Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, atık elektrikli ve elektronik eşyalar ithal edilebilecek. Türkiye’de lisans alan yenileme işletmeleri, sadece cep telefonu ve tabletleri yenileyerek garantili olarak satabiliyor. Türkiye’de bu iki ürüne yenileme imkanı tanınırken, yönetmelikle her türlü elektronik eşyaya ithalat izni verildi.
HANGİ ÜRÜNLERİ KAPSIYOR
Yönetmelik kapsamında tanımlanan atık elektrikli ve elektronik eşya kapsamına giren şu ürünler ithal edilebilecek: Yönetmelik EK-1A kapsamında; büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç), oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri, otomatlar.
KAMPANYA ZORUNLULUĞU
Öte yandan, kullanımının artmasına bağlı olarak yüksek miktarlarda atık oluşmasına neden olan elektrikli ve elektronik eşyaların geri dönüşümü ve bertarafı amacıyla üreticilere yılda en az bir defa evsel nitelikteki bu tip eşyanın geri alımına yönelik kampanya düzenleme zorunluluğu getirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Resmi Gazete’de yayımlanan Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik ve Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik ile getirilen düzenlemelerin detaylarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Buna göre, yönetmelikle Türkiye’de yerleşik olmayan elektrikli ve elektronik eşya üreticilerine yetkili temsilci atama zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda üreticiler yılda en az bir defa marka, model, üretici ve muhtevasına bakılmaksızın evsel nitelikteki atık elektrikli ve elektronik eşyaları, münferiden veya dağıtıcılarla işbirliği içinde geri alma kampanyaları düzenleyerek, sosyal medya da dahil olmak üzere uygun iletişim kanallarıyla kamuoyuna duyurmak zorunda olacak.