HABER: ŞEREF KILIÇLI
Yapılandırmayı ‘Finansal Restorasyon Planı’ olarak tanımlayan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Buradaki en önemli husus, bir borç ötelemeden ziyade, finans kesimi ve reel kesimin bilançolarının güçlendirilmesi yaklaşımının söz konusu olması” değerlendirmesini yaptı.
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 7186 sayılı Kanun, 19 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu torba yasa, şirketlerin finansal sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılması hususunda da önemli değişiklikler getirdi. Düzenleme, 2001’deki İstanbul Yaklaşımı’nın yeniden uygulanması talebini de karşılaması sebebiyle, ekonomi çevrelerinde ‘Yeni İstanbul Yaklaşımı’ olarak adlandırıldı.
GERİ ÖDEME VE İSTİHDAM
Torba yasa kapsamında; şirketler, Türkiye’de faaliyette bulunan bankalara, finansal kiralama şirketlerine, faktoring şirketlere ve finansal kuruluşlara olan borçlarını yeniden yapılandırabilecek. Yeni İstanbul Yaklaşımı ile şirketlerin istihdama katkı sunmasına ve geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmesine devam etmesi amaçlanıyor.
ÖDEME KABİLİYETİ ŞART
Finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınacak borçluların, mali durumlarının tespit edilmesi ve bu kapsamda borçlarının yeniden yapılandırılması sonucunda geri ödeme kabiliyeti kazanacağına kanaat getirilmesi gerekiyor. Borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanamayacağına kanaat getirilen borçluların bu kapsama alınamayacağı da belirtiliyor.
ÖNCE TESPİT
Finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınacak borçluların mali durumunun tespiti ve finansal yeniden yapılandırmanın uygulanabilirliğine ilişkin değerlendirme ise; bağımsız denetim kuruluşlarına, Çerçeve
Anlaşmaları kapsamında belirlenecek yeterli bilgi ve uzmanlığa sahip kuruluşlara veya borçlu tarafından kabul edilmesi hâlinde alacaklı kuruluşlara yaptırılacak.
NASIL İŞLEYECEK?
Torba yasadaki finansal yeniden yapılandırma maddesi kapsamında şunlar yapılabilecek:
* Kredilerin vadelerini uzatmak, kredileri yenilemek.
* 6361 sayılı Kanunun 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükümleri saklı kalmak kaydıyla ilave kredi vermek.
* Anapara, faiz, temerrüt faizi, gecikme cezaları ve kâr payları ile kredi ilişkisinden doğan diğer her türlü alacağı indirmek veya bunlardan kısmen veya tamamen vazgeçmek, teminat azaltmak.
* Anapara, faiz veya kâr payı alacaklarını; kısmen veya tamamen iştirake çevirmek.
* Özel amaçlı şirketler ile 6362 sayılı Kanuna göre kurulan yatırım fonlarına aynî, nakdî ya da tahsil şartına bağlı bir bedel karşılığı devir veya temlik etmek.
* Borçlu ya da üçüncü kişilere ait aynî değerler karşılığında kısmen veya tamamen tasfiye etmek, satmak, bilanço dışına çıkarmak.
* Diğer alacaklı kuruluşlar ve alacaklılarla birlikte hareket ederek protokoller yapmak gibi gerekli görülen tedbirler de alınabilecek.
MALİ KOLAYLIKLAR VE İSTİSNALAR SAĞLANDI
* Çerçeve Anlaşmaları ve bu anlaşmalar kapsamında düzenlenen sözleşmelerde belirlenen esaslar uyarınca yapılacak işlemler (cezaevi ve yargı harçları da dahil olmak üzere) her türlü harçtan istisna tutulacak, ayrıca bu işlemlere ait kağıtlar (Çerçeve Anlaşmaları ve Sözleşmeler dahil) Damga Vergisinden müstesna olacak.
* Tahsil edilecek tutarlar, BSMV’den (banka sigorta muamele vergisi) müstesna olacak.
* Kullandırılan ve kullandırılacak kredilerde KKDF uygulanmayacak.
* Alacaklı kuruluşlara devir ve teslim aşamasında KDV uygulanmayacak.
* Sözleşme hükümleri uyarınca tahsilinden vazgeçilen alacak tutarları, VUK hükümlerine göre alacaklı için değersiz alacak. Borçlu için ise vazgeçilen alacak olarak dikkate alınacak.
* Borçlu şirketler ise ödemekten kurtuldukları kredi ve borçları vazgeçilen alacak olarak kaydedip, üç yıl içerisinde zararla itfa edecekler.
* Yapılandırmaya giren şirketlerin teşvik belgesi, ihracat taahhüdü süreleri yapılandırma süresi sonuna kadar uzayacak.
YÖNETMELİK REVİZE EDİLECEK
Torba yasadaki finansal sektöre olan borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin madde kapsamında ilave düzenlemeler de yapılacak. İlgili madde uyarınca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik revize edilecek. Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, Türkiye Bankalar Birliği tarafından Çerçeve Anlaşmaları hazırlanacak. Yasada belirtilen hükümler yayım tarihinden itibaren iki yıl süreyle uygulanacak. Cumhurbaşkanı, bu süreyi iki yıl daha uzatmaya yetkili olacak.
TGRT Haber’de yayınlanan ‘Celal Toprak ile İş Dünyası’ programına katılan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Yeni İstanbul Yaklaşımı konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Avdagiç, 2001’de yüksek cirolu şirketleri kapsama alan uygulamanın bu dönemde KOBİ’leri de içine alacak şekilde tabana yayılmasını beklediklerini söyledi.
HEM BANKALAR HEM DE ŞİRKETLER RAHATLAYACAK
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı açılamada şirket borçlarının yapılandırılması düzenlemesini değerlendirdi. En önemli ve hızlı etkinin, kredi kanallarının yeniden sağlıklı biçimde işlemesi, şirketlerin ve bankaların bilançolarının iyileşmesi şeklinde olacağını belirten Avdagiç, şöyle devam etti: “Bu da üretim ve refah artışını sağlar. Ancak bunun için ekonominin tüm aktörlerinin elini taşın altına koyması gerekiyor. Meclis’ten geçen yeniden yapılandırma kanunu bu anlamda çok önemli. Biz buna bir ‘finansal restorasyon planı’ diyoruz. Çünkü daha önceki borç yapılandırma programlarından çok daha köklü düzenlemelerin devreye gireceğini görüyoruz. Bu plan, kesinlikle bir ‘şirket kurtarma’ operasyonu değildir, olmamalıdır. Meclis’ten geçen yasa da içerdiği maddelerle bunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Buradaki en önemli husus ise bir borç ötelemeden ziyade, finans kesimi ve reel kesimin bilançolarının güçlendirilmesi yaklaşımının söz konusu olmasıdır.”
BAŞARI TECRÜBESİ VAR
Avdagiç, İTO olarak bu adımın; üretimin, istihdamın ve ihracatın damarlarını açma konusunda önemli bir işlev üstleneceğine inandıklarını belirterek, “Zamanında alınan bu tedbirlerle bilançolarımız güçlenerek yola devam edeceğiz ve piyasa çarklarındaki hızlandırıcı etkisini de büyüme için bir kaldıraç olarak kullanabileceğiz” dedi.