Çarşamba, 06 Kasım, 2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. Havalimanı projesinin sadece bankacılık ve müteahhitlik sektörü açısından değil, aynı zamanda Türk sivil havacılık sektörü için de yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını belirterek, “Bu projenin tüm etaplarıyla tamamlanması halinde Türkiye, bilhassa İstanbul artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşecek” dedi. İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Binali Yıldırım, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, konsorsiyum yönetim kurulu üyeleri ile kredi veren bankaların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi.
EN BÜYÜK PROJE
Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, İstanbul’a dünyanın en büyük kapasiteli havalimanını kazandırma projesinde kritik bir adımın daha atıldığını belirtti.
Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek havalimanının ihalesinin 3 Mayıs 2013’te yapıldığını, temelinin 7 Haziran 2014’te atıldığını hatırlatan Erdoğan, toplam 4.5 milyar Euro’luk kredi finansmanının 3.5 milyar Euro’sunun kamu bankaları, 1.1 milyar Euro’sunun özel bankalar tarafından sağlanacağını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “10 milyar 247 milyon Euro yatırım maliyeti, 22 milyar 152 milyon Euro artı KDV kira bedeliyle toplamda 32 milyar 399 milyon Euro’ya ulaşacak bu proje, ülkemizin bu alandaki en büyük yatırımıdır” dedi.
16 YIL VADELİ
Törende, İstanbul Yeni Havalimanı’nın 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey–güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının finansmanı için Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nca kurulan İGA ile Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank arasında 16 yıl vadeli toplam 4.5 milyar Euro’luk kredi anlaşmasına imza atıldı.
YILDA 80 BİN KİŞİYE EK İSTİHDAM
3. Havalimanı Projesi toplam 4 etaptan oluşuyor. Yeni havalimanının ilk etabının 2018 yılının ilk çeyreğinde hizmete girmesi planlanıyor. İlk etap yatırımlarının başlamasıyla birlikte inşaat dönemi süresince yılda ortalama 80 bin kişiye ek istihdam sağlanacak. Havalimanının tamamen hizmete girmesiyle de bu rakam yıllık ortalama 120 bin kişiye çıkacak. Projeyle devlet, kira bedeli ve KDV olarak 26 milyar Euro’nun üzerinde kazanç sağlayacak. 2028’de projenin tüm etapları tamamlanınca, yıllık yolcu kapasitesi 150 milyona ulaşacak. 150’den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak yeni havalimanında 350’den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek.
TRANSFER MERKEZİ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, “Türkiye, 150 milyon yolcu kapasiteli bu havalimanı tamamlandığında, Amerika ve Batı Avrupa ile Afrika, Asya ve Uzak Doğu arasında önemli bir transfer merkezi haline gelecek” dedi. Bilgin, Türkiye’nin, dünya havalimanları toplam yolcu sayısı sıralamasında 2003’e kıyasla 15’incilikten 9’unculuğa yükseldiğini, bu alanda Avrupa’da ilk 3’te olduklarını anlattı.
KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNDE EN ÖZGÜN PROJE
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yer teslimiyle birlikte 42 aylık yatırım döneminin başladığını belirterek, “Bu büyük eser tamamlandığında yaklaşık 1.5 milyon metrekare büyüklüğünde terminal binaları,
6 pist, paralel taksi yolları ve 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apronuyla hizmet verecek” dedi. Davutoğlu, yeni havalimanı için 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşılmasının öngörüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti: “Yeni havalimanlarımıza 10.2 milyar Euro’su yatırım, 22.1 milyar Euro’su kira bedeli olmak üzere toplam 32.3 milyar Euro’ya ulaşan özel sektör katkısı sağlandı. Bu anlamda da bu havalimanı sadece dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğine sahip olmayacak. Dünyanın belki de en özgün finansman ve kamu-özel işbirliğiyle gerçekleştirilmiş havalimanı olma özelliğini taşıyacak.”
23 Ekim 2015 Cuma
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı