Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye, küresel ve bölgesel oluşumlarda aktif rol alma politikası kapsamında 2017’de Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye, Avustralya (MIKTA) oluşumunun dönem başkanlığını Avustralya’dan devralacak.
Türkiye, bir yıl sürecek dönem başkanlığında terörizmle mücadele, göç ve mülteciler ile ticari ve ekonomik işbirliği konularına odaklanarak küresel meselelerdeki perspektifini uluslararası gündeme etkin bir şekilde taşıyacak.
1 OCAK’TA BAŞLADI
Türkiye, 1 Ocak 2017’den itibaren bir yıl süreyle MIKTA dönem başkanlığını üstlendi. Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasında gayriresmi bir istişare ve eşgüdüm platformu olarak 25 Eylül 2013’te dışişleri bakanları tarafından hayata geçirilen MIKTA platformu, G20 üyesi ve demokratik çoğulcu sisteme sahip açık ekonomiler olan beş ülkeden oluşuyor.
KÜRESEL BARIŞ
Bölgelerinde etkin birer aktör olan MIKTA üyeleri, bölgesel ve küresel barış ile istikrara önemli katkılarda bulunarak, uluslararası sorunlar karşısında yapıcı yaklaşımlar izliyor. Türkiye, dönem başkanlığı sırasında öncelik verdiği konular ile küresel meselelere ilişkin perspektifini MIKTA kanalıyla uluslararası gündeme taşıyacak. Türkiye’nin dönem başkanlığı, aynı zamanda diğer üye ülkeler Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya ile ikili ilişkilerin derinleştirilmesine de katkı sağlayabilecek.
YEDİ TEMEL KONU
Türkiye’nin, dönem başkanlığı sırasında MIKTA dışişleri bakanları ve parlamento başkanları toplantılarına ev sahipliği yapması öngörülüyor. Toplantılara Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlık edecek. MIKTA ülkelerinin temsilcileri, enerji, terörizmle mücadele ve güvenlik, ticari ve ekonomik işbirliği, iyi yönetişim ve demokrasi, sürdürülebilir kalkınma, cinsiyet eşitliği ve barışı koruma operasyonları olarak sıralanan yedi temel konuda zaman zaman bir araya gelerek çeşitli uluslararası platformlarda ortak hareket edebiliyor.
İşte MIKTA üyesi üç ülkenin Ankara büyükelçilerinin, Türkiye’nin dönem başkanlığıyla ilgili beklentileri…
DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ
Avustralya Ankara Büyükelçisi James Larsen: 2017 ve Türkiye’nin dönem başkanlığını dört gözle bekliyoruz. Bütün MIKTA üyeleri gibi Avustralya da Türkiye 2017’de MIKTA dönem başkanlığını üstlendiğinde yakın işbirliği bekliyor. Gündemimizi daha fazla geliştireceğiz ki, MIKTA küresel yönetişim ve kurallara dayalı bir küresel düzeni savunmak için tam potansiyeline kavuşabilsin. Avustralya’nın kilit ortaklarından biri olan Türkiye, ikili ve çok taraflı işbirliği alanlarının geliştirilmesine çok büyük katkıda bulundu.
AKTİF BİÇİMDE DESTEKLİYORUZ
Meksika Ankara Büyükelçisi Martha Elena Federica Barcena Coqui: Türkiye ile Meksika, dünyanın en iyi 20 ekonomisi içinde yer alıyor. İki ülke arasında STA müzakereleri ise sürüyor. Türkiye MIKTA Dönem Başkanlığı’nı üstlendiğinde Avustralya ile 2016’da olduğu gibi 2017’de daha da ileri işbirliğini dört gözle bekliyoruz. Tarihi, büyüklüğü ve stratejik konumu, Türkiye’nin bizim de aktif ve yapıcı bir biçimde desteklemeye hazır olduğumuz gelecek dönem başkanlığına özel bir ilgi sağlıyor.
DAHA DA ÇOK GELİŞMELİYİZ
Güney Kore Ankara Büyükelçisi Cho Yun-soo: MIKTA, kurulduğu 2013’ten bu yana beş üye ülke sekiz kez toplandı. Bundan böyle daha da çok gelişme göstermemiz gerekiyor. Gelecek yıl Türkiye, MIKTA dönem başkanlığını üstlenecek. Beş üye ülke de toplantılar ve görüşülecek işler konusunda daha fazla gelişme bekliyor.
03 Ocak 2017 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı