Turizmcilerin bu yılki hedefi ise 58 milyon turist ile geliri 40 milyar doların üzerine çıkarmak. Yeni dönemde turist başına gelirde de rekor kırmak isteyen sektör,turizmin 4 mevsim - 12 aya ve 7 bölgeye yayılması için çalışıyor.
HABER: MÜGE BİBER
Küresel turizm sektörü, 1.5 milyar turist, 1.5 trilyon dolarlık bir pazar oluşturuyor. Dünya Turizm Örgütü’nün öngörülerinin üzerinde büyüyen Türkiye ise bu pazardan aldığı payı her yıl artırmak için gayret gösteriyor. ‘Bacasız sanayi’ olarak da tanımlanan turizm sektörü, 2019’da 51 milyon 860 bin ziyaretçi ile 34 milyar 520 milyon 332 bin dolar gelir elde etti. Sektörün bu yılki hedefi ise 58 milyon turist ile gelirini 40 milyar doların üzerine çıkarmak. Bunun için de sektör çalışmalarını yoğunlaştırdı.
KİŞİ BAŞI GELİR HEDEFİ
Sektör temsilcileri, turist sayısını artırmanın yanı sıra turist başına geliri de yükseltmeye yönelik çalışmalar yapıyor. 2019’da 660 dolar civarında olan kişi başı turist gelirinin yeni yılda yüzde 15 artırılması hedefleniyor. Sektör, bunun için de turizmdeki yukarı yönlü ivmenin devam etmesi ve ülkede turizmin 4 mevsim-12 aya ve 7 bölgeye yayılması gerektiğini savunuyor.
GRAFİK: OSMAN KUVVET
HER BÖLGE POTANSİYEL
Hali hazırda ülkedeki turizm gelirlerinin büyük bölümü yüzde 40’lık oranla Marmara ve Akdeniz Bölgesi’nden sağlanıyor. Turizm gelirinde yüzde 10 ile Ege Bölgesi ikinci sırada yer alırken, Ege’yi Anadolu’nun diğer bölgeleri takip ediyor. Sektörün üzerinde durduğu konu da bu yüzdeleri başta Ege olmak üzere Anadolu’nun diğer bölgelerine dağıtabilmek. Çünkü Türkiye’de yaz turizminden kış sporlarına, doğa, kültür, inanç, spor, sağlık ve kongre turizmine kadar turizmin her çeşidi mevcut.
SAĞLIKTA 2023 HEDEFİ10 MİLYAR DOLAR
Uluslararası alanda kişi başı sağlık turizmi harcaması 6 bin 500 dolar seviyelerinde. Medikal sağlık turizmi pazarı ise 100 milyar dolara ulaştı. Dünya sağlık turizminde hasta sayısı bakımından ilk beşte yer alan Türkiye’nin sağlık turizminden aldığı pay da her yıl yüzde 25 artıyor. TÜİK’e göre 2018’de 551 bin 748 kişi sağlık ve tedavi amacıyla Türkiye’ye gelirken, 2019’un sadece 10 ayında bu sayı 650 bine ulaştı. 2023 için ise 1.5 milyon hasta ve 10 milyar dolar gelir hedefleniyor.
YAYLA TURİZMİ
Türkiye; uygun iklimsel ve coğrafi özellikleri ile dağcılık/tırmanışlar, atlı doğa gezisi, trekking, yamaç paraşütü, flora/fauna incelemesi ve jeep safari gibi doğa sporlarına da elverişli. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sıraladığı Türkiye’deki yayla turizm merkezleri ise şöyle: Antalya İbradı Maşata Yaylası, Gaziantep Islahiye Huzurlu Yaylası, Giresun Bulancak Bektaş Yaylası, Giresun Kümbet Yaylası, Giresun Yavuzkemal Yaylası, Ordu Akkuş Argın Yaylası, Ordu Aybastı Perşembe Yaylası, Ordu Aybastı Toygar Kabaktepe, Ordu Çambaşı Yaylası, Ordu Mesudiye Keyfalan Yaylası, Ordu Mesudiye Yeşilce-Topçam Yaylaları, Rize Anzer, Rize Çamlıhemşin Ayder, Sinop Ayancık Akgöl, Sinop Kozfındık Bozarmut Yaylası, Sinop Türkeli Kurugöl Yaylası, Tokat Akbelen Yaylası, Trabzon Akçaabat Karadağ, Trabzon Araklı Pazarcık, Trabzon Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası, Trabzon Maçka Şolma.
ZİYARETÇİ SIRALAMASINDA ALTINCIYIZ
Dünya Turizm Örgütü’nün 2018 turizm verilerine göre en fazla uluslararası turist çeken ülke 89 milyon ile Fransa oldu. İspanya 83 milyon turist çekerken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 80 milyon turist ağırladı. Dördüncü sırada 63 milyon ile Çin yer alırken, onu 62 milyon ile İtalya izledi. Listenin altıncı sırasında ise 46 milyon turist ile Türkiye yer aldı. Türkiye’yi sırasıyla Meksika (41 milyon), Almanya (39 milyon), Tayland (38 milyon) ve İngiltere (36 milyon) izledi. Öte yandan turizmden en fazla gelir elde eden ülke ise 214 milyar dolar ile ABD oldu. İkinci sırada 74 milyar dolarla İspanya olurken, Fransa 67 milyar dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Avustralya ve Japonya en çok ziyaret edilen ülkelerde ilk 10’da yer almamasına rağmen en çok kazanan ülkelerde listeye girdi. Meksika ve Türkiye ise en çok ziyaret edilen ilk 10 ülke arasında yer almasına rağmen kazanç listesinde ilk 10’a giremedi.
GALATAPORT’TA İLK GEMİ BAHARDA
İstanbul, boğazın en güzel yerinde 1.2 kilometreye sahip sahil şeridini kapsayan ve 1.5 milyar Euro’luk yatırıma sahip Galataport projesi ile dünya standartlarında bir kruvaziyer terminaline sahip olacak. Bölge aynı zamanda seçkin otel zincirlerinin, farklı segmentlere hitap eden markaların, kafelerin, restoranların ve ofislerin yer alacağı önemli bir merkez haline gelecek. Projenin mart ayında açılması, nisan ayında da ilk geminin karşılanması planlanıyor. Ticari alanlar ise mayıs ayında, otel de yılsonunda açılacak.
GÖBEKLİTEPE YİNE GÖZDE
National Geographic dergisinde 2020’de gidilecek en iyi yerler listesinde Göbeklitepe de yer aldı. 12 bin yıllık geçmişe sahip UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ndeki Göbeklitepe’yi 2019’da 412 bin kişi ziyaret etti.
KIŞ AYLARININ KAYAK CENNETİ
Marmara Bölgesi’nden Doğu Anadolu’ya kadar çeşitli bölgelerde konumlanan kayak merkezlerindeki 49 otel ve tesis, toplam 16 bin 78 yatak kapasitesiyle kış turizmine hizmet veriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Uludağ, 6 bin yatak kapasitesiyle başı çekiyor. Palandöken 2 bin 268, Sarıkamış 2 bin 200, Kartalkaya 2 bin, Kartepe 2 bin, Erciyes bin 450, Davraz 360 yatak kapasitesine sahip. Türkiye, kış turizminden 500 milyon doların üzerinde gelir elde ediyor. Bu gelirin büyük kısmını Uludağ sağlarken, onu Erciyes ve Palandöken takip ediyor.