Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul firmalarından Yongatek Microelectronics’in geliştirdiği Türkiye’nin ilk milli video işleme çipi ‘Kırmık’, ilk testlerini ve saha denemelerini başarıyla geçti. Seri üretime geçmesi planlanan ikinci versiyonu için hedeflenen tarih 2023. ‘Kırmık’, savunma sanayi başta olmak üzere otomotiv, beyaz eşya, akıllı şehirler ve otomasyon gibi birçok sektörde kullanılabilecek. Böylece çok önemli bir yerlileştirme adımı atılmış olacak. ASELSAN, TUSAŞ gibi savunma sanayinin öncü firmalarının çözüm ortağı olan Yongatek Microelectronics’in ikinci hedefi, özellikle askeri ve sivil endüstrinin birçok farklı alanında kullanılan FPGA çiplerinin ve kartlarının milli ve yerli üretimini gerçekleştirmek.
MULTİDİSİPLİNER AR-GE
Türk mühendisler Ali Baran ve Rifat Demircioğlu tarafından kurulan Yongatek Microelectronics, farklı IP’leri bir araya getirip, farklı alanlardaki çok karmaşık problemleri çözmek için multidisipliner yazılım ve donanım Ar-Ge’si yapıyor. 5G ve uydu haberleşmesi kapsamında kullanılacak çipler konusunda IP geliştirme sürecini büyük oranda tamamlayan firma, 2023 yılında bu alandaki ilk milli çip üretimini hedefliyor. Firma aynı zamanda, elektronik sistemlerde uçtan uca komple mühendislik hizmeti sunabilecek IoT faaliyetleri yürütüyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, Yongatek Microelectronics’in Kurucusu ve Genel Müdürü, yüksek elektrik ve elektronik mühendisi Ali Baran cevapladı.
TÜRKİYE’NİN ÇİP TASARIM MERKEZİ
Yongatek Microelectronics nasıl kuruldu?
Teknopark İstanbul’da, 2014 yılında yüzde 100 yerli sermaye ile Türk mühendisleri tarafından kuruldu. Kuruluş amacımız, Türkiye’nin yerli ve milli çip tasarım ve üretim merkezi olmaktı. 2019 yılında da Hacettepe Teknopark’ta ikinci ofisimizi açtık. Ben de dahil Yongatek Microelectronics’in çekirdek ekibi, çip tasarımcısı Avrupalı firmalarda deneyim kazanmış kişilerden oluşuyor.
UÇTAN UCA MÜHENDİSLİK
Neler üretiyor?
Görüntü işleme ve haberleşme alanında uzmanlaşıp, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yerli ve milli çipleri geliştiriyoruz. Elektronik sistemlerde; uçtan uca komple mühendislik hizmeti sunabilecek IoT faaliyetlerimiz mevcut. Operasyonel tarafta tasarım, servis ve mühendislik hizmetleri veriyoruz. Halen 60’ın üzerinde deneyimli ve yüksek nitelikli Ar-Ge ekibimizle çok çeşitli entegre devre (IC) ve FPGA tasarım ve doğrulama hizmetleri, bilgisayarlı görme, video ve görüntü işleme çözümleri sunuyoruz. Savunma başta olmak üzere endüstrinin çeşitli alanlarında müşterinin istediği her tür mühendislik sistemlerine ilişkin yazılım, donanım ve mekanik dahil yüzde 100 yerli ve milli anahtar teslim çözümler gerçekleştiriyoruz.
YERLİLEŞME 2023’TE BAŞLIYOR
Kırmık’ın seri üretimi ne zaman başlayacak?
‘Kırmık’ görüntü işleme çipinin ikinci versiyonunun ilk üretimine 2023 yılında başlanacak. Öncelikle yerli ve milli şirketlerimizin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde seri üretim hedefliyoruz. Böylece akıllı şehir uygulamaları, otomotiv ve savunma sanayimizde önemli kalemler yerlileşmiş olacak. Milli ve yerli çip bize sayısız avantaj sağlayacak. Herhangi bir ambargo olması durumunda kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz.
ÜRETİM TAYVAN VE MALEZYA’DA
Yerli çipin üretimi nerede yapılacak?
Kırmık’ın üretimi Tayvan’da yapılacak. Mikro kontroler dediğimiz kontrol kart çipleri de Malezyalı Silterra Malaysia Sdn. Bhd. firması ile yaptığımız anlaşma kapsamında orada üretilecek. Kontrol kart çipleri ağırlıklı olarak beyaz eşya ve otomotiv sanayinde kullanılıyor. Aslında endüstrinin her alanında kullanılıyorlar ve teknolojileri daha basit. Türkiye, beyaz eşyada Avrupalı markalarla yarışıyor. Amacımız, beyaz eşyada yerli üreticinin yerli çip kullanmasını sağlamak. Biz yerli ve milli çiplerimizi bu sektörlere entegre edersek, küresel pazarda daha güçlü olabiliriz.
BÜYÜK ÜRETİCİ TAYVAN
Çip üretimi yapan ülkeler hangileri?
Tayvan, Japonya, Çin ve Güney Kore çip üretiminde lider ülkeler. Dünyanın çip ihtiyacını, yüzde 65 oranında Tayvan karşılıyor. Herhangi bir kriz döneminde stratejik ürünleri yerli ve milli olarak üretebilmenin ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Potansiyel krizlerde dünyada da büyük bir çip krizi yaşanılması kaçınılmaz.
ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
“Türkiye’de birçok üniversite ve akademisyen ile yakın işbirliklerimiz ve çalışmalarımız mevcut. Lisans ve yüksek lisans öğrencilerine sektör tecrübesi kazandırıp, yetişmiş insan kaynağımızı artırmak amacındayız.”
SIKIŞTIRIP ŞİFRELİYOR
“Kırmık; ham videoyu alıp, sıkıştırıp, bir kanal üzerinden iletiyor, sıkıştırılmış görüntüyü şifreleyebiliyor. Karşı tarafta da şifrelenmiş veriyi çözüp, gösterimini yapabiliyor. Seri üretime geçecek yeni versiyonunda AI, H265 Video Codec ve gelişmiş video iyileştirme fonksiyonları destekleniyor.”
MİLLİ IP SİSTEMLERİ
“Ticarileşme açısından milli IP, en kritik konu olacak. Yongatek Microelectronics olarak görüntü işleme, haberleşme, arayüz ve temel analog IP’ler için havuz oluşturmaya çalışıyoruz. Yerli, milli IP havuzunun genişletilmesini ve özgün patentlerin oluşturulmasını hedefliyoruz.”
IP HAVUZUMUZU GENİŞLETMELİYİZ
“Ülkemizdeki mikroelektronik ekosistemini, bu IP ve patent havuzunu genişletmek için seferber etmeliyiz. Böylece dünya marketine çip satabiliriz. Stratejik bir yol haritası ile Türkiye, Malezya gibi çip üretim üssüne dönüşebilir. Çip sektörü dünyaya entegre olmadan yürütülebilecek, başarılı olunabilecek bir sektör değil. Büyük oyuncuları ülkemizde yatırım yapmaya davet etmeliyiz.”
TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIK
“Ulusal kimlik kartları, pasaportlar ve savunma alanında kullanılacak çipler, uydu haberleşmesi ve 5G çipleri yerli tasarlanmalı ve yerli teknolojilerle üretilmeli. Teknolojik olarak bağımsız olmak zorundayız.”
19 Eylül 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
29 Ağustos 2022 Pazartesi