Pazar, 24 Kasım, 2024
Yeni yılda üretim ve istihdamı artırmak, dış ticaret fazlası vermek için alınan önlemler, yılın ilk kabine toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Alınan önlemlerin bir bölümü yürürlüğe konurken, yasal düzenleme gerektirenler ise Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine alındı.
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 18 maddeden oluşan kanun teklifi, doğalgaz faturalarından BES’e, kurumlar vergisinden kur korumalı mevduat hesaplarına kadar pek çok alanda düzenlemeler içeriyor. Alınan önlemlerin başında KOSGEB’in gençlerin istihdama katılmalarını kolaylaştıracak destek paketi ile Halkbank’ın esnaf ve sanatkara sunduğu destek paketi de yer alıyor.
12 AY ÇALIŞTIRMA TAAHHÜDÜ
Covid salgınından etkilenen işletmeler için geçen yılın nisan ayında başlatılan Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’na yeni fazlar eklendi. İmalat sektörünün yanı sıra salgında gelir kaybı nispeten yüksek olan pek çok hizmet ve ticaret alt dalları da programa dahil edildi. Son 12 aydaki ortalama istihdamını koruyan işletmeler, 12 ay boyunca çalıştırma taahhüdü verdiği her bir personel için 100 bin liralık geri ödemeli destek alacak. Mikro işletmeler 2, küçük işletmeler de 5 personele kadar bu fırsattan yararlanabilecek. İşletme sahibinin veya işe alınan personelin kadın olması durumunda destek üst limiti 110 bin liraya çıkacak. İşletmeler desteği aldıktan sonra 24 ay boyunca ödeme yapmayacak. Sonraki 24 ayda ise eşit taksitlerle faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e ödeme yapabilecek. Başvurular, e-Devlet üzerinden 31 Mart tarihine kadar yapılabilecek.
PROGRAM KAPSAMINDAKİ SEKTÖRLER
Destek programından yararlanacak sektörler arasında gıda, tekstil, deri, ağaç ürünleri, mobilya, kağıt, konaklama, yiyecek ve içecek hizmetleri, yayımcılık ve sinema gibi sektörler yer alıyor. Sektörlerle ilgili detaylı bilgi için:
https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7579/proje-ozeti
GENÇ VE KADIN İSTİHDAMI
Genç, yeni mezun ve kadın istihdamını hedefleyen program ile belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler, 1981 ve sonrası doğumlu, daha önce hiç çalışmamış veya son 3 yılda 6 aydan fazla çalışmamış olan yeni personeli istihdam edebilecek. Destekten, üniversite mezunlarının yanı sıra mesleki ve teknik lise mezunu olanları istihdam eden işletmeler yararlanabilecek.
İŞLETMELERE HALKBANK DESTEĞİ
Türkiye Halk Bankası (Halkbank), Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla yüzde 50 faiz indirimli kredi desteği sağlayacak. Bu faiz indirimi, kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar için yüzde 100 olarak uygulanacak.
Destek için yasal düzenlemeler
Üretim ve istihdamı artırmak için alınan önlemlerin önemli bir bölümü ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan ve 18 maddeden oluşan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlar da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde yer aldı. Söz konusu düzenlemeler de şöyle:
BES’te devlet katkısı: Öngörülen değişiklikle BES’te belirli bir süre bulunmuş katılımcılara, kısmi ödeme alma imkanı sağlanıyor. Kurumca belirlenen hallerde ve koşullarda katılımcıya sistemden ayrılmadan, devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç hesabındaki birikim tutarının yüzde 50’sine kadar ödeme yapılabilecek. Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda yapılan değişiklikle halihazırda yüzde 25 olarak belirlenmiş olan devlet katkısı oranı yüzde 30’a yükseltiliyor. Cumhurbaşkanı, yabancı para cinsinden yapılan katkı payı ödemeleri için bu oranı yüzde 10’a kadar indirmeye yetkili olacak.
Asgari 2.500 lira: Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda da değişiklik yapılıyor. Gelir ve aylık ödemesi yapılanlara 1.500 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 2 bin 500 liraya yükseltilecek.
TL ile sözleşmeler: 1 Temmuz-30 Kasım 2021 tarihlerinde ihalesi yapılan işlerde ihale tarihinin içinde bulun-duğu aya ait endeks, 1 Temmuz 2021’den önce ihale edilen işlerde ise 2021 yılı haziran ayına ait endeks temel endeks olarak kabul edilecek. Temel endeks sözleşme fiyatları kullanılarak yüklenicinin başvurusu üzerine sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkına ilave olarak ek fiyat farkı verilebilecek.
Kademeli tarife: Teklifle, doğalgaz faturalarında kademeli tarife sistemine geçiş yapılacak. BOTAŞ, bakanlık görüşünü de almak şartıyla bölgesel ve iklim koşullarını dikkate alarak il veya bölge bazında kademeli doğalgaz satış fiyatı uygulayacak. Doğalgazı tasarruflu kullanan az, fazla kullanan ise daha büyük maliyetlerle karşı karşıya kalacak.
Kamu müteahhitleri: Cumhurbaşkanı’na kamuyla iş yapan müteahhitlere maliyet artışları nedeniyle fiyat farkı kararnamesi çıkarması için yetki veriliyor. Kararnameyle müteahhitlerin talep ettikleri yeni fiyat düzenlemeleri yapılacak, böylece kamu projeleri sekteye uğramadan devam edecek.
Kurumlar vergisi: Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden ve ihracat yapan kurumların faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı, 1 puanlık indirimle yüzde 20 yerine yüzde 19 olarak uygulanacak.
10 Ocak 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi