Yeni ekonomi programıyla yeni bir kalkınma hikayesi

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyonla mücadelenin önemine dikkat çekerek, döviz kuru ile enflasyon arasındaki korelasyonun da bozulmaması gerektiğini söyledi.

Giriş: 13.05.2024 - 08:46
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Avdagiç, “Bu süreçte ithalatın cazibesini artıracak kur politikasının oluşturduğu riskleri de yakından takip etmek ve tedbirleri almak çok önemli” dedi.

 

Yeni ekonomi programının yeni bir kalkınma hikayesine dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Avdagiç, bu kapsamdaki önemli başlıkları şöyle sıraladı: “Yatırım ortamını iyileştirecek iklimin tesisi, eğitim sisteminin yüksek teknolojili üretimi ve mesleki eğitimi güçlendirecek şekilde yeniden kurgulanması, denk bütçe ve hukuksal reformlar.”

 

İştiraklerden gelen güzel haberleri paylaşan Avdagiç, “Teknopark İstanbul; patentli startuplara sahip teknoparklar arasında bu yıl da birinci oldu. Gelecek yıl bünyesinde yapay zeka lisesi kuracak. ICVB, 3 yeni kongre fuarını İstanbul’a kazandırdı. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Ticaret Yazılımcı Akademisi ve İstihdam Merkezi Projesi’ni başlatacak” dedi.

 

ŞEREF KILIÇLI-BARIŞ CABACI-MESUDE DEMİRHAN

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, mayıs ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, iş dünyasının gündemine ve ekonomik beklentilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonla mücadeleye dikkati çeken Avdagiç, enflasyonun baz etkisi ile yıllık bazda düşüyor olmasının önemli olmakla beraber, asıl takip edilmesi gereken verinin aylık enflasyon oranları olduğunu vurguladı. Avdagiç, “Önemle üzerinde durduğumuz bir husus da daha evvel de ifade ettiğimiz gibi döviz kuru ile enflasyon arasındaki korelasyonun bozulmaması gerektiğidir. Enflasyonla mücadele çok önemli. Bu süreçte aynı zamanda ihracatçının rekabetçiliğini zora sokacak ve ithalatın cazibesini artıracak kur politikasının oluşturduğu riskleri de yakından takip etmek ve bu konuda da gerekli tedbirleri almak çok önemlidir” dedi. 

 

“Yeni ekonomi programını yeni bir kalkınma hikayesine dönüştürmeliyiz” diyen Şekib Avdagiç, sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek için ‘yüksek teknolojiye dayalı üretim ve ihracat stratejileri geliştirmemizin’ zorunlu hale geldiğini kaydetti.

 

İKİ TEMEL UNSUR

 

Avdagiç, “Biz Türkiye’nin, sadece rakamsal büyümesini değil, gerçek refahı tesis edecek kalkınma hikâyesini yazacağına inanıyoruz” dedi. Bu hikâyenin iki temel unsurunun, ‘iyi yönetişim’ ile ‘kaynak-harcama dengesi’ olduğuna inandıklarını kaydeden Şekib Avdagiç, bu kapsamdaki önemli başlıkları şöyle sıraladı:

 

  • Yatırım ortamını iyileştirecek iklimin tesisi,
  • Eğitim sisteminin yüksek teknolojili üretimi ve mesleki eğitimi güçlendirecek şekilde yeniden kurgulanması, 
  • Rekabetçi üretimin desteklenmesi,
  • Denk bütçe ve hukuksal reformlar.

İYİMSER BEKLENTİ ARTIYOR

 

Avdagiç, mevcut ekonomi programının iyi çalışmasının gelecek için iş dünyasını ümitlendirdiğini kaydetti. Avdagiç, “Son gelişmeler de iyimser beklentilerimizi artırıyor. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not artışları, enflasyonla mücadele ve finansal istikrar programına güveni teyit ediyor. Fitch Ratings’in ardından S&P de Türkiye’nin kredi notunu yükseltti. İlave olarak her iki kuruluşun değerlendirmesinde de görünümün ‘pozitif’ olması, bir sonraki notun potansiyel olarak artışa işaret etmesi bakımından ayrıca önem taşıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

 

Avdagiç, hem IMF hem de Dünya Bankası yetkililerinin ‘Türkiye’nin doğru yolda ilerlediği’ yönündeki beyanlarının, programın uluslararası alanda da kabul gördüğünü ortaya koyduğunu belirtti.

