Pazar, 24 Kasım, 2024
CEYHUN KUBURLU
Türkiye, son dönemlerde çıkardığı unicorn’larla öne çıkmaya başladı. Hatta artık bir decacorn’umuz (değeri 10 milyar doları aşan şirket) bile var. Oyun, market ve siparişten sonra unicorn çıkarabilecek sektörlere bir yenisi daha eklendi. Ulaşım sektöründe araç paylaşım uygulamaları…
Son üç yıldır hayatımızda olan bu uygulamalar, Türkiye’nin yeni unicorn’ları olmaya aday. Özellikle aldıkları yatırımlarla son dönemde ses getiriyorlar. Daha çok araç kiralama sektörünün teknoloji tabanlı yatırımları olarak karşımıza çıksalar da kısa sürede büyük işler başardılar. Kimi saatlik, kimi dakikalık araç kiralama özelliğine sahip.
YENİ NESİLDEN YOĞUN RAĞBET
Araç paylaşım uygulamalarının daha da gelişeceğini anlatan sektör temsilcileri, “Yeni nesilde artık araç sahibi olmak bir ayrıcalık değil. Bu yüzden de bu uygulamalara talep her geçen gün artıyor. Özellikle kısa süreli araç kiralama, büyük talep görüyor. Türkiye’deki bu ilgi, yabancı yatırımcıların da radarında. Türkiye’de ulaşım sektöründen de bir unicorn çıkması çok zor değil” dedi.
MOOV’UN YÜZDE 75’İNİ GETİR ALIYOR
Sektörde daha çok araç kiralama şirketlerinin uygulamaları olarak karşımıza çıkan bu yeni teknolojiler, artık hayatımızın da bir parçası haline geldi. Araç paylaşımı sektöründe yüzde 85 pazar payıyla dikkat çeken Moov by Garenta, önemli bir yatırım haberi ile karşımıza çıktı. Garenta’nın araç paylaşımı platformu Moov’un yüzde 75’ini Getir satın alıyor. Moov, son dönemde kitlesel kaynak kullanımı ile dikkat çekiyordu. Moov by Garenta ile kullanıcılar ister 15 dakika, ister 2 saat, isterlerse günlerce araç kiralayabiliyor.
GÜNLÜK 4.500 KİRALAMA
Geçtiğimiz mart ayında günlük 4 bin 500 kiralama ortalamasına ulaşan platform, ‘Fırsat Araçları’ seçeneği ile birlikte kullanıcılarına çeşitli indirimler sunmaya başladı. ‘Fırsat Araçları’ özelliği ile birlikte yıkama fırsatı, yakıt fırsatı ve mesafe fırsatı gibi üç farklı başlıkta kullanıcılarını sürece dahil eden Moov, sunduğu indirimlerle de operasyon süreçlerini optimize ediyor. Bu da Moov’daki fiziki operasyon için gereken iş yükünün bir hayli azalması anlamına geliyor.
TİKTAK’A 3 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Araç paylaşım uygulamalarından bir diğeri de TikTak. Hedef Filo, kurumsal ve bireysel araç paylaşım platformu olarak hizmet veren TikTak by Hedef Filo’yu kullanıma sunalı çok kısa bir süre olmasına rağmen şirket, 3 milyon dolar yatırım aldı. Hem iOS hem de Android platformları için kullanıma sunulan TikTak, bireylerin ve kurumların dakikalık, saatlik ve günlük araç kiralama ihtiyaçlarını karşılıyor ve kullanıcılarının kullandıkları kadar ödemelerine de olanak sağlıyor. TikTak platformunda birçok farklı kategoride otomobil bulunuyor. Hedef Filo’dan ayrılan ve ayrı bir şirket olarak yoluna devam eden TikTak, 3 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Söz konusu 3 milyon dolarlık yatırım turu, Hedef Filo’nun liderliğinde gerçekleşti. Hedef Filo’nun haricinde ise yatırım turuna, ülkemizin önde gelen melek yatırımcıları da katıldı. 3 milyon dolarlık bu ilk yatırım, seri A turu öncesi organizasyonunun büyümesi ve teknolojik altyapı geliştirmeleri için kullanılacak. TikTak’ın değerlemesi paylaşılmadı. 2020 Mayıs ayından beri hizmet veren TikTak, kısa sürede 1 milyonu aşkın kiralama gerçekleştirdi.
31 Ağustos 2021 Salı
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe