tatil-sepeti

Paris İklim Anlaşması’na göre 2050 yılında karbon salınımının sıfırlanması zorunluluğu, elektrikli otomobile talebi hızlandırdı. Ancak otomotiv sektörü için her zaman tehdit olan siber saldırılar, dijital donanımlı elektrikli otomobillerle daha da arttı.

 

Üreticilerin bundan sonraki yatırımlarında siber güvenliğe öncelik vermesi gerekecek.  

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl kullanılan elektrikli otomobil sayısı yüzde 132 arttı. Paris İklim Anlaşması’na göre 2050 yılında sıfır karbon salınımı hedefi, dünya genelinde elektrikli otomobile geçişi hızlandırdı. Dünya devi pek çok otomobil üreticisi firma, net elektrikli otomobil üretimine geçecekleri tarihi duyurdu. Otomotiv sektörü için her zaman bir tehdit oluşturan siber saldırılar, dijital yazılımlarla donatılmış bu yeni nesil araçlar için daha çok tehdit oluşturmaya başladı. Otomobil üreticileri, artık donanımsal yatırımlarla birlikte siber güvenliği de üretim bandına koyacak yatırımlara yöneldi. 

 

ARACIN TÜM AKSAMLARI 

 

Otomotiv sektöründeki siber saldırılar, kişisel verilerin güvenliğini tehlikeye attığı gibi can güvenliği için de tehdit oluşturuyor. Siber saldırılarla ilgili yeterli önlem alınmazsa 2024’te bu saldırıların dünya genelinde 500 milyar dolar bir zarar oluşturacağı öngörülüyor. Bir araca yapılan siber saldırı neticesinde aracın sileceklerinden motoruna kadar tüm çalışır aksamına uzaktan müdahale söz konusu olabiliyor. Otomotivde yaşanan tüm bu gelişmeler, İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği webinarda ele alındı. 

 

Baştan sona dijital ‘Otomotiv Sektöründe Dijitalleşme ve Siber Tehditler’ konulu webinarın açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan gerçekleştirdi. Dünyanın 10 büyük endüstrisi arasında yer alan otomotiv sektörünün 2023 yılında da hız kesmeden büyümeye devam ettiğini hatırlatan Atılgan, şunları söyledi: 

 

“Artan teknolojik yeniliklere uyum sağlayabilen sektörlerin başında otomotiv geliyor. Paris İklim Anlaşması gereği 2050 yılında karbon emisyon oranının sıfırlanması hedefi, otomotiv sektöründeki dijitalleşmeyi de hızlandırdı. Otomotiv üretimindeki trendlerin başında elektrifikasyon ve otomasyon geliyor. Bu nedenle son dönemde araç üreticileri elektrikli araç ve batarya teknikleri üzerine enerjilerini yoğunlaştırdı. Dijitalleşme, üretimden satışa her alanda etkili olmaya başladı. Bunun avantajları olmakla birlikte en büyük dezavantajları arasında siber tehditler geliyor.”

 

DONANIM VE YAZILIM AYRI

 

Bosch Mobilite Çözümleri Satış Müdürü Tunç Atasoy da otomotivde yazılım geliştirme eforunun 2030 yılına kadar yüzde 30 mertebesine çıkacağını söyledi. Gelecekte otomobil sektöründe yazılım ve donanımın birbirinden ayrılacağını ifade eden Atasoy, “Araç içi ve araç dışı yazılım ayrı olacak ve bulut merkezi bir rol oynayacak. Müşteriler artık donanımı değiştirmeden yeni bir yazılımla araca yeni bir fonksiyon yükleyebilecek” dedi.  

 

TASARIM SIRASINDA GÜVENLİK

 

ASELSAN Sistem Güvenlik Mimarı Dr. Halil Kemal Taşkın ise “Siber güvenliği fiziksel, idari ve teknik bir konu olarak ele almak lazım” dedi. Taşkın, şu bilgileri verdi: “Tehditler önceden belirlenmeli ve araç henüz tasarım aşamasındayken güvenlik tedbirleri de ele alınarak üretim gerçekleşmeli. Sonradan güvenlik, zaman ve maliyet kaybına neden oluyor. Güvenlik tedbirleri arttıkça bazen kullanım zorlukları meydana gelebiliyor. Tüm bunlar göz önüne alınmalı.”

 

LİDERLİK İÇİN GÜVENLİK 

 

Karsan Elektrik Elektronik Sistem Yazılım Mühendisliği Yöneticisi Sezgin Bilgin de otomobil üretiminde artık otonom bir sisteme doğru geçiş olduğunu ifade etti. Bilgin, “Ticari araç üretiminde Avrupa’da birinci sıradayız. Ancak 7 Temmuz 2024’ten itibaren uyulması zorunlu hale gelecek kurallar var. Artık araçların siber güvenlik önlemlerinin alınmış olması şartı getirilecek. Otomotiv ana sanayi olarak ilk amacımız, bu regülasyonu sağlamak. Parça üreticilerini ciddi gereksinimler bekliyor. Siber güvenlik konusunda gerekli önlemler alınmazsa liderliği kaybedebiliriz” diye konuştu.

 

TÜM ARAÇLAR KORUNACAK

 

Anadolu Isuzu Elektrik Elektronik Sistemler Müdürü Birkan Yılmaz, “Siber saldırıya sadece bağlantılı araçlar değil, tüm araçlar açık. Otomotiv sektöründe yazılımlar artarak devam ediyor. Gelecek sene tüm araçlar korunmuş olarak sahneye çıkacak” dedi.

 

OTOMOBİLLER AYNI ZAMANDA VERİ ÜRETİCİSİ

 

Toplantının moderatörlüğünü Otomotiv Sanayii Derneği Genel Sekreteri Özlem Güçlüer yaptı. Güçlüer, “Son 10 yıldır otomotiv sanayi çok ciddi bir dönüşüm içinde. İklim politikalarının hız kazanması ile elektrikli araca geçiş hızlandı. Dijitalleşmeyi siber güvenlikten ayıramıyoruz. Araçlarımız artık büyük birer veri üreticisi konumunda” diye konuştu. 

19 Haziran 2023 Pazartesi