HABER: CEYHUN KUBURLU
Yeni nesil fırıncılık, aslında Türkiye’de uzun yıllardır aktif olan bir konsept. Ancak son dönemde birçok markanın bu alanda şube sayısını artırmak için franchise modeline geçtiği gözlemleniyor. Özellikle birçok Avrupa ülkesinde yaygın olan bu sistem, Türkiye’de de artık hızla yayılıyor. Peki, yeni nesil fırıncılık nasıl bir konseptten oluşuyor? Bu konseptte iki türlü hizmet veren markalar var. Birincisi, büyük restoranlar ya da kafeler açarak bu konsept uygulanıyor. İkincisi metrolarda, alt geçitlerde ve ofislerin yoğun olduğu noktalarda fast food tarzında hizmet veren markalar bu modeli uyguluyor. Yeni nesil fırıncılık alanında bugün 15’e yakın marka franchise veriyor.
OFİS BÖLGELERİ CAZİP
Markalar, öncelikle bu alanda deneyim sahibi kişilere odaklanıyor. Fırıncılık tecrübesi ve birikimi olan girişimcilere özel kampanyalar hazırlanıyor. Küçük metrekarelerde ve kira bedellerinin düşük olduğu noktalarda hizmet veren konseptler daha fazla ilgi çekiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde ofis hayatının yoğun olduğu noktalar, yeni nesil fırıncılık markaları için çok cazip.
2 YILDA GERİ DÖNÜŞ
Bu markalar franchise giriş bedeli olarak 1500 TL ile 10 bin TL arasında ücret talep ediyor. Yatırım bedelleri metrekareye göre değişse de 100 bin TL ile 250 bin TL arasında. Bu yatırımların geri dönüşü lokasyona göre farklılık gösteriyor. Ancak yatırımcılar ortalama olarak 24 aya işaret ediyor.
Yeni nesil fırıncılıkta daha büyük konseptte hizmet veren markalar da bulunuyor. Bunlar daha çok restoran ve kafeye benzer hizmet sunuyor. Ağırlıklı olarak sabah kahvaltıları ile öne çıkıyorlar. Bu fırınların yatırım tutarları çok değişken ve oldukça yüksek. Ortalama yatırım tutarı 300 bin TL’den başlıyor ve franchise giriş bedelleri de yüksek meblağlara ulaşıyor.
GELECEK 5 YIL ÖNEMLİ
Sektörün son dönemlerde hızlı bir büyüme yakaladığının altını çizen sektör mensupları, şu değerlendirmeyi yaptı: “Müşteri trafiğinin en yoğun olduğu saatler 07.00–09.00 ve 17.00–19.00 arası. Sektördeki büyüme rakamları da dikkate alındığında önümüzdeki birkaç yıl çok önemli. Biz sektöre uzun vadeli bakıyoruz. Beş yıl içerisinde de binlerce yeni şube açılacağını ve daha geniş bir coğrafyada, daha fazla tüketiciye ürün sunulacağını düşünüyoruz.”
TÜRK ÜRÜNLERİNE YURT DIŞINDA TALEP ÇOK
Yeni nesil fırıncılık konseptinin yurt dışında büyük ilgi gördüğünü belirten sektör temsilcileri, “Türk ürünlerine talep yurt dışında da fazla. Bu da yatırımcıların ilgisini çekiyor. Markalar yurt dışında yaşayan Türklerle master franchise alanında görüşmeler yapıyor. Yurt dışı ayağında güçlü olan markaların yeni odağı ise Ortadoğu ülkeleri ve bu ülkelerde yeni yatırımcılarla işbirliği söz konusu. Markaların birçoğu bu yüzden yabancı isimleri tercih ediyor. 2021 sonrasında daha fazla Türk fırını markasının yurt dışında büyümesini bekliyoruz” dedi.