Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY’nin (Ernst & Young) Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi raporuna göre, yenilenebilir enerji, dünyanın koronavirüs salgını ile mücadelesi sürürken, uzun vadeli yatırım açısından ‘güvenli liman’ olarak görülüyor.
İklim değişikliği ve çevresel faktörler yenilenebilir enerji yatırımlarına ilginin artmasına destek olurken, önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji sektörünün koronavirüs salgının olumsuz etkilerinden hızlı toparlanacağı öngörülüyor.
REKOR BEKLENTİSİ
Büyük ölçekli enerji depolamanın elektrik sistemlerinin dekarbonizasyonundaki önemine vurgu yapılan raporda, tesis bazında batarya depolama yatırımlarının teşvik edilmesi için koşulların iyileştirilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Elektrik şebekelerinin dekarbonize edilmesiyle birlikte büyük miktarlarda enerjinin depolanmasına ihtiyaç duyulacağına dikkat çekilirken, tesis ve geliştiricilerin ise büyük ölçekli bataryalara yaptıkları yatırımları kademeli şekilde artırdıkları belirtiliyor.
Rapora göre, 12.6 GWh’lik batarya depolamasının bu yıl içinde mümkün hale getirilmesi planlanıyor.
Bu öngörü gerçekleşirse 2020, enerji depolama artışında rekor bir yıl olacak.
Uzun vadede ise kapasitede 13 katlık bir yükseliş bekleniyor.
Şu an 17 GWh olan depolama kapasitesinin 2025’te 230 GWh’ye çıkacağı öngörülüyor.
UZUN VADELİ BAKIŞ
EY Türkiye Yöneticisi Erkan Baykuş, araştırmayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “ESG (çevresel, sosyal ve yöneti-şimsel uygulamalar), bu yılın başında çok gündemde olan bir konuydu ve iklim değişikliği etkileriyle birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarında Covid-19’a rağmen uzun vadeli bir itici güç olmaya devam ediyor. Hava kirliliği seviyeleri, pandeminin bir sonucu olarak fosil yakıt tüketiminin azalmasıyla kayda değer bir şekilde düşüş gösterdi. Yatırımcıların ve şirketlerin sürdürülebilir, temiz enerjiye daha fazla odaklanılacakları bir döneme giriyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarında depolama ile birlikte hareketlenme göreceğiz.”