 

KATALİZÖR GÖREVİ

 

Avdagiç, şöyle devam etti: “Bunları çok önemsiyoruz. Çünkü bize iki fayda sağlıyor: Birincisi Türkiye’nin ve Türk şirketlerin yurtdışı borçlanma maliyetini aşağı çekiyor. İkincisi de yabancı yatırımcı girişinde önemli bir katalizör işlevi görüyor. Bunlar bileşik kaplar gibi birbiriyle bağlantılı. Gerek yabancı sermaye girişi, gerekse dış kaynak maliyetindeki ucuzlama, döviz kurundaki oynaklıkları da azaltacaktır.”

 

İŞTİRAKLERDEN GÜZEL HABERLER

 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, iştiraklerden gelen güzel haberleri İTO Meclis Üyeleriyle paylaştı. İşte gündeme gelenler:

 

TEKNOPARK İSTANBUL

  • Türkiye’nin ‘Derin Teknoloji Merkezi’ Teknopark İstanbul, Patent Effect tarafından 20 teknoloji kategorisi esas alınarak hazırlanan Türkiye’nin Patent Raporu’nda, patentli startuplara sahip teknoparklar arasında dördüncü kez birinci olarak zirveyi bırakmadı. 
  • Teknopark İstanbul, girişimcilik dünyasının en önemli ödüllerinden biri olan Startup Centrum Girişimcilik Ekosistemi 2023 Ödülleri’nde ‘Yılın Teknoparkı’ seçildi. 
  • Teknopark İstanbul’da, bir sonraki eğitim öğretim döneminde Yapay Zeka Lisesi açılacak.
  • ASELSAN’ın katkılarıyla savunma teknolojilerine odaklanan girişimler için Deepdefence Hızlandırma Programı hazırlandı.

 

ICVB 

  • İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB), İstanbul’da geniş davetli grubuna sahip kongrelerin yapılması için çalışmalarını hızlandırdı. ICVB, 2 bin katılımcı beklenen ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (National Association of Realtors-NAR) 2025 yılı kongresini İstanbul’a kazandırdı.
  • İstanbul’da gerçekleştirilecek ikinci önemli zirve de Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği’nin (ICCA) Akdeniz Bölge Toplantısı. Bu toplantı, 2-4 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek.
  • İstanbul, 2025’te Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ile turizm sektörü için önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

 

İFM

  • Dünya Ticaret Merkezi, dünyanın en büyük savunma sanayi fuarı olan IDEF’in 2025 yılında İFM’de düzenlenmesi için Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ile anlaşmaya vardı.

 

BTM

  • BTM’den yatırım haberleri gelmeye devam ediyor. İTO’nun ektiği tohumlar yetişiyor. Bu kapsamda, BTM girişimlerinden yerli atık yönetim platformu Swatchloop, Founder One’dan yatırım aldı. 
  • Geliştirdiği yazılım ve iş modeli ile son kilometre teslimat çözümleri sunan İletmen, 850 bin dolar yatırım aldı. 
  • Postuby girişimi, yatırım turunu 900 bin dolar değerleme ile tamamladı.

 

ÜNİVERSİTE

  • İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve yerel paydaşlarıyla birlikte Ticaret Yazılımcı Akademisi ve İstihdam Merkezi Projesi’ni hayata geçiriyor. Projenin 1 milyon yazılımcı yetiştirme hedefine katkı sağlaması planlanıyor.

 

İNSANLIK, MİLYAR DOLARLARDAN ÖNEMLİ

 

İTO Başkanı Avdagiç, konuşmasında İsrail’in Gazze’de devam eden insanlık dışı saldırılarına dikkati çekti. Türkiye’nin İsrail’e yönelik aldığı ihracatı kısıtlama kararını, ticaret yasağına dönüştürdüğünü hatırlatan Avdagiç, “Türkiye devleti, bir kez daha milyar dolarlardan değil, insanlıktan ve mazlumdan yana olduğunu göstermiştir. Hükümetimizin bu kararlı tutumunun, ihracatçımıza olumsuz etkisi elbette olacaktır. Ama biliyoruz ki, Türk ihracatçısı böylesi bir tablo karşısında alınan ticaret yasağı kararıyla oluşacak kayıplarının hesabını yapmaz” dedi.

 

19 MAYIS RUHU GENÇLERİMİZDE YAŞATILMALI

 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kürsü konuşmasında, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Avdagiç, “Milletimiz için en büyük dönüm noktası olan Milli Mücadele ateşi, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla yakıldı. 19 Mayıs, kuva-yı milliye ruhunun sembolüdür. 19 Mayıs, işgalci büyük devletlere karşı ölümüne bir mücadeledir. Bu mücadele ruhu, bu müdafaa-i milliye ve kuva-yı milliye ruhu hiç yitirilmemelidir. Bu mücadeleyi ayakta tutan değerler, gençlerimizde yaşatılmalıdır” dedi.

 


MECLİS’TEN YANSIMALAR

 

HEM EKONOMİK HEM DE KÜLTÜREL OLARAK GELİŞMEK LAZIM 

 

İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, mayıs ayı Meclis Toplantısı’nda önemli gün ve haftalara dikkat çekti. “Takvimi önümüze alıp dikkatlice baktığımızda bu özel günlerin içerdiği manaya sanki bir başka gözle bakmamız gerektiğini anlıyoruz” diyen Dr. Erken, şöyle devam etti: “Bu açıdan mayıs ayı, son derece önemli günlerin idrak edildiği, kutlandığı bir ay. Bu aya 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile başladık. Bu ay içinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı da var. Bizim en önemli milli günlerimizden biri.”

 

29 Mayıs’ın da İstanbul’un fethinin yıl dönümü olduğunu hatırlatan Dr. Erken, “Fetih ruhunun 571. yıl dönümünü kutlayacağız. Fatih Sultan Mehmed’in, Fatih Camii’nin vakfiyesinin mukaddimesinde yer verdiği bir sözü var: Hüner bir şehir bünyâd etmektir. Reâyâ kalbin âbâd etmektir! Yani, ‘Asıl marifet bir şehir kurmak, şehir imar etmek; (le birlikte) o şehirde yaşayanların kalbini âbâd etmek (gönlünü kazanmaktır).’ Biz de bu sene bir değişiklik yapalım dedik ve bir İstanbul şairi olan ve İstanbul’u ‘Aziz İstanbul’ olarak tanımlandıran Yahya Kemal Beyatlı’nın aynı adlı kitabını bu vesile ile sizlere armağan edelim istedik” şeklinde konuştu. 

 

17 Mayıs’ın da ‘Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü’ olduğunu kaydeden Meclis Başkanı Erken, bu özel günü vesile ederek önemli bir konuya dikkat çekmek için ‘okuma etkinliği’ düzenleyeceklerini duyurdu. 

 

Dr. Erken, etkinlikle ilgili olarak, “Biz Türkiye olarak bilgi toplumu olmayı ve çağını aşmayı hedefleyen bir ülkeyiz. Bunun için yalnızca ekonomik ve siyasal gelişmişlik yetmez. Aynı zamanda kültürel olarak da gelişmiş bir ülke olmalıyız. Bizler ülkemizin kalkınması için sadece maddi bir seviye artışının yeterli olmadığını, kültürel alanda da yetişmiş bir toplum olmamızın önemli olduğunu vurguluyoruz. Teklifimiz şudur: 17 Mayıs Cuma günü Meclis Üyesi arkadaşlarımızı kitaplarıyla birlikte İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsündeki kütüphaneye davet ediyoruz” dedi. Dr. Erken, “Bu etkinlikte vermek istediğimiz mesaj şu olmalı diye düşünüyoruz: İş insanları sadece maddi kazançla uğraşmaz. Okumak, öğrenmek ve bu ülkenin kültürel seviyesinin yükselmesine katkıda bulunmak da iş dünyasının çok önem verdiği bir noktadır. Ve böyle de olmalıdır… İşte biz bu önemli gerçeği vurgulamak için bir sosyal sorumluluk projesi olarak bugün buradayız” şeklinde konuştu. 

 

HAKSIZ REKABET SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Fatma Karataş-Sigortacılık Meslek Komitesi: Geçtiğimiz dönemde iki sigorta şirketine el konuldu. Bu sebeple sigorta acenteleri ciddi bir sıkıntı yaşadı. Güvenilir hizmet konusunda da zorluklar oluştu. Acenteler maddi ve manevi zarar gördü. Kendi imkânlarıyla müşterilerine sigorta poliçelerini yeniden düzenlemeye çalıştılar. Bu olay, prestij ve itibar kaybına da sebep oldu. Şu anda bir tedirginlik var. Bu süreçte yerli ve milli şirketler portföy kaybına da uğradı. Haksız rekabet ve sözleşme fesih sorunları da çözülmeli. 

 

BİLGİYE ULAŞMANIN YOLU OKUMAK

Halil Çelik-Basım Yayın Meslek Komitesi: Bizler aynı zamanda ilk emri “oku” olan bir kültürün taşıyıcılarıyız. Yayıncılar, taşıyıcı vazifesini görüyor. Kültürümüzü, tarihimizi irfanımızı bir sonraki nesile aktarıyoruz. Bilgiye ulaşmanın en etkili ve ekonomik yolu binlerce yıldır okumaktan geçiyor. Bilgi güçtür, okumak da bu güce ulaşmanın yöntemidir. Okumak bu kadar mühim bir eylemken maalesef yeterince kitap okumuyoruz. Okumayı ortak bir gelenek haline getiremediğimiz bir gerçek. Kitap okuma alışkanlığının en etkili yöntemi iyi örnek olmak. Ebeveynler ne yaparsa çocuklar da onu yapar.  

 

İSTANBUL DA MODA ŞEHİRLER ARASINDA

Nesim Ayyıldız-Kumaş Meslek Komitesi: Komitemiz, Yönetim Kurulumuzun desteğiyle çok önemli faaliyetlere imza attı. 3. büyük ihracat sektörümüz tekstil olmasına rağmen bu alanda bir fuarımızın olmaması büyük eksiklikti. Başkanımız Şekib Avdagiç, sektörümüzün diğer paydaşlarını bir araya getirerek, ülkemize uluslararası çok önemli iki fuar kazandırılmasına öncülük etti. Uluslararası fuar takvimine girmeyi başaran Texhibition İstanbul Kumaş, İplik ve Tekstil Aksesuarları Fuarı, şu anda 7 holde 25 bin metrekareye ulaştı. Yurt içinde ve yurt dışında yoğun talep alan bu fuara katılabilmek için çok firma sırada bekliyor. Tekstil, hazır giyim ve buna bağlı sektörlerde nasıl moda deyince Paris, Milano ve New York akla geliyorsa, İstanbul da artık bu şehirler arasında yer almaya başladı. 

HAVA YOLUNDA İNDİRİM OLMALI

Fuat Alper Gökçınar-Döküm ve Metal İşleme Meslek Komitesi: Federasyona bağlı satranç gibi sporlarımız var. Bunları ilerleyen süreçte gündeme taşıyabilir miyiz? Kadınların da daha çok katılımcı olabileceği, üyelerin de yer aldığı daha geniş platformda online olarak bu sporları yapabiliriz. İş dünyasına baktığımızda 1 milyona yakın üyemiz var. Sektörler üzerinde büyük bir gücü ve potansiyeli var. İş için sık sık yurtdışına gidiyoruz. Ulaşımda hava yolları firmalarından indirim istiyoruz. 

