tatil-sepeti

Maliye Bakanlığı’nın Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.Tebliğle, Bakanlığa bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları, il özel idareleri ile belediyeler ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına (YİKOB) ait alacakların yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin hükümlerinin uygulanmasına dair usul ve esaslar düzenlendi.

YAZILI BAŞVURU

Buna göre Maliye Bakanlığı’na, il özel idarelerine, belediyelere, büyükşehir belediyelerine, YİKOB’lara, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerine bağlı tahsil dairelerine olan alacakları ödemek isteyen borçluların, 31 Temmuz’a kadar borçlu bulundukları tahsil dairelerine yazılı olarak başvurması gerekecek.

VERGİ VE CEZALARI

31 Mart ve önceki dönemlere ait ödenmesi gereken vergiler ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, yeniden yapılandırma kapsamında olacak. Çeşitli kanunlar kapsamında,31 Mart’tan önce kesilen idari para cezaları da yapılandırılabilecek. Amme alacakları kapsamında takip edilen, ecrimisil, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF), Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF), öğrenim ve katkı kredisi alacakları ile doğrudan gelir desteği ödemelerinden geri alınması gerekenler gibi alacaklardan, takip için vergi dairelerine intikal etmiş olanlar da yapılandırma kapsamında olacak.

ALACAKLAR YAPILANACAK

Düzenleme kapsamında işletmelere, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlar ile kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyanı imkanı da sağlandı. İl özel idareleri ile belediyelerce takip edilen alacaklar da yapılandırılabilecek.

18 TAKSİTTE ÖDEME

Yapılandırmadan yararlanmak üzere başvuran borçluların, takip ve tahsilat işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da vazgeçmeleri gerekecek. Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi içinde, tamamen ya da ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenmesi mümkün olacak. İlk taksit ödeme süresi 1 Ekim’de sona erecek. 18 taksit yanında 6, 9 ve 12 eşit taksitte ödeme seçenekleri de bulunacak. Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin, süresinde ve tam olarak ödenmesi koşuluyla kalan taksitlerden bir takvim yılında en fazla iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacak.

NASIL BAŞVURULACAK?

Borçlar için bağlı bulunulan vergi dairesi yanında posta yoluyla, www.gib.gov.tr ya da e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden başvuru yapılabilir.

HANGİ ŞİRKETLER BAĞIMSIZ DENETİME TABİ TUTULACAK?

Bakanlar Kurulu’nun Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yılbaşından geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Kararda, Türk Ticaret Kanunu kapsamında bağımsız denetime tabi şirketlere ilişkin esaslar yer aldı. Buna göre, herhangi bir ölçüte bağlı olmadan bağımsız denetime tabi şirketler, şu şekilde sıralandı:

  • Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenleme ve denetimine tabi şirketlerden, yatırım, kolektif yatırım, ipotek finansmanı, merkezi takas, merkezi saklama, veri depolama, derecelendirme ve değerleme kuruluşları ile portföy yönetim, varlık kiralama şirketleri.
  • Piyasalarda işlem gören ya da işlem görmeleri amacıyla SPK tarafından onaylanmış ihraç belgesi bulunan anonim şirketler ile bir piyasada işlem görmemekle birlikte sermaye piyasası aracı ihraç eden ya da bu amaçla onay almış anonim şirketler.
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun denetimine tabi şirketlerden, bankalar, derecelendirme kuruluşları, finansal holding, finansal kiralama, faktoring, finansman, varlık yönetim şirketleri ile finansal holding şirketleri üzerinde nitelikli paya sahip olan şirketler.
  • Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri.
  • Borsa İstanbul piyasalarında faaliyet göstermesine izin verilen yetkili müesseseler, kıymetli maden aracı kurumları, kıymetli maden üretimi ve ticaretiyle iştigal eden şirketler.
  • Lisanslı depo işletmeleri ile umumi mağazalar.
  • Karasal ortamda ulusal televizyon yayını yapma hakkı, uydu televizyon yayın lisansı ya da birden fazla ile yönelik kablolu televizyon yayın lisansına sahip medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar.

ÜÇ ÖLÇÜT BELİRLENDİ

Halka açık sayılan şirketler için 15 milyon liralık aktif toplam, yıllık net 20 milyon liralık satış hasılatı ve 50 kişilik çalışan sayısı eşik değer olarak belirlendi.
Belirlenen üç ölçütten en az ikisinin eşik değerini art arda iki hesap döneminde aşan şirketler de bağımsız denetim kapsamında olacak.

EŞİĞİN ALTINA DÜŞEN DENETİMDEN ÇIKACAK

Bağımsız denetime tabi şirket, art arda iki hesap döneminde üç ölçütten en az ikisine ait eşik değerin altında kalırsa kapsamdan çıkacak. Bir hesap döneminde bu ölçütlerden en az ikisine ait eşik değerin yüzde 20 veya daha fazla oranda altında kalınması halinde demüteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetim kapsamında olunmayacak.

04 Haziran 2018 Pazartesi

Etiketler : Mevzuat