi Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Deli, seri üretim tesislerinin KOSGEB’in Teknoyatırım Programı kapsamında desteklendiğini söyledi. Deli, toplam ticaret hacminin büyük bölümünü ihracatın oluşturduğunu belirterek, şirketin seri üretim tesisinden elde ettiği grafeni farklı boyut, nitelik ve miktarlarda 57 ülkeye ihraç ettiklerini söyledi. İhraç ettikleri diğer ürünlerle de toplam 80 ülkeye ulaşıldığını söyleyen Deli, “Ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülkelerin gelişmiş endüstriler ve nanoteknolojide rekabetçi pazarlara sahip olması bizim açımızdan oldukça önemli” dedi.
İSTİHDAMA DA KATKI
Türkiye’de üretilen grafenin gram başına ihracat değerinin 100-150 dolar civarında olduğu bilgisini veren Yunus Emre Deli, Airbus, LG gibi dev teknoloji şirketleriyle Harvard, Stanford gibi dünyanın önde gelen üniversitelerine ihraç ettiklerini dile getirdi. Deli, yüksek ve orta yüksek teknolojiye sahip ürünlere yapılan yatırım ile kilogram başına elde edilen ihracat gelirinin personel istihdamını ve ülkeye döviz girdisini artıracağını belirtti. Deli, grafeni yerli olarak üretmekle hem ihracat kalemi oluşturduklarına hem de ileri teknoloji malzeme ithalatının önüne geçtiklerine, böylelikle de cari dengeye katkıda bulunduklarına dikkat çekti.
NANO VE BİYOTEKNOLOJİ
Uluslararası alanda yüksek prestije sahip enstitü ve kurumlarla da yakın işbirliği halinde olduklarını belirten Deli, “Henüz yüzde 100 kapasitemizi hayata geçirmemiş olmamıza rağmen kat ettiğimiz mesafe, bizim için umut verici. AB tarafından grafen üretimimiz mükemmeliyet derecesiyle taltif edildi. Önemli yüksek teknoloji şirketleriyle müşterek Ar-Ge projeleri yürütüyor ve yakın zamanda hayatımıza girecek teknolojik ürünleri birlikte geliştiriyoruz. Özellikle nano ve biyoteknoloji alanlarında ‘unicorn’ olmak da hedeflerimiz arasında” dedi.
ÇELİKTEN 200 KAT DAHA DAYANIKLI
Çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, bir o kadar esnek ve hafif olan grafen; hava araçları, su geçirmez kaplamalar, otomotiv, elektronik cihazlar, dokunmatik ekranlar gibi birçok üründe kullanılıyor.
24 Ocak 2022 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma