Çarşamba, 04 Aralık, 2024
İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nca (İSTKA) desteklenen Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), 3. Hızlandırma Kampı kapsamında Yatırımcı Buluşması etkinliği düzenledi. BTM Eminönü Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen etkinliğin ilk gününde konuk yatırımcı, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan oldu. Etkinlikte, 3. Hızlandırma Kampı üyeleri ve bir önceki kamp üyeleri de yer aldı.
TALEP ÖNEMLİ
Katılımcılara, şirket kurarken maliye, vergi, bütçeleme gibi konulara hakim olmak gerektiğini söyleyen Hakan Orduhan, iş yaparken insan ilişkilerinin çok önemli olduğunu, “Yumruk sıkarak karşınızdaki kişinin elini sıkamazsınız” sözüyle özetledi. Üniversite yıllarından sonra komşuların çocuklarını okula götürerek taşımacılık sektörüne hızlı bir giriş yaptığını anlatan Orduhan, şu tavsiyelerde bulundu: “Bir işi yaparken insanların taleplerine bakın, işlerinizi buna göre şekillendirin. Hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yaparsanız o işin takdiri sizin verdiğiniz değere kalır. Herkesin yaptığı bir işi yaparsanız takdir ve değer verme rekabetçi pazara kalır.”
KUŞAKLARIN TEKNOLOJİSİ
Hakan Orduhan, yapılan her işin mutlaka teknolojiyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Teknoloji ile birlikte kuşakların oluştuğunu belirten Orduhan, X kuşağı bir müşteriyi yine X kuşağından olan bir yetkilinin anlayabileceğini söyledi. Orduhan, bu sebeple şirketindeki görevini 4 gence bıraktığını ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak takip ettiğini dile getirdi.
FARKLI ALANLAR
Bu zamana kadar besicilik ve bilişim sektörüne yatırım yaptığını söyleyen Hakan Orduhan, karşısına gelen yenilikçi projelerde; projenin belirli bir döneme göre mi yoksa belirli bir gruba göre mi planlandığına dikkat ettiğini anlattı. Bunların yanı sıra sürdürülebilirlik, yatırım geri dönüşü ve finans kısmını da incelediğinin altını çizen Orduhan, girişimcilere projeyi tasarlarken iyi ve gerçekçi bir maliyet hesabı ile bütçe hesaplamaları gerektiğini hatırlattı. Hakan Orduhan, projelerde ortaklık oluşturulurken aynı işi yapan iki girişimci yerine, farklı alanlarda uzman olan girişimcilerin olmasını tavsiye etti.
FİKİRLERİ KORUYAN BTM
Yatırımcı olarak fikirlere açık olduğunu vurgulayan Orduhan, bazen fikirlerin başkaları tarafından hayata geçirilebileceğini söyledi. Bu yüzden projelerini anlatacak girişimcilere temkinli davranmalarını tavsiye eden Hakan Orduhan, BTM’nin farkının da burada ortaya çıktığını belirtti.
“Fikirlerin korunması ve doğru yatırımcıya gitmesi projeler için büyük önem arz ediyor” diyen Orduhan, BTM aracılığı ile girişimcilerin projelerinin doğru yatırımcıya giderek korunabileceğini söyledi.
İTO ÖRNEK MODEL
Türkiye’deki ve yurtdışındaki ekosistemi BTM girişimcilerine detayları ile anlatan StartesHub kurucularından Yılmaz Çakır, proje sahiplerine kaynak verildiği zaman mutlaka başarıya ulaşıldığını söyledi. Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin gelişmeye başladığına dikkat çeken Çakır, İstanbul Ticaret Odası’nın ekosisteme dair tutumunun çok önemli ve örnek bir model olduğunun altını çizdi. Proje ekiplerinin çok kalabalık olmamasının önemli bir etken olduğunu aktaran Çakır, girişimcilere projelerini dünya standartları çerçevesinde sunmayı öğrenmeleri gerektiğini öğütledi. Çakır, yatırımcıları ikna etmenin zor bir süreç olduğunu belirterek, “Bu zor süreçte asla vazgeçmemek ve umutsuzluğa kapılmamak gerekir. Bazı projeler 45. görüşmede yatırım alıyor” dedi. Girişimcilere piyasaları iyi analiz etmeleri gerektiğini söyleyen Yılmaz Çakır, “Analiz sonucu ortaya çıkan ihtiyaçları iyi belirleyin, buna göre ürün ve hizmet üretin” tavsiyesinde bulundu.
PATENT EĞİTİMİ
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi Mütevelli Heyeti Üyesi Kemal Yamankaradeniz’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Destek Patent firmasından Patent Satış Yöneticisi Çağlar Özütemiz, BTM girişimcilerine ‘Patent Eğitimi’ verdi. Patent konusunda bilinen yanlışları düzelterek eğitime başlayan Özütemiz, patente konu olabilecek fikir ve buluşların ne tür özellikler içermesi gerektiğini örnekler vererek anlattı. Patent ile birlikte rüçhan hakkı, lisans, patent hak sahipleri konularına da değinen Özütemiz, yurtiçi patentlenebilirlik kriterlerini girişimciler ile detaylı olarak inceledi. Girişimcilerin projelerini dinleyen Özütemiz, projelerin patente konu olup olamayacağını söyleyerek, farklı yöntemler üzerine tavsiyelerde bulundu.
İŞ GELİŞTİRME EĞİTİMİ
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile girişimcilerin projelerini geliştirmesine yardımcı olan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, uluslararası şirketlerde üst düzey yönetim ve danışmanlık tecrübesine sahip akademisyen Levent Bağcı ile girişimcilere yönelik ‘İş Geliştirme ve Stratejik Planlama Eğitimi’ düzenledi. Eğitimde; strateji nedir, stratejik planlama süreci nasıl işler, vizyon, misyon, değerler, SWOT, PEST, durum analizi nasıl yapılır, stratejik yönetim nedir konuları detayları ile incelendi. Toplam 6 saat süren eğitimin ilk oturumunda daha çok teorik bilgiler ile projelerde yapılması gereken unsurlar üzerinde duran Levent Bağcı, eğitimin ikinci oturumunda pazarlama, global pazarlama, rekabet, pazarlama ve satış arasındaki farklar, pazarlama yöntem süreçleri hakkında bilgiler verdi.
Temizlikdevi.com YATIRIMCISINI BULDU
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin Yatırımcı Buluşmaları etkinliğine İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Yusuf Andiç de katıldı. Andiç, çocukluk yıllarından itibaren radyo programcılığına ilgi duyduğunu ve bu sebeple radyo programcılığı yapmaya başladığını söyledi. Andiç, 1996 yılında henüz 17 yaşındayken girişimci ruhu ile kurduğu radyoyu BTM girişimcilerine anlattı. Girişimciliğin en önemli unsurunun araştırmacı olmak olduğunu vurgulayan Andiç, Google SEO çalışmasının önemini de araştırmaları sonucu ticaret yaparken öğrendiğini dile getirdi.
BTM girişimlerinden Temizlikdevi.com projesine yatırım yapmak üzere masaya oturduklarını açıklayan Yusuf Andiç, “Yatırım sürecinde Temizlikdevi.com kurucusu Ömer Demir’in projeye olan inancı ve tutumu sebebiyle bu proje yatırım yapmayı düşündük” dedi.
14 Aralık 2017 Perşembe
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba