tatil-sepeti

İhracatın sürdürülebilir artışının sağlanması için destek mekanizmaları güçlendirilmeye devam ederken, yeni nesil destekler de devreye alınıyor. Hedef ise ihracatın hem artması hem de tabana yayılması.

 

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

Küresel ekonomide pandemi, savaş, tedarik zinciri aksaklıkları gibi gelişmelere rağmen Türkiye üretmeye, istihdam sağlamaya ve Türk ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye devam etti. Bu süreçte, ihracatın sürdürülebilir artışının sağlanması ve firmalara uluslararası pazarlarda rekabet avantajının kazandırılması için 5973 sayılı ‘İhracat Destekleri Hakkında Karar’ ile ihracata yönelik devlet yardımlarında da düzenlemeler yapıldı. Tüm destek mekanizmaları sadeleştirilerek birleştirildi. Düzenlemeyle ayrıca ihracata yönelik devlet yardımları, yeni bir bakış açısıyla değişen küresel koşullara adapte edildi, dış ticaret ekosisteminin ihtiyaçlarına uygun yeni destek mekanizmaları da getirildi.

 

EĞİTİM WEBİNARI

 

Üyelerini yeni düzenlemeler konusunda da bilgilendirme çalışmalarını sürdüren İstanbul Ticaret Odası, Ticaret Bakanlığı ve TOBB işbirliğinde, ‘Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Dış Ticaret Eğitimi Webinarı’ düzenledi. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın yaptığı, Oda’nın youtube kanalından canlı yayınla gerçekleştirilen webinarda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nden uzman ve uzman yardımcıları sunum yaptı. Mal ihracatı ve hizmet ihracatı başlıkları altında gerçekleştirilen sunumlarda odak noktası ise KOBİ ve kümelenme destekleri, tanıtım ve fuar destekleri, markalaşma ve tasarım destekleri, e-ihracat destekleri, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve karbon vergisi, bilişim sektörleri ihracatına sağlanan devlet destekleri ve kolay ihracat platformu oldu.

 

YÜKSEK KATMA DEĞER

 

İhracatta istikrarlı büyümenin gerçekleşmesi için firmaların özverisinin yanında, devletin sağladığı desteklerin de büyük önem taşıdığını belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, şöyle konuştu: “Ülkemiz büyümesinin en önemli itici gücü, ihracatımızın sürdürülebilir bir biçimde artması ve özellikle katma değeri yüksek ürünlerle desteklenmesidir. 2023’ün ilk üç ayı itibariyle 61 milyar dolara ulaşan ihracatımız artış hızını güçlü bir biçimde sürdürüyor. Ancak, özellikle cari dengenin sağlanması ve bu artışın kalıcı hale gelmesinde teknolojik olarak öne çıkan katma değerli ürünlerin ağırlıkta olması da ayrıca önem arz ediyor.”

 

POTANSİYELİ YÜKSEK FUARLARA DAHA FAZLA DESTEK

 

  • Mevcut ihracat desteklerinde yapılan ve sunumlarda gündeme getirilen değişikliklerden bazıları şu şekilde:
  • Destek unsurları şirketlere ve işbirliği kuruluşlarına yönelik olarak bölümlendirildi.
  • Destek oranları yüzde 50 ya da yüzde 75 olarak düzenlenerek sadeleştirildi.
  • Dolar olarak belirlenen tüm destek üst limitleri Türk Lirasına çevrildi.
  • İhracatçı sayısının artırılması ve ihracatın tabana yayılması hedefiyle ‘Yeni Nesil Destekler’ tasarlandı.
  • Pazara Giriş Belgeleri Desteği’ne, yurt dışı pazarlara girişte zorunlu olarak yapılan kayıt, izin ve ruhsatlandırma işlemlerine ilişkin harcamalar da eklendi.
  • Yurt Dışı Fuar Desteği’nde, Bakanlıkça belirlenen potansiyeli yüksek fuarlarda tanıtım faaliyetlerinin daha yüksek oranda desteklenmesi öngörüldü. İkili iş görüşmesi faaliyetleri organizatör tanıtım desteği kapsamına alındı.
  • Yurt İçi Fuar Desteği’nde, daha nitelikli yurt içi fuarların kapsama alınması amacıyla desteklenecek yurt içi fuarların kriterleri güçlendirildi.
  • Birim Kira Desteği’nde, şirketlerin değişen ihtiyaçlarına uyum sağlamak için paylaşımlı ofisler birim tanımına eklenmek suretiyle bunlara ilişkin üyelik aidatı da destek kapsamına alındı.

 

İHRACAT KONSORSİYUMLARI DA GÜÇLENDİRİLECEK

 

Yeni Nesil İhracat Destekleri kapsamında getirilen bazı yeni destekler şunlar:

 

Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği: Şirketlerin ihracat planlama faaliyetine dair rapor ve danışmanlık giderlerine yönelik yeni bir destek tesis edildi. Bu kapsamda, hedef pazar, yurt dışı pazarlara yönelik finansman ve fiyatlandırma stratejisi, pazarlama ve kanal stratejisi ve bunlara dair aksiyon planı ve bütçelerini içeren bir ihracat yol haritası hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık hizmetlerinin desteklenmesi öngörülüyor.

 

Çok Kanallı Zincir Mağaza Desteği: Perakende sektöründe faaliyet gösteren, yurt içinde en az 100 fiziksel perakende mağazası bulunan şirketlere yönelik marka tescili/yenileme/koruma pazar araştırması çalışması ve raporları, tanıtım, birim kira, kurulum/dekorasyon ile franchise giderlerine yönelik yeni bir destek mekanizması geliştirildi.

 

İhracat Konsorsiyumları Desteği: İhracata yeni başlayan üreticilerin mallarını küresel pazarlara ihraç etmesine aracılık etmek, ihracatçı şirketlerin ortak hareket etmelerini, yeni pazarlara açılmalarını ve uzmanlaşma temelinde ölçek ekonomilerini sağlamak üzere ihracat konsorsiyumları destek mekanizması oluşturuldu. Sektörel dış ticaret şirketlerine verilen desteklerin ötesinde, ihracat konsorsiyumlarının küresel pazarlara ihracat sürecine dair tanıtım, pazarlama, pazar araştırması, rapor satın alma, danışmanlık ve eğitim faaliyetlerine ilişkin giderlerinin desteklenmesi öngörülüyor. 

08 Mayıs 2023 Pazartesi