Pazar, 24 Kasım, 2024
Açılışa katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “İTO’nun en büyük yatırımlarından biri, Liman Hanı İstanbul’a kazandırması oldu” dedi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise “Tarihi binada, eğitim ve kültür birimlerimizin yanı sıra Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Dersaadet Kütüphanesi de yer alacak. Han, hem ticaret hem kültür hem de eğitim alanlarına hizmet eden önemli bir eser oldu” şeklinde konuştu.
İnşası 1900’lerin başında tamamlanan ve döneminin tüm özelliklerini barındıran şaheser niteliğindeki Liman Hanı, Koruma Kurulu’nun onayladığı restorasyon projesi ile uzmanlar eşliğinde İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yeniden hayata döndürüldü. Eminönü Yalı Köşkü Caddesi’nde Türk mimarisinin yüz akı mimarı Vedat Tek imzalı Liman Hanı (ilk adı Mes’adet Han-mutluluk ve bahtiyarlık yeri), 3 yıl süren restorasyon çalışması ile kapılarını yeniden açmış oldu. Tarihi hanın açılışı, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri ile İTO Meclis ve Komite Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
ARAŞTIRMA MEKANI
Bakan Özer’e Liman Hanı hakkında bilgi veren İTO Başkanı Avdagiç, tarihi hanın ön cephesini, tıpkı Barselona’daki, Paris’teki binalar gibi aynen muhafaza ettiklerini söyledi. Avdagiç, tarihi yapı hakkında şu bilgileri aktardı: “Hem dış duvarını hem de içindeki tarihsel unsurları koruyarak, milli mimari akımının öncüsü mimar Vedat Tek’e karşı vefa borcumuzu ödüyoruz. İTO’ya ait Liman Hanı’nı söz verdiğimiz gibi dünyanın nadide bir kültür, eğitim ve araştırma mekanı haline dönüştürüyoruz. Tarihi han, İTO’nun restorasyondaki ustalığının bir ürünü olmakla kalmayacak, artık ilim ve kültür hayatımıza hizmet edecek faaliyetlere de ev sahipliği yapacak.”
YENİ BİRİMLER DE VAR
Liman Han’ı tekrar mesadet, mutluluk mekanı haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Avdagiç, şunları söyledi: “Bu bina, eğitim ve kültür birimlerimizle şenleniyor. Giriş katta, Kitap İstanbul adını verdiğimiz, yayınlarımızın satışa sunulduğu mağazamız yer alacak. Yan tarafında Cemile Sultan Kafemiz bulunacak. Asma katta, İTO’nun bugüne kadar olan tarihi yayınları sergilenecek. Birinci katta ise kütüphanemizi yeniden açıyoruz. Dersaadet Kütüphanesi adını verdiğimiz kütüphanede, ticaret ve ekonomi yayınlarımız, koleksiyonlarımız yer alacak. İkinci katta ise İTO’nun elinde bulunan ve topladığı nadir İstanbul eserleri teşhir edilecek. Üçüncü ve dördüncü katlarımızda, tarafımızdan kurulan İTO Stratejik Araştırmalar Merkezi yer alacak.”
3 ÖZELLİKLİ HAN
Avdagiç, tarihi hanın hem ticaret hem kültür hem de eğitim hayatımız için önemli bir eser olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti: “Bu üç sözcüğü özellikle birbiri ardına zikrettim. Çünkü bu yıl, 140’ncı yılını kutladığımız İTO, üç sac ayak üzerine kurulmuştur. Birincisi ve ana görev alanımız; adımızın gereği ticarettir. İkincisi eğitimdir ki, kuruluşumuzun ertesi gününden itibaren mesleki eğitimle kendimizi vazifeli saydık ve Sultanahmet Ticaret Mektebi’ni himayemize aldık. Üçüncüsü ise kültürdür, kitaptır. Yine, açılışımızdan 3 yıl sonra matbaa kurup kültür hayatımızı zenginleştiren kitap ve dergi yayıncılığına başladık. Bugün açılışını yaptığımız Liman Hanı ise İTO’nun bu üç özelliğini uhdesinde barındıran tek eserdir. Liman Hanı, İstanbul’un ticaretinin, bilhassa dış ticaretinin şekillendiği hanlardan biri olmuştur. Biz restorasyon sonrası, buraya Odamızın diğer iki ayağını yani kültür ve eğitimi de ilave ettik.”
İSTANBUL’A EN BÜYÜK YATIRIM
İTO’nun en büyük yatırımlarından birinin Liman Hanı’nın İstanbul’a kazandırılması olduğunu belirten Bakan Mahmut Özer, açılışta şöyle konuştu: “Öğrencilerimizi kütüphanelere, nadide eserlere ve tarihi eserlere kolay ulaştırabilirsek, daha verimli, daha kolay araştırmalar ortaya koyabilecekler. İTO, tarihi Liman Hanı İstanbul’a kazandırarak bunu gerçekleştirdi. Eğitim, kültür ve İTOSAM’ın içinde bulunduğu çok fonksiyonlu Liman Hanı’nın açılışında bulunmaktan, bu çalışmaların meyvelerine şahitlik etmekten dolayı çok mutluyum.”
TÜRKİYE’NİN PİSA KULESİ
Tarihçi Mehmet Nermi Haskan Bey’in İstanbul ve ilçeleri üzerine çok önemli eserleri olduğunu hatırlatan Başkan Avdagiç, bunlardan birinin de İstanbul Ticaret Borsası’nın bulunduğu Hamid-i Evvel Medresesi hakkında olduğunu söyledi. Başkan Avdagiç, “Mehmet Nermi Haskan Bey, Liman Hanı’ndan bahsederken der ki, ‘Bugün Liman Hanı adı ile anılan bina, deniz tarafına doğru yatmıştır. Temelde sıfır olan açıklık çatıda bir metreden fazladır. Bu haliyle bina, İstanbul’un Pisa Kulesi sayılır.’ İşte biz yıkılmaya yüz tuttuğu için kiracıların terk ettiği İstanbul’un Pisa Kulesi’ni, insanların ‘mesadet, mutluluk’ içinde bulunacakları bir yapıya dönüştürdük” diye konuştu.
12 Eylül 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi