tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ihtiyaç duyulan maddelerin taşınması için ocak ayında yaptığı ihaleyi üç şirket ile beraber Sierra Nevada Corporation (SNC) kazandı. Savunma, havacılık ve uzay sanayisinde çözümler üreten SNC, onlarca yıl süren titiz bir çalışmanın neticesinde dev rakiplerin bulunduğu pazarda ‘Dream Chaser Cargo Sistemi’ ile yer almayı başardı. Üstelik, Başkan Eren Özmen ve CEO Fatih Özmen’in başında bulunduğu SNC, Türkiye’deki iştiraki TRJet ile yerli uçak projesini hayata geçirmek için de çalışıyor.

SNC’nin hikayesi, katma değerli ürünlere yoğunlaşmaya çalışan Türk sanayisine de örnek olacak cinsten. Uzay, havacılık ve savunma sanayisinde zoru başaran SNC’nin hikayesi için CEO Fatih Özmen’e ulaştık. Sorularımızı cevaplayan Özmen, rekabet ve yüksek standartları ile dikkat çeken NASA ve Amerika piyasasında nasıl yükseldiklerini İstanbul Ticaret okurları için anlattı.

ABD PAZARININ ZORLUKLARI

Savunma ve NASA’ya yönelik işler çok rekabetçi. Bu alanda nasıl yer edindiniz?

ABD Hükümeti pazarının yıllık değeri 500 milyar doların üzerinde; ancak bu pazara girmek çok zor. İşin içinde çeşitli güvenlik şartları ve insan hayatı olduğu için getirilen katı kurallar ve düzenlemeler nedeniyle çok fazla disiplin, çalışma, azim ve şeffaflık gerektiriyor. Bu görevlerin ve şartların bu kadar ciddi olması nedeniyle de Uber, Apple veya Google örneklerindeki gibi bir iş modeli bu ortamda başarılı olmaz.

SNC en üst seviyeye ulaşmak, ana yüklenici rolünü üstlenebilmek için 30 seneyi aşkın bir süre çalıştı. Bu süreçte çok sayıda projeyi kademe kademe gerçekleştirerek, uygunluk altyapısını, iş sistemlerini ve teknoloji kabiliyetlerini kurup geliştirdi. SNC Başkanı Eren Özmen ile birlikte, kazancımızın tamamını tekrar şirkete yatırarak yeni teknolojiler geliştirdik. Bir yandan hem yenilikçi hem de maliyet etkin alternatif çözümleri hızla geliştirirken, bir yandan da tüm teslimatlarımızda zaman ve bütçe planlarına bağlı kalarak itibar elde etmek için çok çalıştık.

KAZANDIRAN FARKLAR

Peki SNC’nin ihaleyi almasını sağlayan fark neydi?

SNC’nin başarısının başlıca nedenlerinden biri kritik bir ihtiyacı tespit ederek, başarılı bir şekilde ele almış olmamız. Bu kritik ihtiyaç, müşterilerinin beklentilerini karşılayamamalarına rağmen geleneksel rollerinden memnun olan daha büyük ölçekli havacılık ve uzay şirketlerinin sağlamadığı yenilikçi, çevik, daha da önemlisi düşük maliyetli çözümlere duyulan ihtiyaçtı. Kaliteli ürün ve hizmet sunma konusundaki kararlılığımız ve de kendimizi müşterilerimizin beklentilerinin ötesine geçmeye adamak, her zaman SNC’nin büyümesinde ve başarısındaki kritik unsurlardan biri oldu.

UZAY YOLCULUĞU

Bu ihale SNC’ye ve NASA’ya ne kazandıracak?

NASA’nın bu ihaledeki seçimi Dream Chaser programına yönelik bir güvenoyu niteliğinde. Bu gelişme; sadece değeri birkaç milyar doların üzerinde olan bir ihaleyle SNC’yi en üst düzey yüklenici kademesine çıkarmakla kalmadı, aynı zamanda bizi Boeing ve Lockheed Martin gibi diğer önemli ana yüklenicilerin önüne geçirmiş oldu.

Bu ihale NASA ile SNC arasındaki en yeni işbirliği çalışması olsa da aslında bir ilk değil. SNC, bugüne kadar 500 milyon doların üzerinde yatırımın yapıldığı ‘Ticari Mürettebat Programı’ kapsamında 2010 yılından bu yana Dream Chaser uzay aracının geliştirilmesi konusunda NASA ile ortak çalışıyor. Bu son ihaleyle de, 2024 yılına kadar NASA’nın uçuş görevlerinde Dream Chaser uzay aracının kullanılarak, yeni nesil uzay yolculuğunun kapılarının açılması sağlanıyor.

TÜRK SANAYİSİ

Katma değerli ürün konusunda çabalayan ve savunma sanayinde önemli gelişmeler sağlayan Türk sanayisi için ne düşünüyorsunuz?

Türkiye inanılmaz bir entelektüel ve endüstriyel potansiyele sahip. Ayrıca genç ve kabiliyetli insan sermayesi ülkenin geleceğinde kilit öneme sahip. Zengin ve gelişmiş imalat tabanıyla, yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatlerini üzerine çekiyor. Doğrudan yabancı yatırımlar ve üretilen milli hasılayı dikkate alırsak Türkiye’nin muazzam bir büyüme kapasitesine sahip olduğunu söyleyebilirim. İşte tam da bu yüzden SNC’nin Türkiye’deki iştiraki TRJet’in geleceği konusunda çok heyecanlıyız.

UÇAK PARÇASI DA SATARIZ

Türkiye’nin uçak imal etmesi sürecinde şirketinizin konumu nedir?

Genel merkezi Ankara’da bulunan TRJet, Türkiye’nin Bölgesel Uçak Projesi kapsamında hizmet vererek, ülkenin yüzde 100 yerli tasarım olan sivil uçak üretme hayalini gerçeğe dönüştürmek için çalışacak. TRJet’in amacı sadece uçak üretmek değil. Mevcut havacılık pazarının büyümesini destekleyerek, Türkiye’nin uçak orijinal ekipman üreticisi (OEM) olarak küresel havacılık sektörüne girmesini sağlamak istiyoruz. Amaç, Türkiye’de dünya standartlarında bir sektörel altyapı ve ekosistem oluşturmak.

Hedeflerimden biri de Türk şirketlerin, SNC gibi pek çok potansiyel alıcı şirketin bulunduğu ABD gibi büyük pazarlara ileri teknoloji ürünler tasarladığını, geliştirdiğini ve ihraç ettiğini görmek. TRJet teknoloji odaklı sektörü önemli ölçüde genişleterek ve ihracatları artırarak, ülke ekonomisinin büyümesini sağlayacaktır. TRJet ileri teknoloji ihracatlarında kritik bir rol oynama görevi üstlenmiş durumda.

YERLİ UÇAK 3 YILDA HAVALANIR

Türkiye’nin, yerli uçak üretiminde birkaç yıl içinde sonuca ulaşacağını vurgulayan SNC CEO’su Fatih Özmen, “Normalde yeni bir ticari uçağın tasarım, geliştirme ve onay süreci 15 sene sürerken, TRJet’in 328 serisinin sadece 3 sene içerisinde havalanması bekleniyor. Dornier’in teknolojisinden ve sertifikasyonlarından faydalanılması hem 328 serisinin piyasaya sürülme süresi bakımından ciddi bir avantaj sağlıyor hem de Türkiye’nin ilk yerli tasarım uçağı olacak olan 628 serisinin geliştirilmesi yolunda önemli bir basamak işlevi görüyor” dedi.

ENDÜSTRİ TABANI İHRACATA ODAKLANMALI

Başarı demek, güçlü ortaklıklar kurmak ve kalıcı sonuçlar almak demek. Türk şirketlerin dünya lideri olabileceği ileri teknoloji ürünler tespit edilerek bu ürünlerin gelişimine yatırım yapılmalı. Eğitimli ve istekli iş gücünden yararlanarak, sürdürülebilir, ihracat odaklı endüstri tabanı ve yenilikçilik için sağlam bir temel oluşturma fırsatları aranmalı.

CERN PAZARI BÜYÜK FIRSAT

Türkiye’de çok ciddi potansiyel var. Türk şirketlerin artık CERN ihalelerine katılabilecek olması da, Türkiye’deki endüstri tabanının büyümesine, gelişmesine ve yayılmasına yardımcı olur sadece. Bu gelişme, Türkiye’nin geçmişte kat ettiği ilerlemenin ve gelecekteki endüstriyel işbirliği fırsatlarının bir göstergesi niteliğinde.

3 İLKE ÖNEMLİ

Kulağa biraz basit gelebilir belki ama Sierra Nevada Corporation’ın büyümesinin ve başarısının temelinde doğruluk, dürüstlük ve öz disiplin yatıyor. Bu 3 ilke, iyi bir aile ve inanç sahibi olarak, daha Amerika’ya gelmeden önce öğrendiğim ana ilkeler. Bir insanın liderlik edebilmesi için her şeyden önce yüksek faziletli olması ve kendini iyi idare edebilmesi şart.

07 Mart 2016 Pazartesi

Etiketler : Gündem