Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da yerleşik Günili Yazılım ve Mühendislik A.Ş., CNC makinalar için takım yolu hesaplamasını yapan özel yazılımlar üretiyor. Türkiye’nin ilk 2.5 eksen CAD/ CAM (bilgisayar destekli tasarım ve üretim) CNC yazılım kütüphanesini geliştiren firma, ağırlıklı olarak makina üreticisi müşterileri için yazılımlar geliştiriyor. Yerli robotik hücre yazılımına patent almayı bekleyen firma, tıbbi cihazlar için yaptığı yazılımlarla ithal ikamesi sağlıyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, Günili Yazılım’ın kurucu ortaklarından Ayşe Şahin ve Cem Yüce cevapladı.
TÜBİTAK DESTEĞİ
Günili Yazılım’ı tanıtır mısınız?
Firmamızı, 2016 yılında kurduk ve iş hayatımıza, 2.5D CAD/CAM yazılım kütüphanesi projemize TÜBİTAK BİGG desteği alarak başladık. Makina yazılımları, robotik yazılımlar ve tıbbi cihaz yazılımları yapıyoruz. SAHA İstanbul kümelenmesinin dahil olduğu milli projelerde yer alıyoruz.
YENİ PROGRAMLAR
2.5D CAD/CAM yazılım kütüphanesi nedir?
2.5D CAM yazılım kütüphanesi ile CNC kontrol programlarına CAM desteği eklenebiliyor, hızlı şekilde CAD/CAM yazılımları geliştirilebiliyor. Biz de bu yazılım kütüphanesini kullanarak PureCAM isimli 2.5D CAD/CAM programını geliştirmeye başladık. PureCAM; CAD, frezeleme, bilezik-alyans, sünger, seri numaraları, cam, kapitone, mermer, omera, lazer gibi modülleri devamlı şekilde geliştirilen, yeni modüller eklenebilen modüler bir yazılım.
STRATEJİK ÖNEMDE
Bu kütüphanenin önemi nedir?
CAD/CAM teknolojisinin ülkemiz için stratejik öneme sahip olduğunu biliyoruz ve sürekli, ithal CAD/CAM yazılımlarının yerini alan yerli yazılımlar geliştiriyoruz. Türkiye’deki otomasyon firmaları dijital dönüşümdeki CAD/CAM problemlerini kütüphanemizdeki yazılımlarla çözebiliyor. Kütüphanemizi kullanarak kendi yazılımlarını geliştiren otomasyon firmalarımız mevcut.
FİKİRDEN YAZILIMA
İthal yazılımlardan farkınız nedir?
İthal yazılım ne sunuyorsa üretici onu kullanmak zorunda kalıyor. Yazılıma müdahale edip kendi fikirlerini uygulayıp bir adım ileri gitmesi çok zor. Bizim yazılımlarımız üreticiye özel, terzi işi yazılımlar. Üreticiyle sürekli irtibat halinde olduğumuzdan, fikirlerini yazılıma dönüştürme şansları var. Anında müdahale ederek isteklerine cevap veriyor, üretici ile aynı dili konuşuyoruz.
HIZLI TEKNİK DESTEK
Aynı saat diliminde, aynı dili ve kültürü paylaştığımız müşterilerimize hem uzaktan hem de yerinde hizmet verebiliyoruz.Bu hizmeti yabancı bir yazılımın vermesi çok zor. Böylece üreticimizi daha yetkin kılıyor, rekabet gücünü artırıyoruz.
YERLİ VE MİLLİ MÜCADELESİ
Rakipleriniz var mı?
Bizim yaptığımız işi çok büyük firmalar yapıyor. Dünyaca ünlü bir firma bu işi bırakıp, kendileriyle çalışmamızı istedi fakat kabul etmedik. Biz, rakiplerden farklı olarak daha çok sektöre özel çözümler üretiyoruz. Firmanın yerine gidip, üretimi birebir izleyip, müdahale edebiliyoruz. BİGG içinde CAD/CAM yazılımı yapan tek ekip Günili’ydi. 110 milyar dolarlık pazarda yerli ve milli mücadelesi veriyoruz.
KNOW-HOW SATIYOR
İhracatınız var mı?
Geliştirme ücreti almak yerine projelere ortak olup devamında lisans satıyoruz ve böylece müşterilerimizin yaptığı ihracata da ortaklık etmiş oluyoruz. Programlarımız birçok ülkeye gidiyor. Yazılımlarımızı Çin’e ihraç eden müşterilerimiz var. Sürekli yazılım içinde kalıyoruz, know-how veriyoruz. Yazılımları sürekli değiştirip geliştirebiliyoruz.
MAKİNA YÖNETEN YAZILIMLAR
Hangi sektörler için yazılım geliştiriyorsunuz?
Tüm endüstriyel üretimler için yazılım kabiliyetine sahibiz. Makinayı yöneten yazılımlar geliştirip CAD/CAM ile entegre edebiliyoruz. Kendi ürünlerimiz haricinde makina üreticileri ile ortak birçok proje geliştirdik. Mesela; Metal Sıvama CNC Makine Kontrol ve CAD/CAM Projesi, Punta Makinesi CAD/CAM Projesi, Anahtar Barel CNC Kontrol Projesi, kuyumculara yönelik CNC ve CAD/CAM Projesi, Serum Doldurma Makinesi Projesi, Yüksek Hızla Diske Kayıt Projesi, EasyDoor Parametrik Ahşap Kapı CAD/CAM Programı, Stor Kesim CNC ve CAD/CAM Programı’nı örnek verebilirim.
ROBOT HÜCRESİ KONTROL YAZILIMI
“Robot hücreleri kontrol yazılım programı geliştirdik ve orada kullandığımız bir yöntem için patent başvurusu yaptık. Yazılım, robotun parçayı alma pozisyonunu, parçayı bırakacağı pozisyonu ve CNC üzerinde takılacağı pozisyonları hesaplayarak, karmaşık bir operasyonu kolaylaştırıyor. Hızlı, güvenli, kesintisiz, mühendis ihtiyacı duymayan, bilgisayar tarafından takip edilebilen üretim data olarak aktarılabiliyor ve verimlilik artıyor.”
İTALYAN’A ALTERNATİF
“Mermer kesiminde İtalya menşeli yazılımlara alternatif yazılım geliştirdik. Açılı kesim dediğimiz 5 eksen kesim hesaplarını yapabiliyoruz. Makro sistemimizle parametrik çizim imkanı sunuyor, kısa sürelerde karmaşık geometrik şekillerin işlenmesini sağlayabiliyoruz. Böylece Ar-Ge’yi birlikte yaptığımız makinacının bilgi birikimi artıyor, kendi know-how’ını geliştirebiliyor.
KAN TÜPÜ AYRIŞTIRMA
“Kan tüplerini bilgisayar görmesi ile ayrıştıran sorter cihazının yazılımını yaptık. Böylece ithal sistemlerin kullanımını önemli ölçüde azalttık. Şimdi makina öğrenmesi temelli daha ileri bir yazılım üzerine çalışıyoruz.”
OTOMATİK SERUM DOLDURUCU
“Yoğun bakımlarda kullanılan Compounder adı verilen otomatik serum doldurma makinasına yerli yazılım ürettik. İlgili firma da donanımını yerlileştirdi; böylece makina tümüyle yerlileşti. Volumetrik dolum gerçekleştirerek terazi olmadan sıvının miktarını belirleme özelliği kazandırdık.”
13 Eylül 2021 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi