Yeni kurulan hükümetten ve Ekonomi Eylem Planı’ndan beklentilerini dile getiren Avdagiç, “Yeni finansal ekonomi politikalarının, reel sektör yani üretim-istihdam-ihracat odaklı büyüme ve kalkınma dinamikleriyle eşgüdümlü olması da en az fiyat istikrarı kadar önemlidir” dedi.
Döviz kurlarında enflasyona paralel fiyat hareketleri yaşanmasını beklediklerini ifade eden Başkan Avdagiç, “Temennimiz, ekonomi politikalarının tam bir bütünlük içinde, tutarlı ve kararlı programlarla hayata geçirilmesidir” değerlendirmesinde bulundu.
HABER: ŞEREF KILIÇLI-BARIŞ CABACI
Istanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Oda’nın haziran ayı olağan Meclis Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada; yeni kurulan hükümetten ve Ekonomi Eylem Planı’ndan iş dünyası olarak beklentilerini dile getirdi. Avdagiç, ekonomi yönetiminin uygulayacağı para ve maliye politikasının, iş dünyasının üretim-istihdam-ihracat öncelikleriyle uyumlu götürülmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, “Yeni finansal ekonomi politikalarının, reel sektör yani üretim-istihdam-ihracat odaklı büyüme ve kalkınma dinamikleriyle eşgüdümlü olması da en az fiyat istikrarı kadar önemlidir” ifadelerini kullandı.
TAM BİR BÜTÜNLÜK
Avdagiç, finansal istikrar ve fiyat istikrarının hiç şüphesiz ekonomi politikalarının olmazsa olmazı olduğunu vurgulayarak, “Temennimiz ve beklentimiz, ekonomi politikalarının tam bir bütünlük içinde, tutarlı ve kararlı programlarla hayata geçirilmesidir” değerlendirmesinde bulundu.
ÖNCELİKLİ KONULAR
Avdagiç, yeni kurulan hükümetin önünde yoğun bir gündem ve önemli başlıklara sahip bir ajanda durduğunu belirterek, “İş dünyası olarak bizim için ‘enflasyon, cari açık, finansmana erişim’ öncelikli konular arasında yer alıyor. KOBİ’lerimizin rekabet gücünü geliştirmek, üretim desenimizi yeni çağın rekabet koşullarıyla uyumlaştırmak zorundayız. Hedef odaklı bu tek yönlü yolculukta üretimi, ihracatı, istihdamı önceleyen politikaları ve stratejileri kamu-özel sektör birlikteliği ile oluşturmak ve kararlılıkla uygulamak zorundayız” dedi.
ANİ KUR ŞOKLARI
Son günlerde döviz kurunda ciddi bir artış yaşandığına dikkati çeken Avdagiç, “Belki bozulmuş olan kur dengesinin hızlı tesisi adına bir düzeltme hareketi olarak değerlendirebiliriz. Tabii reel sektör olarak arzumuz piyasanın ani kur şoklarından bir an evvel sıyrılması yönünde. Bu düzeltme hareketinin akabinde önümüzdeki süreç için tahmin edilebilir, tutarlı, enflasyona paralel fiyat hareketlerinin yaşanmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
İHRACATTA REKABETÇİ FİYAT
Şekib Avdagiç, “İhracat ilk 5 ayda sadece yüzde 0.2 artış gösterdi. Bu tabloda ana hedef pazarlardaki yavaşlamanın yanı sıra değerli TL nedeniyle özellikle son üç çeyrektir rekabetçi fiyat verememenin de etkisi büyük” yorumunu yaptı. Avdagiç, kurlarla ilgili ikinci beklentilerinin de yüksek boyutlara ulaşan kur makaslarıyla karşılaşmama olduğunu, bu konunun göz ardı edilmemesinin de önemli olduğunu ifade etti.
VAKIT, ATTIĞIMIZ HER ADIMDA ILERIYE BAKMA VAKTIDIR
Başkan Avdagiç, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin ülkemize yaraşır bir siyasi olgunlukla tamamlandığını hatırlatarak, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı yemin töreninde yaptığı konuşmada söylediği ‘Türkiye’nin bir büyük kucaklaşmaya ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Gelin, seçim dönemindeki kırgınlıkları bir tarafa koyalım’ sözlerini çok önemsiyoruz. İş alemi olarak bu yaklaşımı destekliyoruz” dedi.
Türkiye’nin parlak geleceğine olan inançlarının tam olduğunu vurgulayan Avdagiç, “Daha iyi bir geleceğe giderken geçmişin muhasebesini yapmak, hatalarımızı ve eksikliklerimizi görmek elbette ki önemli. Ama bunları kısır bir döngüye çevirerek, kaybedecek vaktimiz yok. Vakit, attığımız her adımda ileriye bakma vaktidir” diye konuştu.
ÖNGÖRÜLEBILIR KUR DÜZEYI
Enflasyona paralel, piyasa gerçekleriyle örtüşen, öngörülebilir bir kur düzeyine ihtiyacımız olduğunu kaydeden Şekib Avdagiç, “İhracat ilk 5 ayda yüzde 0.2 artış gösterdi. Bu tabloda ana hedef pazarlardaki yavaşlamanın yanı sıra değerli TL nedeniyle özellikle son üç çeyrektir rekabetçi fiyat verememenin de etkisi büyük” yorumunu yaptı.
AB ILE ANKARA ANLAŞMASI’NIN RUHUNA UYGUN BIR YAPIYA KAVUŞTURMASINI ARZU EDIYORUZ
Şekib Avdagiç, yeni uygulanacak ekonomik programın küresel ekonomiyle dengeli ve rekabetçi entegrasyonunu da önemsediklerini kaydetti. Avdagiç, şöyle devam etti: “Diplomaside olduğu gibi ticarette de iyi komşuluk ilişkileri esastır. Bu çerçevede, bir yandan rakiplerimizle rekabet ederken, bir yandan da başta büyük ticaret ortaklarımız olmak üzere tüm ülkelerle dengeli ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğini daha da geliştirmek zorundayız. Bu bağlamda biz yeni kabineden Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi, Ankara Anlaşması’nın ruhuna uygun bir yapıya kavuşturmasını arzu ediyoruz. Gelişen koşullar paralelinde Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine yönelik taleplerimizi daha yüksek sesle dile getirmeliyiz.”
AB’YE ‘VIZE’ TEPKISI
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Schengen vize başvurularında ret oranının geçmiş yıllarla karşılaştırılmayacak ölçüde arttığını belirterek, “Her ne kadar AB yetkilileri aksi yönde beyanlarda bulunsa da fotoğraf öyle değil. Dün olmayan bir durum, bugün oluyor ve bunu normal karşılamamız bekleniyor. Avrupalı dostlarımıza hatırlatmak isteriz ki, ‘sorun yok’ demekle sorunu çözmüş olmuyorsunuz” diye konuştu.
Avdagiç, son aylarda giderek büyüyen vize sorununu Batı tarafından Türkiye’ye karşı kullanılan kartlardan biri olarak gördüklerini kaydetti. Avdagiç, şunları söyledi: “Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanımak bir lütuf değildir. Altına imza koyduğunuz anlaşmaların bir gereğidir. Bu konunun ivedi çözümü bizim için son derece önemli.”
MECLİS’TEN YANSIMALAR
Erdemli toplum için ilk vazife bize düşüyor
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, İTO’nun haziran ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, dijitalleşmenin baş döndürücü bir seviyeye geldiğine dikkat çekti. Her yeniliğe adapte olabilmenin hatta olabilecek olanları da öngörebilmenin ciddi önem taşıdığını belirten Erken, “Biz de iş dünyası olarak bu gelişmelere ayak uydurmak hatta belki de yön verebilmek ve bu çerçevede de dünya ekonomisi içinde anlamlı bir yer alabilmek için gayret gösteriyoruz. Tüm bu gelişmeler ve her gün sürekli duyduğumuz sihirli kelimeler, esasında yüzyıllardır bildiğimiz ve aşina olduğumuz bir kavram ile çok yakından ilgili. Nedir o? ‘Lokma mücadelesi’. Hazreti Mevlana bunu insan kemâlâtını inşa eden ilim, hikmet, aşk ve şefkat ile gaflet ve cehalet mücadelesi olarak görüyor. Bunun için bir toplumda maddi refah artarken manevi değerlerin zayıfladığı hissediliyorsa aslında bu, mücadelenin gaflet ve cehalet tarafının ağırlık basmaya başladığının bir göstergesidir. Peki, böylesi bir durumda refahın ne kadar değeri vardır? Bu hususa her daim özel bir dikkat gösterilmesi şarttır” dedi.
“İş hayatı içindeki insanlarımızın çalışmalarında ahlâki kurallara riayet etmeleri, ticareti bir iyilik seferberliği, çarşı-pazarı ise sevgi ve dürüstlük ile toplumu ayağa kaldırma mücadelesi olarak görmelerinin önemini vurgulamamız lazım” diyen Meclis Başkanı Erken, şunları söyledi: “Tarihimizde bu güzellikler nasıl gerçekleştirilmiş diye baktığımızda ise siyasetnâmeler ile fütüvvetnâmeler çıkıyor. Fütüvvetnâmelerde işlenen konuların, birçok yönden günümüz modern toplumlarının hem maddi hem de manevi ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olduğunu görmekteyiz… Ahilik teşkilatı, yüzyıllar boyunca esnaf ve sanatkârlara yön vermiş, onların işleyişini düzenlemiştir. Çalışma kültürü ve iş ahlakının; doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin adı olmuştur. Bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyo-ekonomik bir düzenin adı olarak günümüze kadar gelmiştir. Ahilerin kurdukları teşkilat bir bakıma bugünkü Esnaf Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları gibi kurum ve kuruluşların adeta temelini teşkil eder. İşte bizler bu geleneğin temsilcileriyiz.”
YILDIZDAKİ ERDEMLER
Anadolu’da Selçuklu Fütüvvet Yıldızı, Orta Asya’da ise Türkistan Yıldızı olarak bilinen simgenin çok değerli bir mesaj verdiğini söyleyen Erken, şöyle devam etti: “İç içe geçen iki kareden oluşan Selçuklu Yıldızı’nın her bir ucu bir erdemi temsil ediyor. Bunlar sırasıyla merhamet, şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, cömertlik ve Rabb’ine şükretmektir. Hadis âlimi ve sûfî Abdurrahman Sülemi’nin Kitâbü’l-Fütüvve eserinde ‘gençliğin 40 fütüvvet yasası’nı görebiliriz. Bütün bu basitmiş gibi görünen fütüvvet maddelerini şöyle gözümüzle ve gönlümüzle bir tarttığımızda şunu anlıyoruz ki, erdemli toplum olmak için ilk vazife bize düşüyor.”
ENERJIDE 300 MILYAR DOLAR HAYAL DEĞIL
Ömer Ayberk Cengiz-Enerji Meslek Komitesi: Karadeniz doğalgazı, Gabar petrolü, bor, nükleer santrali, güneş ve rüzgar santrali gibi alanlarda birçok proje hayata geçiriliyor. Enerji depolama yatırımları konusunda da yeni bir teşvik mekanizması açıklandı. Enerji verimliliği de önemli bir faktör. Bu konuda Enerji Bakanlığı öncülüğünde birçok proje hayata geçti. Söz konusu projelerden enerjide önümüzdeki 10 yılda ekonomiye 300 milyar dolarlık katkı hayal değil.
6 AY 6 BIN KILOMETRE YÖNETMELIĞI SONLANDIRILMALI
Hayrettin Ertemel-Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi: Ticaret Bakanlığı ‘6 ay 6 bin kilometre’ diye bilinen bir yönetmelik yayınladı. Yani ikinci el araçta 6 ay 6 bin kilometre geçmeden satışı yapılamıyor. Bu durum sektörü ticaretten men edilmiş konumuna getirdi. Sektörümüzün talebi, bu yönetmeliğin süresi uzatılmasın ve uygulamasına son verilsin.
SEKTÖRLE BIRLIKTE ÇALIŞIYORUZ
Berke İçten-Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi: Sektörümüzün birlik ve beraberliğini sağlamak için çalışıyoruz. Bu birlik ve beraberliği deprem bölgesinde de gösterdik, göstermeye devam ediyoruz. Bölgeye bugüne kadar 150 bini aşkın ayakkabı gönderdik. Hatay, ayakkabı üretimi için oldukça önemli bir ilimizdi. Bölgede bulunan 400’e yakın üretim tesisi kullanılmaz hale geldi. Bu noktada tamamlanmamış bir sanayi bölgesini kısa sürede tamamlayıp sektörümüzün hizmetine sunan sayın Cumhurbaşkanı-mıza teşekkür ederim.
KDV TALEBIMIZE YANIT BEKLIYORUZ
Hüseyin Karasu-Tekstil Terbiye Meslek Komitesi: Tekstil terbiye firmaları olarak sektörümüze uygulanan yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 8’e düşmesi için 4 yıldır çalıştık fakat netice alamadık. 2023’te iş programına alınan KDV sorunumuzun çözüme ulaşmasını bekliyoruz.
E-IHRACATA YÖNELINMELI
Hikmet Tanrıverdi-Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi: Ticaret erbabının en büyük sorunlarından biri vize konusu. İTO olarak bizim de bu konuda yapabileceklerimiz var. Geleneksel ihracatta kilogram fiyatı 1 dolar civarındayken, e-ticaret ile yapılan ihracat 70 dolar civarında. e-ihracatta yönlendirme yapılabilir.
FINANSA ERIŞIM SORUNU ÇÖZÜLMELI
Nazım Erdemir-Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi: Son dönemde finansa erişimde büyük sorun yaşanıyor. Kamu ve özel bankalardan 6 ayın üzerinde kredi alınamıyor. Uzun vadeli kredinin olmaması yatırım yapılmasını da zorlaştırıyor. Finansa erişim sorunu çözülmeli. Ayrıca firmalara döviz konusunda ciddi müdahaleler yapılıyor. Bu sebeple nakit akışı bozuluyor. İhracat gelirlerinin yüzde 40’ı bozduruluyor, döviz kuru makası nedeniyle zarara uğruyorlar.
MECLISTE YER ALALIM
Veysi Cengiz Balçık-İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi: Bir komitenin sorunu aslında tüm komiteleri etkiliyor. Tüm sektörler kendilerini tanıtmalı ve güncel sektörel durumlarını özetlemeli. Özellikle finans, lojistik ve enerji gibi sektörlerden daha çok temsilcinin söz alması gerekiyor. Meclisimizde
yer alalım.
HEDEFLER BELIRLEMEK GEREKIR
Murat Günday-Mobilya Meslek Komitesi: Küçük-lüğümden beri hedeflerim oldu ve bu doğrultuda çalışmalar yaptım. Çünkü başarı gayrete bağlı. Şu anda firmamın hedeflerinin önünde olduğunu söyleyebilirim. Şimdi ise İTO Meclis Üyeleri olarak birlikte hedefler belirlememiz gerekiyor.
DÖVIZDEKI MAKAS SORUNU ÇÖZÜLMELI
Ali Bakaner-Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi: Merkez Bankası, piyasalar ve bankalar arasındaki döviz kuru farkı olumsuz bir durum oluşturuyor. Arada yüzde 5 fark var. Kâr marjı düşük bir sektörümüz var. Kâr marjı yüzde 3 ile 5 arasında. Döviz kurunda bu makas devam ederse bu iş sürdürülemez. Ülkemizin kalkınması için ihracat yapıyoruz. Döviz ile ilgili olan bu sorun çözülmeli. İhracat ve üretim yapmak için ithalata da ihtiyacımız var. Her transferde yine zarar ediyoruz.
ARABULUCULUK SEKTÖRÜMÜZE FAYDALI OLACAK
Hakan Akdoğan-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: Arabulucuk sistemi 1 Eylül’de gayrimenkul sektöründe de devreye giriyor. Bu uygulamanın sektörü-müzdeki anlaşmazlıkların çözülmesi konusunda da faydalı olacağını düşünüyoruz. Arabuluculuk ve tahkim konusunda Odamızda seminer düzenleme planımız var.
YEŞIL PASAPORT VERILMELI
Orhan Albayrak-Eğitim Meslek Komitesi: Ekonomisi güçlü ülkelerle rekabet edebilmenin tek yolu KOBİ’leri desteklemek. Fakat üretim yapan, istihdam sağlayan firma sahiplerine, yeşil pasaport hakkı tanınmıyor. Bu durum üretimin, ihracatın ve istihdamın artmasının önüne geçiyor.
HIDROJENE ODAKLANMALIYIZ
Bülent Şen-Enerji Meslek Komitesi: Avrupa enerji rotasını hidrojene çevirdi. Çünkü hidrojen enerjisinin 2050’ye kadar enerji pastasında yüzde 10 ila 20 arasında bir paya sahip olması bekleniyor. Türkiye olarak, geleceğin enerji sistemi olarak görülen hidrojen enerjisine odaklanmamız önemli.
KREDI KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPILMALI
Ramazan Kırca-Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi: Ülkemizin ekonomik koşulları
göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki süreç zor bir süreç olacak. Finans kurumları kötü zamanımızda da yanımızda olmalı. İTO olarak sektörlerin krediye ulaşımı konusunda bir finansal çalışma yapılmasını öneriyorum.
MAHALLE NALBURLARINI YAŞATMALIYIZ
Özkan Yüksel-Teknik Hırdavat Meslek Komitesi: Türk toplumunda mahalle kültürü önemli. Mahalle nalburları sektörümüzün lokomotifi. Zincir marketler kendi alanları dışında yani nalbur ürünleri de satıyor. Bu konuda da problemler var. Bu sorun çözülmezse mahalle nalburlarının yok olmasıyla karşılaşabiliriz. Mahalle nalburlarını yaşatmalıyız. Birlik ve beraberlik içinde olmak mahalle kültürünün bu değerlerle devam etmesi de önemli.
YÖNETMELIK BIR YIL ERTELENMELI
Ali Kılıç-Kimyevi Madde Meslek Komitesi: Sektörümüzde uygulanacak Kimyasalların Kontrolü Düzenlenmesi İzni ve Kısıtlaması Yönetmeliği gereği, yurt dışından ithal edilen bazı kimyasalların kayıt altına alınmaması halinde 2023 yılı sonundan itibaren ithalatı durdurulacak. Söz konusu ithalat işlenip ihracat ürünleri için değerlendiriliyor. Hem ilgili kamu kurumu hem şirketler bu kayıt konusunda çalışmalarını henüz tamamlamadı. Gerekli uyum çalışmalarının tamamlanması için bu yönetmeliğin en az bir yıl süreyle ötelenmesini talep ediyoruz.
BAĞ-KUR’DA HAK KAYIPLARI GIDERILMELI
Bayram Bilgin-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Önümüzdeki günlerde üretim yapan sektörlerin, tasarruf tedbirleri uygulaması gerekebilir. Kurumlar vergisi beyannamelerinde beyan edilen matrahlarının ödenebilecek bir seviyeye gelmesi gerekiyor. Bağ-Kur emeklileri için geçtiğimiz dönemlerde birçok hak kaybı oldu. Bu hak kayıplarının giderilmesi gerekiyor.
AKARYAKITTA VERGI YÜZDE 25 SEVIYESINDE
Haşmet Akın Ketenci-Akaryakıt Meslek Komitesi: Akaryakıt fiyatları konusunda hükümet son 10 yılda sanayiciyi, tüketiciyi koruyan bir tutum sergiliyor. Vergi bugün akaryakıtta yüzde 25’e kadar düştü. Bunun hem avantajları hem dezavantajları var. Avrupa ülkelerinde akaryakıt fiyatları 1.5-2 Euro arasında. Ülkemizde fiyat 1 Euro’nun altında. Dolar kurundaki artışın yüzde 75’i pompa fiyatına yansıyor.