 

GEZİCİ OTOBÜS KÜTÜPHANE OLABİLİR

İsmail Hakkı Akıncı-Basım Yayın Meslek Komitesi: İTO’nun gezici hizmet veren bir otobüsü var. Online hizmetlerin artmasından sonra gezici otobüsü çok göremez olduk. Bu otobüsle ilgili bir önerimiz var, gezici kütüphane olabilir. Okullara gönderilebilir. Öğrencilerin kitap okumasının artırılmasına katkı sunabilir. 

 

YÜKSEK FAİZ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Ali Bakaner-Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi: Dünya genelinde ekonomik sıkıntı devam ediyor. Ülkemizde ise yüksek faiz oranları hem ticareti hem sanayiyi olumsuz etkiliyor. Bankalar finansman sağlamakta çekinceli hareket ediyor. Firmalar, müşterilerini sübvanse etmeye çalışıyor. 

 

PASLANMAZ ÇELİKTE DAMPİNG TARTIŞMASI

Semih Ferit Emekli-Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi: Ülkemizde pek çok üründe ana hammadde olan paslanmaz malzeme, Güney Kore’den getirilip burada hazırlanarak piyasaya sunuluyor ya da ithalat yoluyla karşılanıyordu. Ancak ek vergiler yüzde 6’dan yüzde 12’ye çıktı. Vergilerin düşmesini beklerken çok başka bir durumla karşılaştık. STA nedeniyle imtiyaz sahibi olan bir firmamız soruşturma açtırıyor. Bazı firmaların dampingle Endonezya, Tayvan ve Çin’den mal getirdiği ve bunları Avrupa’ya ihraç ederek, haksız rekabete neden oldukları ortaya çıktı. Hem Avrupa Birliği’nde hem de Türkiye’deki bir soruşturmaya ön ayak oluyorlar. 

 

İNOVASYON ZİRVESİNE BEKLİYORUZ

Bülent Şen-Enerji Meslek Komitesi: ‘Yarına güç ver’ mottosuyla 15-17 Mayıs tarihleri arasında düzenleyeceğimiz Avrasya Ar-Ge, İnovasyon, Teknoloji Zirve ve Sergisi’ne hepinizi bekliyoruz. Avrasya Bölgesi’nin en büyük Ar-Ge ve inovasyon etkinliği olacak. 

 

VİZE SORUNU GÜNDEME GETİRİLMELİ

Mehmet Musa Evin-Deri, Kürk ve Saraciye Meslek Komitesi: Fuarlar önemli fakat vize sorunu devam ediyor. Bu sorunu ne kadar çok dillendirirsek çözümü için o kadar iyi olur. İhracatçı birliklerinde seçilme şartı değişti. 1 milyon dolar değerinde ihracat yapma şartı 5 milyon dolar seviyesine çıktı. İhracatımız 5 kat artmadı. Sektörümüzde 2 bin 400 deri ihracatçısı var. Bunların içinde sadece 60-65 firma 5 milyon dolar ihracat şartını karşılayabilir. Demokratik bir seçim için bu düzenleme tekrar gözden geçirilmeli. Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’tan bu konuda destek rica ediyoruz. 

 

UR-GE PROJESİ UMUT VERİCİ OLDU

Yılmaz Polat-Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi: Sektörümüzün ihracatını geliştirmek için İTO Ayakkabı UR-GE Projesi ilk kez 20. dönemde başladı. Bu proje kapsamında yapılan çalışmalar ve özellikle ABD’deki ilk yurtdışı pazarlama faaliyeti sektörümüz için umut verici bir çalışma oldu. Pandemiden sonraki UR-GE Projesi ise 25 ihracatçı firmanın katılımıyla hayata geçirildi. Proje kapsamında ihracat eğitimleri, ABD ve Hollanda pazarlarına yönelik yurtdışı pazarlama çalışmaları gerçekleştirildi.  

 

TİFTİK ÜRETİMİNİ VE KALİTESİNİ ARTIRALIM

Saadet Gülümser Yıldırım-İplik ve Elyaf Ürünleri Meslek Komitesi: Türkiye’de tiftik geçmiş yıllarda 6 bin ton olarak üretiliyordu. Hayvancılığın gerilemesi sonucu üretim de yıllık bazda 130-150 ton seviyesine düştü. 3 bin aileye gelir sağlayan tekstilimizin temel girdilerinden olan Ankara tiftiğinin artırılması ve kalitenin yükseltilmesi zorunlu. 

 

ALTIN VİZE HAYATA GEÇMELİ

Mustafa Hakan Özelmacıklı-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: Yabancılara konut satışındaki düşüş yüzde 48 seviyesinde. Konut satışındaki payı da yüzde 2’ye kadar düştü. Toplumda “Bunların birçoğu vatandaşlığa dönüşüyor” şeklinde yanlış algı var. Oysa yabancıya konut satışlarının yüzde 15’lik kısmı vatandaşlığa konu oluyor. Avrupa ülkelerinde yabancıya konut satış oranı yüzde 8. Ülkemizde döviz yatırımlarının yaklaşık yarısı gayrimenkul sektöründen geliyor. Göçmen meselesi ile yabancı yatırımcıya konut satışı karıştırılıyor. Maalesef ırkçı tavırlar da görülüyor. Bu alanda global ticaret 500 milyar dolar civarında. Türkiye bu global pazardan yüzde 1 pay alıyor. İstanbul’u geliştirmek için yeni politikalara ihtiyaç var. Gayrimenkulle ilgili yurtdışı tanıtımlarına destek verilmeli. Altın vize ve gümüş vize uygulaması hayata geçirilmeli. 

 

MALİYETLER REKABET GÜCÜNÜ ETKİLİYOR

Ahmet Ural-Tekstil Yan Sanayi Ürünleri Meslek Komitesi: Çin’de düzenlenen Canton Fuarı’nı komite olarak takip ettik. Fuar geçtiğimiz yıllara göre daha sakindi. Stantları ziyaret ederek, sektörel gelişmeleri gözlemledik. Ülkemizde tekstil sektörüyle ilgili sıkıntılar devam ediyor. Lojistik, işçilik ve enerji maliyetlerinin yüksek olması ihracatta rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor. 

 

DÜZELTME YILDA BİR KEZ OLMALI

Hacı Demir-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Önümüzdeki süreçte enflasyon muhasebesi konusu var. 2023 yılından vergi yükü olmadı. Ancak 2024 ve gelecek yıllardaki enflasyon muhasebesi vergisel yükümlülük doğuracak. Uygulamada sorunlar var. Vergi etkisi olmayan uygulamanın gerekliliğini ifade etmek istiyoruz. Yarıyıl içerisinde ticari işletmelerde bilanço çıkartmak çok zor. Yılda bir kez enflasyon düzeltmesi yapılmalı. Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi de kaldırılmalı. Enflasyon düzeltmeleri vergi matrahına dahil olmamalı. Bağ-Kur’luların emeklilik prim gün sayılarındaki adaletsizlik giderilmeli.

 

TÜRK DÜNYASIYLA TİCARETİ ARTIRALIM

Hatice Güner Kal-Telekomü-nikasyon Meslek Komitesi: Türk dünyasından 450’yi aşkın kadın girişimci ile Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Kadın Girişimciler Komitesi’ne üye 8 ülkenin temsilcileri, 18 Nisan’da bu salonda buluştuk. Hem iş formunu hem de ikili görüşmeleri gerçekleştirdik. Biz burada ticareti ve yeni işbirliklerini başlattık. Kardeş olan bu ülkelerimizle sınırlarımızı yaklaştırmak ve ticaretimizi artırmak istiyoruz.