Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Girişimcilerin fikirlerini ürüne dönüştürmek için kurduğu startuplar ve yaptıkları Ar-Ge çalışmaları, neticelerini bir bir gösteriyor. Bunlardan biri de medikal cihazlar alanında geldi. Yüksek teknolojili ürünlerin tasarımı ve Ar-Ge’si için yapılan çalışmalar, bu alanda yerli ekosistemin öncüleri olurken, ‘unicorn’ çıkarma umutlarına da güç kattı.
Mühendisler ve uzman doktorlardan kurulu küçük bir ekibin 2012’de kurduğu Biosys, teknopark çatısı altında yaptığı çalışmalarla son aşamaya geldi. Bilkent Cyberpark’ta yoğun bakım ünitesi tıbbi ventilasyon cihazı üzerine Ar-Ge yapan ekibin çalışmaları, teknopark desteği, savunma sanayi kurumları ve özel şirketlerin işbirliği sayesinde somut ürüne dönüştü. Ekip, önceki hafta seri üretim için imal ettiği ilk prototipi çalıştırdı. Firmanın, 15 Nisan’da ilk siparişleri yetiştireceği açıklandı.
ASELSAN İLE İŞBİRLİĞİ
Ticari ürün çalışmasına elektronik kart tasarımıyla başlayan Biosys, medikal cihazlar alanına yöneldi. Dört yıllık çalışma ardından Respiratör Terapi Ekipmanı-Biyovent’i kullanıcılara tanıtan Biosys, savunma sanayi kurumlarının da dikkatini çekti. ASELSAN, Ekim 2018’de Biosys Biyomedikal firması ile yoğun bakım ventilatör (yapay solunum) cihazları konusunda bir iş birliği yaptığını duyurdu.
MİLYARLIK PAZAR
Savunma sanayisindeki mühendislik tecrübesiyle tıbbi cihaz üretiminde de rol almak isteyen ASELSAN, bu iş birliği ile uluslararası pazardaki iddialı ürünlerin, yerli imkânlarla üretimi için destek vermeye başladı. Kurumdan yapılan açıklamada, bu iş birliği sonucunda, küresel çapta 4 milyar dolarlık yıllık satışı olan ventilatör cihazlarında, Türkiye’nin üretici altı ülkeden biri olacağı kaydedildi.
Ekibin toplam beş yıldır sürdürdüğü çalışmalar geçtiğimiz haftalarda son aşamaya geldi. ASELSAN’ın ardından Baykar Savunma şirketi de Ar-Ge mühendisleriyle devreye girdi. Üretim için Arçelik’in de imkanlarını devreye sokmasıyla, yoğun bakım solunum cihazı (ventilatör) seri üretimi için ilk prototip çalıştırıldı.
İLK SİPARİŞLER
Korona salgında yoğun bakım servislerinin acil ihtiyaç duyduğu solunum cihazı için ilk siparişler de destekçi firmalardan geldi. Baykar Savuma başta olmak üzere birçok firma yüzlerce ürün alıp Sağlık Bakanlığı’na bağışlayacağını duyurdu. Böylece bu siparişlerle, girişime seri üretim için gerekli olan ilk hareket desteği de sağlanmış oldu.
İHRACAT KANALI
Diğer yandan medikal cihazların yerli üretiminin gerçekleştirilmesi, hem ülke içindeki ihtiyacın karşılanması hem de yeni bir ihracat alanının açılmasını sağlayacak. Bu şekilde, milyar dolarlık pazarda Türk firmaları da pastadan pay alacak. Diğer yandan, benzeri cihaz tasarımı ve üretimi için ileri aşamaya gelmiş girişimler ve parça tedarikçileri ile medikal cihaz üretim ekosisteminin gelişeceği kaydediliyor.
TEDARİKÇİ FİRMALAR
Yoğun bakım ventilatör cihazlarının fiyatları 12 bin Euro ile 50 bin Euro arasında değişiyor. Ayrıca bu cihazların kullanımı sırasında değiştirilen sarf ürünleri ile yedek parçaları da sağlık kurumları açısından önemli maliyet unsuru oluşturuyor. Gerek sarf malzemeleri gerek plastik, elektronik ve kimyasal yedek parça ürünleri alanında tedarikçi firmaların tecrübesinin ve iş hacminin artması bu ekosistemi de geliştirecek bir iş fırsatı olarak değerlendiriliyor.
YEDEK PARÇADA TEDARİK SORUNU
Yoğun bakımlarda kullanılan medikal cihazların bakım ve onarımı ile yedek parça ve sarf malzemesi dağıtımı yapan firmalar tedarik konusunda zorluk yaşıyor. Koronavirüs salgını sebebiyle geçtiğimiz ay Çin’de birçok firmanın üretimi durdurması, ithalatçıların, başka pazarlara yönelmesine yol açtı. Lisans sahibi bazı Avrupalı firmaların üretimleri ancak kıta ülkelerinin siparişlerine yeterken, daha önce Çin’den alım yapan bazı firmaların Güney Kore’ye yöneldiği öğrenildi. Bu firmaların, daha önce parça başına 1.5 dolardan temin ettikleri ürünleri ancak 3-4 dolara alabildiği, sonrasında da nakliye problemi yaşadığı bildirildi. Uzak Doğu’dan Türkiye’ye koliyle yapılan taşıma maliyetinin de yüzde 30-40 oranında arttığı ifade edildi.
ASELSAN’DAN TEKNOLOJİ DESTEĞİ
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, medikal ventilatör tasarımı ve üretimi konusunda destek verdikleri Biosys’e sipariş desteği de vereceklerini açıkladı. ASELSAN olarak 250 adet cihaz siparişi verdiklerini kaydeden Görgün ayrıca şu açıklamayı yaptı “Bu alanda çalışan tüm yerli şirketlerimize teknolojik alanda, mühendislik ve altyapı anlamında destek olma kararı aldık.”
SAHA İSTANBUL’DA SEFERBER
Kuzey Marmara’daki sanayi firmalarının dahil olduğu bir kümelenme olan SAHA İstanbul tüm kabiliyet ve yetenekleriyle tıbbi cihaz üreticisi firmalara destek olacağını açıkladı.
SAHA’dan yapılan açıklamada “Tedarik noktasında sıkıntı yaşanan ekipman ile bileşenlerin üretimi konusunda tasarım, mühendislik ve üretim yeteneklerimizin tamamını seferber etmeye hazırız” denildi.
06 Nisan 2020 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma