tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Üniversitesi, farklı sektörlere kalifiye eleman yetiştirirken, Türkiye’ye yeni girişimciler kazandırmak için de sayısız program yürütüyor. Türkiye’nin girişimcilik ve başarı kelimeleri ile birlikte anılan önemli isimleri, sık sık düzenlenen etkinliklerde öğrenciler ile bir araya gelerek deneyimlerini paylaşıyor.

ÖZEL PROGRAMLAR

Üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), girişimci adaylarına çeşitli destekler sunup fikirlerin iş modeline dönüşmesini sağlarken, Liderlik ve Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi de düzenlediği etkinliklerle üniversitenin girişimci öğrenci yetiştirme misyonuna katkıda bulunuyor. Öğrencilerin kurduğu ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Girişimcilik Topluluğu da faaliyetleriyle yurt çapında adından söz ettiriyor. Üniversitenin Kariyer Merkezi (KAMER) ise İTO Fuar Takımı, İhracata İlk Adım, Meclis-i Muhabbet, Girişimci Koçluğu projeleriyle sayısız öğrenciye girişimciliğin kapılarını açıyor.

İşte üniversitenin genç girişimcilere yönelik etkinliklerinden birkaçı…

BAŞARIYA BİR ADIM DAHA YOK

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin en aktif ve başarılı topluluklarından biri olan Girişimcilik Topluluğu’nun Liderlik ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Teknoloji Transfer Ofisi ile ortak düzenlediği 6. Girişimcilik Zirvesi, yoğun ilgiye sahne oldu. Sütlüce Yerleşkesi’nde düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Çengel, Girişimcilik Zirvesi’nin ayrı bir önemi olduğunu vurgulayarak, “İnanıyoruz ki, bu zirve Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine büyük katkı sağlayacak. Girişimcilik ekosisteminde yer edinmek isteyen İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencilerine bu zirve ilham ve motivasyon kaynağı niteliğinde değer taşıyor” dedi.

STAJ FIRSATI

“Başarıya bir adım daha yok, çünkü zaten zirvedesin!” mottosundan yola çıkılarak organize edilen zirvenin konuşmacıları, iş dünyasından ve girişimcilik ekosisteminden genç, inovatif ve başarılı girişimcilerden seçildi. Zirveye Carbon CTO’su Jankat Sarı, Dijital Dönüşüm Danışmanı Murat Erdör, X Body Kurucusu Enes Olgun, Uluslararası Girişimciler Derneği Türkiye Başkanı Arhan Kayar, NHTLab Genel Müdürü B. Ersin Mürtezaoğlu konuşmacı olarak katıldı. Başarı hikâyeleri ve girişimciliğin farklı boyutlarının anlatıldığı Girişimcilik Zirvesi’ne katılan öğrenciler, Girişimcilik Topluluğu’nun paydaşlarından staj ve ücretsiz dil eğitimi gibi fırsatların sahibi oldu.

SEYİR DEFTERİNİ ANLATTILAR

Sütlüce Yerleşkesi’nde düzenlenen Girişimcinin Seyir Defteri Konferansı ile kendi işlerini kurmak isteyen öğrencilere yol haritası çizildi.
İki oturumdan oluşan konferansın açılışında konuşan İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münevver Turanlı, ülkenin gelişmesinde girişimciliğin önemini vurguladı. “Özellikle sanayi toplumu aşaması tamamlanmadan bilgi toplumuna geçiş çabaları, Türkiye gibi büyük bir potansiyele sahip ülkeyi ancak tüketici ve teknoloji müşterisi haline getirecek” diyen Turanlı, girişimciliğin üretim kavramı ile ne denli önemli olduğuna dikkat çekti. Dr. Uğur Yasin Asal’ın oturum başkanlığını yaptığı ilk oturumda, KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürü Özay Cebeci, TOBB Genç Girişimciler İstanbul İcra Komitesi Başkanı Abdülsamet Temel, JCI 2015 Dünya Başkanı İsmail Haznedar, buldumbuldum.com kurucu CEO’su Güçlü Gökozan ve tapu.com kurucu CEO’su Emre Erşahin, Türkiye’de girişimcilik konusu üzerine interaktif bir programa imza attılar.

Dr. Sabri Öz’ün oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ise üniversitenin yüksek lisans öğrencileri, bilim kurulundan geçmiş, akademik değeri yüksek ve girişimcilik üzerine etkili 9 bildiri sundu.

Konferans öncesi, KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni başarı ile tamamlamış 330 öğrenciyi temsilen 6 öğrenciye KOSGEB Girişimcilik Sertifikası verildi.

YILIN LİSELİ GİRİŞİMCİLERİ

Genç Başarı Eğitim Vakfı, öğrencileri girişimciliğe teşvik etmek amacıyla her yıl liseler arasında düzenlediği ‘GençBizz’ Liselerarası Girişimcilik Programı’nı, İstanbul Ticaret Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Vakfın, Türkiye genelinde yüzde 95’i devlet okulu olmak üzere 300’ü aşkın okulda yürüttüğü programın bu yılki birincisi İzmir’den çıktı.

351 ŞİRKET KURULDU

Yılın girişimcisi olmak isteyen öğrenciler, ekip kurarak iş fikri geliştirdi ve bir yıl boyunca kurdukları vergiye tabi olmayan mini şirketler vasıtasıyla ürünlerini pazarlama ve geliştirme fırsatı buldu. Gençler bu süre boyunca iş dünyası profesyonellerinin ve girişimcilerin de içinde yer aldığı Genç Başarı Gönüllüleri’nden mentorluk desteği aldı. Yarışma kapsamında 2017-2018 eğitim yılında Türkiye genelinde liseli öğrenciler tarafından tam 351 şirket kuruldu. Kurulan şirketlerin 29’u finale katılmaya hak kazandı.

AVRUPA’DA TEMSİL

Finale kalan projeler İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesi’nde kurulan sergi alanında ürünlerini sergiledi ve jürinin karşısına çıkarak sunumlarını gerçekleştirdi. Programa Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu da katıldı. Jürinin yaptığı değerlendirme sonunda yarışmaya İzmir’den katılan ve atık yağların çevreye verdiği zararı azaltmaya katkıda bulunmayı amaçlayan Atatürk Lisesi öğrencilerinin geliştirdiği ev tipi, atık yağdan sabun üretme makinesi birinci seçildi. İzmirli liseli girişimci gençlerin kurduğu Impact şirketinin geliştirdiği bu makine, birkaç damlasının bile tonlarca suyu kirletip milyonlarca canlıyı habitatından eden, canlı türlerini yok eden evsel atık yağlarını doğaya geri kazandırıyor. Belgrad’da düzenlenecek Avrupa’da Yılın Girişimcisi finalinde Türkiye’yi, İzmir Atatürk Lisesi öğrencilerinin geliştirdiği söz konusu proje temsil edecek.

HASTA İÇİN ROBOT

Yarışmada ikinciliği, Sev Amerikan Koleji öğrencilerinin kurduğu Entre şirketi, ihtiyaç duyulan kan ile donörü bir araya getirmeyi amaçlayan aplikasyonuyla kazandı. Diyarbakır Farabi Sağlık Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin kurduğu Mutual şirketi ise yarışmada yatalak hastaların yaşadıkları sorunlara çözüm geliştirmek amacıyla ‘HOSTCAR’ isimli tekerlekli ve hareketli, üzerinde kurulan mekanizmalarla kapakları kumanda ile açılıp kapanabilen, hasta yatağı yüksekliğinde bir çeşit robotla üçüncülüğü elde etti.

30 Mayıs 2018 Çarşamba

Etiketler : Üniversitemiz